
Als we net zoveel tijd en energie in onze persoonlijke groei (PG) steken als in de keuze van een auto of vakantiebestemming, zijn we ongetwijfeld een betere versie van onszelf.
Beter in de zin van bewuster en actiever betrokken bij de mensen om ons heen en nieuwsgieriger naar de wereld.
Dat is de ‘belofte’, persoonlijke groei biedt de mogelijkheid om positief en creatief in het leven te staan, bewust genieten van wat er is als je verder kijkt dan de waan van de dag.
In dit artikel behandelen we de volgende kernvragen:
- Wat wil je verbeteren en waarom?
- Waarom begin je je zoektocht naar een betere versie van jezelf?
- Welke tegenwerking kun je verwachten?
- Wat zijn je rolmodellen? Leer het onderscheid tussen resultaten en eigenschappen van je voorbeelden!
- Het proces van groei en ontwikkeling
- De uitdaging aan jezelf
Wat wil je verbeteren?
De motivatie voor persoonlijke ontwikkeling is divers.
Veel voorkomende aanleidingen zijn:
- Soms is er onvrede met de dagelijkse sleur.
- Of een verlangen naar de tijd dat je nieuwsgieriger was over interessante zaken.
- Het kan ook een omslag in je leven zijn, zoals kinderen die de deur uitgaan, het einde van een relatie, etc.
- Midlife crisis, ontslag, verlies van vrienden door verhuizing, etc.
- Ambitie, jong of oud, een hobby uitbouwen tot een nieuw beroep.
- Het besef dat ‘vrienden’ je negatieve kwaliteiten aanmoedigen of dat hun negativiteit op jou overslaat.
- Een traumatische ervaring met je eigen gezondheid, het verlies van een belangrijk iemand of dat van je naasten.
Op een gegeven moment wil je vanuit de verschillende ingangen “iets anders” en “meer” aan ervaringen en inzichten dan het leven je nu kan geven. Je voelt de behoefte om te groeien en met gelijkgestemde personen in aanraking te komen.
De informatie die je zoekt is van een hoger niveau dan normaal. Je wilt communiceren met mensen die je interesses begrijpen. Je zoekt informatie, aanspraak, gesprekspartners, een mentor of meerdere.
Actiepunt: Noteer je motivatie en redenen.
Bewustwording, wilskracht en gewoontes
Als je iets wilt bereiken, moet je je bewust zijn van de stappen om je doel te bereiken. Iets willen en wachten op “motivatie” is net zo productief als bij een gesloten bushalte wachten op een bus die nooit komt.
Voor enkelen die het doel altijd voor ogen houden, is het mogelijk om iets op pure wilskracht te bereiken. Puur talent is geen garantie. De omgeving waarin je je doelen wilt bereiken is vaak belangrijker.
Word je aangemoedigd of stimuleren de mensen om je heen jouw doel een vreemd hersenspinsel? In het laatste geval is voortgang moeilijk. In het eerste geval heb je een steuntje in de rug. Maar je moet zelf je mouwen opstropen om iets te bereiken.
Het moeilijkste is het begin. Als je die stap eenmaal hebt gezet, kun je nieuwe en gezonde gewoontes aanleren. Uiteindelijk kom je in een ritme van consistente aandacht voor ontwikkeling en groei.
Actiepunt: Werk dit uit.
Zoektocht
Je bent begonnen met een zoektocht naar dingen die je boeien en intrigeren. Je zoekt naar de zin van het leven en de betekenis van jouw leven en bijdragen aan de maatschappij.
Door je zoektocht ga je:
- Anders denken.
- Andere gewoontes kweken en slechte afleren.
- De behoefte om anders en bewuster te eten.
- Verlangen naar diepere sociale contacten.
- Bewust worden van spiritualiteit.
- Bewust worden van andere en niet vervulde behoeften.
Je gaat op reis. Een reis die je leven zal duren. Niet het einddoel maar je ervaringen tijdens de reis zijn belangrijk. Het begint met een eerste stap, een intrigerend artikel of boek, een opvallend gesprek, een toevallige ontmoeting. En wie A zegt, wil meestal ook B zeggen en het hele alfabet afstropen.
Actiepunt: Hoe graag wil je deze uitdagende reis ondernemen? Waarom wil en durf je eraan te beginnen?
Tegenwerking
Als je begint met persoonlijke groei, zijn er ongetwijfeld mensen die zeggen “doe maar gewoon”. Waarom zeggen ze dat? Is het afgunst of willen ze jou op je plaats houden? Vraag rustig “waarom” en blijf vragen tot je een duidelijk antwoord krijgt over hun beweegredenen.
