De wet van Brandolini

Home » pgHack » De wet van Brandolini

Bullshit produceren is veel makkelijker dan het opruimen

Je instelling maakt het verschil - wilskracht

Deze moderne wet (uit 2013) geeft aan: “De hoeveelheid energie die nodig is om onzin (origineel ‘bullshit’) te weerleggen is een orde groter dan de energie om het te produceren.” Oftewel, de theorie van ‘asymmetrie van onzin’.

De Italiaanse programmeur Alberto Brandolini verklaarde dat de inspiratie voor zijn wet het boek Thinking, Fast and Slow was. Hij las dit vlak voordat hij een interview zag met Silvio Berlusconi. Politici zijn soms ’stierlijk’ (vervelend) in het presenteren van hun visie die ‘extreem’ moet zijn om op te vallen. Donald Trump is net zo’n rund! 🙁 Vandaar: Onzin = BullShit.

InterFake

Op het interweb worden dagelijks grote hoeveelheden onzin geproduceerd in de vorm van fakenieuws en halve waarheden. Bogusberichten zijn soms moeilijker te detecteren dan halve waarheden die – volgens Bartjens – een halve kern van waarheid hebben naast een tweede helft die onjuistheden of verdraaiingen bevatten.

Een email van je bank lijkt oprecht de zorg voor je privacy en de veiligheid van je digitale centjes uit te spreken. Tot je de muis over een link in de tekst laat zweven en onderaan het scherm de url ‘scammer.xyz’ o.i.d. verschijnt.
Maar als je beter voorgelicht bent, dan weet je dat de bank nooit emails met directe links naar de gegevens stuurt. En als de mail komt van een bank waar je geen relatie mee hebt, dan moet de bullshit-meter vol naar rood uitslaan.

Mogelijk wordt het internetprotocol t.z.t. uitgebreid met een ‘httpB’-optie om makkelijker naar Bullshitsites te verwijzen. Een gewaarschuwde internetter telt voor twee!

Eigen onzin

Verspreid je zelf onzin, m.u.v. ‘leuke’ 1 aprilgrappen – dan is de moeite die je moet doen om de schade aan je integriteit te herstellen vele malen groter dan de moeite van het verzinnen van de onzin. Ofwel, de kruik gaat te water… tot je noodgedwongen naar een andere ‘’ om moet kijken.
Opties: relatie / baan / hobby / vriendenkring / woonplaats / identiteit / nationaliteit / anders.

Kies voorzichtig en Bullshit nog voorzichtiger…

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The test of the quality of any relationship is found in the little things of every day, the little courtesies, acts of kindness, the give- and- take in little moments.Stephen R. Covey

Plaats een reactie