Subtitel: The surprising simple truth behind extraordinary results (= productiviteit)
We hebben allemaal bepaalde doelen in het leven maar in de praktijk zijn we meestal “all over the place” in plaats van ons op een paar kerntaken te concentreren. En terwijl we snel schakelen tussen taken worden we steeds afgeleid door de verslavende effecten van internet en met name social media. Als we ons nu eens concentreerden op één enkel ding tegelijk… dan konden we ongetwijfeld bergen verzetten met een productiviteit waar de meeste mensen alleen maar van dromen.
Er zijn een beperkt aantal zaken die van fundamenteel belang zijn en door die de juiste aandacht te geven, valt de rest makkelijker op zijn plaats. Om een kreet uit de reclame wereld te gebruiken… “als de bodem goed is, dan is de hele pizza goed”. Bakken maar!
Maar het leven is natuurlijk niet zo simpel te maken dat er maar één ding overblijft wat je hele leven bepaald. Je hebt in de praktijk verschillende rollen. Je bent partner, familielid, vriend, buur, kennis, werknemer, verenigingslid (hobby), etc. Voor al die aandachtsgebieden kan je een houding of actie kiezen die alles makkelijker maakt. Het voorbeeld van de domino stenen waarbij een eerste kleine steen steeds grotere stenen laat omvallen is illustratief. Kleine acties kunnen enorme gevolgen hebben.
Manier van leven
De vraag die het boek stelt: ‘Wat is het ene ding wat ik kan doen dat alle andere zaken makkelijker of onnodig maakt?’
Een voorbeeld is een goede ochtend routine. Tijd voor jezelf, tijd om je dag te plannen en wat tijd om elke dag te werken aan de doelen die gesteld hebt. Idem een avond routine met reflectie, planning voor de volgende dag. Maar het zijn ook eenvoudige vragen die je aan jezelf stelt zoals ‘Wat kan ik elke dag doen om mijn relatie met mijn partner te verbeteren’. Met deze eenvoudige formules hebben mensen met een uurtje per dag een boek geschreven, hun huwelijk gered, de basis voor succesvolle bedrijven gelegd en hun leven richting gegeven.
Geluk is te vinden op de weg naar vervulling van je dromen. Begin vandaag met de eerste stap. Ga uit van je missie in je leven en stel jezelf een uitdaging.
Doelen: van goed tot geweldig
Je kan jezelf een doel stellen waarvan je aanneemt dat je daarmee het beste uit jezelf haalt. Maar je legt de lat een stuk hoger met het doel om het allerbeste of hoogste als doel te stellen en te kijken of jij dat kan halen of hoever je kan komen. Geloof niet bij voorbaat in je eigen ‘vermeende’ beperkingen.
Bij het stellen van doelen moet je concrete resultaten aangeven. En je moet de termijn van je plannen niet te lang maken. Het is prima als je een plan voor 5 jaar hebt, maar dat moet je kunnen herleiden tot anno nu. Dat doe je door van 5 jaar terug te gaan naar de doelen voor dit jaar, voor dit kwartaal, voor deze maand, deze week, deze dag en ultiem dit moment.. elk moment. Daarmee schep je duidelijkheid wat je NU moet doe. Des te langer de termijn, des te minder details, maar wel duidelijkheid.
Door op de korte termijn (vandaag en deze week) doelen te stellen en die te bereiken, krijg je direct een beloning in de vorm van resultaat. En niets is zo motiverend als vooruitgang, hoe klein de stappen en de successen ook zijn.
Prioriteit
Nee, niet het meervoud ´Prioriteiten´ maar het enkelvoud. Wat is jouw prioriteit? Punt. Duidelijkheid.
Anders gezegd, als ‘alles’ even belangrijk is dan is dus niets belangrijk. Het stellen van de juiste prioriteit is essentieel om met succes je doelen na te streven.
Het gezegde “niet al je eieren in één mand leggen” wordt onderuit gehaald door de uitspraak van de indertijd schatrijke Andrew Carnegie (de Staal koning): “Doe al je eieren in één mand… en let daar verdomd goed op!” Als je al je aandacht op één centraal doel richt en daar consistent aandacht aan besteed dan kan je veel bereiken. Heb je (te) veel doelen en probeert je alle ballen in de lucht te houden dan krijg je… eierstruif.
Ook Mark Twain (Huckleberry Finn) doet een duit in het (ene) zakje. “Als je vooruit wilt komen dan moet je (ergens mee) beginnen, breek complexe zaken op in kleine stappen en begin met de eerste stap.”.
Tijd blokken en klusjes verzamelen
Een manier om productiever te werken is om met tijd blokken te werken. Je maakt een uur of langer beschikbaar voor een bepaalde taak en doet tijdens dat uur niets anders. Geen afleiding van buitenaf. Je bereikt dit meestal het makkelijkst ’s ochtends vroeg maar sommige nachtuilen zweren bij de late avond.
Het boek staat vol met aspecten van productiviteit die in feite juist niet gaan over de efficiëntie maar over de effectiviteit waarmee je werkt. Het is prima om efficient te werken, maar als je te veel aan zaken werkt die geen hoofdzaken zijn dan bereik je nog weinig als ben je heel productief.
Systeem
Een opvallende vraag die Keller stelt is “Wat is jouw systeem?”. De meeste mensen komen dan met agenda’s en planners aanzetten, van Succes Agenda tot digitale Personal Information Managers.
Zijn reactie is om het Persoonlijke Systeem te koppelen aan het resultaat dat je wil bereiken. Is het een systeem van 10.000 euro, 50.000 euro, 100.000 euro, etc.? Levert jouw manier van geld verdienen X euro op, dan heb je dus een X euro systeem. Wil je een 10 maal X resultaat, dan zal je het systeem moeten aanpassen wat je gebruikt. Begin met aanpassingen die 5% of 10% verbetering opleveren en hou die groeicurve consequent vol.
Conclusie
De boodschap van The One Thing klopt. Als je gestelde doelen wil bereiken dan is een absolute focus essentieel. Het boek geeft veel verschillende inzichten en haalt veel uitspraken van beroemde en succesvolle mensen aan. Wat daardoor ontbreekt is een lijn en een model wat alles bij elkaar trekt zoals Stephen Covey wel doet in ‘The 7 habits of highly effective people”. Beide boeken zijn klassiek zelf-help maar Keller en Papasan moeten duidelijk hun meerdere erkennen in Covey.
Het probleem blijft zoals bij vrijwel alle andere boeken in deze categorie “Hoe pas ik het toe?”. Heel eenvoudig… concentreer je op één ding en doe dat zo goed mogelijk.
Beoordelingen van lezers op GoodReads.com.