“Ja, maar gewoon is toch goed genoeg? Wees tevreden met wat je hebt en wie je bent.” Dit antwoord is goed genoeg voor de meeste mensen, maar niet voor iemand die aan zichzelf wil werken.
Je hebt ambitie of onvrede met een deel van je functioneren. Je weet dat je het beter kan en wilt trots op jezelf zijn. Doe het! Wat heb je te verliezen?
Echte vrienden?
Soms zijn degenen die het dichtst bij je staan het felst met hun kritiek. Ze willen je graag houden zoals je bent, want dat voelt prettig en vertrouwd. Stel ze gerust dat jij er voor hen blijf en dat jouw proces van verandering geen afwijzing van hun kwaliteiten is.
Degenen die om je geven durven je vrij te laten groeien en moedigen je aan. Een enkeling wil met je meegroeien en zo iemand kun je alleen maar aanmoedigen.
Zijn het vrienden die je alleen maar naar de kroeg willen slepen? Vrienden die jouw wil om jezelf te veranderen afwijzen? Neem afstand en kijk of ze nog steeds vrienden blijven.
Geniet van gezelligheid met echte vrienden waar je constructieve dingen mee beleeft. Mensen waar je echt mee kan ontspannen. Beperk leeg tijdverdrijf. Geniet, maar drink met mate.
Actiepunt: Probeer de WOOP methode als leidraad.
- Wish – wat is je Wens (en/of droom)?
- Outcome – welk Resultaat wil je bereiken
- Obstacle – welke Obstakels zijn er (soms onvoorzien)
- Plan – wat is je Plan om je resultaat te bereiken en obstakels te omzeilen?
Je kunt dit voor allerlei beslispunten gebruiken, van levensdoelen tot dagelijkse activiteiten. Zie de link naar WOOP hierboven voor meer informatie.
Jouw rol modellen

Wat is er mis met de wil om te veranderen? Om je rolmodellen na te streven? Denk je dat je nooit zo goed als die ander kan zijn?
Als je half zo goed wordt als je rolmodel, heb je veel bereikt. Realiseer je dat je een andere persoon bent met een andere voorgeschiedenis en unieke eigenschappen en vaardigheden.
Durf te dromen! Wees realistisch en meet je voortgang op de korte termijn. Het is een geleidelijk proces, geen raket naar een hoger doel. Elk succesje telt en een tegenvaller overkomen onderscheidt jou van de mensen die al hebben opgegeven.
Let op één valkuil bij rolmodellen. Probeer niet hun ‘succes’ na te bootsen maar hun goede kwaliteiten. Is je rolmodel echt gelukkig met zijn of haar status? Roem heeft zijn prijs!
Veel maatschappelijk succesvolle mensen hebben problemen om te presteren. Ze moeten constant aan de verwachtingen van hun publiek voldoen, met een inbreuk op de privacy als een molensteen. Sterke benen kunnen roem dragen!
Streef de positieve kwaliteiten van je rolmodellen na en vind geluk in het proces van het bereiken van die eigenschappen. Zoek het niet aan het einde van de regenboog in uiterlijk vertoon en status, maar in je eigen tevredenheid over je prestatie.
Als je trots op jezelf kunt zijn en waardering krijgt van mensen die je waardeert, is dat veel meer waard dan uiterlijk vertoon. Het laatste komt vaak voort uit het vergaren van ‘dingen’ waar je tijdelijk gelukkig mee bent. Heel vergankelijk!
Actiepunt: Wie zijn jouw rolmodellen? Zijn het hun resultaten de reden voor je bewondering of waardering, of zijn het hun eigenschappen?
Bevestigingen (Affirmations)
“Ik ben vol energie en ga er vandaag vol tegenaan” is een vorm van zelfhypnose. Het werkt voor sommige, maar meestal is het wishful thinking en zet geen zoden aan de dijk. Je hart moet erin zitten.
Je kunt je bevestigingen herhalen zolang je wilt, maar je houdt ze niet paraat als je gedurende de dag beslissingen moet nemen. Het vereist wilskracht, die beperkt is en afneemt gedurende de dag.
Als je onzeker bent, gebruik dan als mantra: “Ik ben genoeg” of “ik moet het doen met mijn huidige kennis en vaardigheden en doe mijn best”. Vraag om hulp als je vastloopt. Dat is essentieel: stel je kwetsbaar op. Nee, heb je. Ja, kan je krijgen.
Daarnaast kan je dagelijks – of bij het begin van een specifiek project – de redenen bekijken waarom je iets wil of moet doen. Het hogere doel helpt om door de zure appel heen te bijten.
Het is essentieel om weerstand te overwinnen om doelen te bereiken. Als je te snel opgeeft met “moeilijk” of “geen zin”, durf je het einddoel onbewust niet te bereiken. Vaak zijn beperkende overtuigingen het probleem, en daar kan je aan werken.
Actiepunt: Wees je eigen supporter! Moedig jezelf aan om dagelijks aan je ontwikkeling te werken. Alle begin is moeilijk. Zoek een maatje om te praten, maar probeer vooral je eigen maatje te zijn. Je doet het voor jezelf, voor de toekomstige van jezelf.
Het proces van groei en ontwikkeling

PG is een proces van proberen, feedback krijgen, kijken of die relevant is, aanpassen, vooruit of achteruit, weer iets nieuws proberen. Je experimenteert, meestal op kleine schaal om dingen te veranderen en aan te passen tot het goed voelt en bij je past. Dat bouw je uit.
Overweldigd door tegenslagen of te veel veranderingen? Waarom? Bang om te mislukken of om succes te hebben?
De enige manier om voortgang te houden, is opstaan na een tegenslag. Een mislukt experiment is informatie wat niet werkt en geeft inzichten in wat mogelijk wel werkt. Lees over anderen met soortgelijke problemen of vraag raad aan een vriend of mentor.
Wat je niet moet doen, is steeds hetzelfde proberen en hopen op betere resultaten. Verander je benadering, zoek hulp. Als iets echt buiten je capaciteiten ligt, fysiek of mentaal, moet je dat accepteren.
Probeer op een andere manier verbetering en verdieping te bereiken. Als je niet de beste aanvallende voetballer bent, probeer dan een goede waterdrager te zijn. Bijdragen aan je passie kan meer voldoening geven dan persoonlijk succes.
Actiepunt: Bereid je mentaal voor op verandering. Het is normaal om bezorgd te zijn over wat er komt. Zie je angst als opwinding, want je brein ziet het verschil niet. Lijkt iets overweldigend? Zie het als interessant en uitdagend. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Neem indien nodig wat gas terug om nieuwe indrukken te verwerken (hint: schrijf erover in je journaal).
De uitdaging
Leg de lat niet te laag. Een impuls om te groeien geeft je net boven je huidige niveau. Als je alleen maar realistische doelen hebt, komen die hooguit uit. Maar als je net iets meer wilt, dan kan je jezelf verrassen.
Twijfelen aan jezelf is menselijk. Maar laat het je denken en handelen niet beïnvloeden, want dan groei je niet meer. En moet je ‘genoegen nemen’ met wie je bent en waar je zit.
Ga je door tot je voldoende groei hebt bereikt? Nee, persoonlijke groei is een levenslang proces van ontdekken, experimenteren en genieten van je prestaties en de uitdagingen van morgen. De reis geeft voldoening, niet de bestemming. Er is altijd iets aan de horizon dat je uitdaagt.
Het belangrijkste is dat je jezelf de kans geeft om je doelen te bereiken. Dat je gelooft dat je recht hebt op groei, geluk en succes, zonder dat iets in het universum je kan tegenhouden.
Tegenwerking en tegenslagen zijn normaal. Geloof in jezelf en het besef dat er niets is dat jou kan tegenhouden, kunnen dat overwinnen. De enige beperking zijn je verplichtingen tegenover anderen. Als je die goed invult, geven die anderen jou de ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen. Willen ze je dat niet gunnen… zie hierboven.
Actiepunt: Wees realistisch over je groei. Soms lijkt er geen meetbare voortgang tot je plotseling een kantelmoment bereikt waardoor dingen op hun plaats vallen. Aha-momenten horen bij groei.
Gun jezelf persoonlijke groei

PG is een ‘full contact sport’. Ga ervoor! ‘Een beetje PG’ is net zoiets als ‘een beetje zwanger’. No pain, no gain. Leren, experimenteren, fouten maken, feedback en deze cyclus blijven herhalen. Elke dag leer je er wat bij. Een mooie uitdaging!
Als je echt wilt veranderen, moet je er wat voor over hebben. Begrijp je ongemak met de veranderprocessen. Groeipijnen zijn normaal. Geef niet op!
Actiepunt: Bepaal vandaag je eerste concrete stap. Begin, hoe klein ook!
Your most important work is always ahead of you, never behind you.
Stephen R. Covey