Uitstel gedrag en je laten afleiden door triviale zaken komt voort uit
- angst voor falen; durf ik het wel en stel dat het misgaat?
- angst voor succes; kan ik het wel aan als het lukt?
- gebrek aan motivatie; meestal veroorzaakt door een gebrek aan discipline, goede gewoontes en structuur.
Het is “leuker” om even met social media bezig te zijn dan doelen na te streven. Maar als je het 10 keer per dag doet dan fluister je jezelf steeds in “mijn hoofd doelstellingen zijn minder belangrijk dan dit”. En op den duur ga je er in geloven!
De laatste optie “gebrek aan motivatie” is de grootste dooddoener. Als je geen motivatie kan opbrengen om iets te doen, dan is de beloning of de boete op succes of falen niet hoog genoeg. Of je zegt dat je iets wil bereiken maar je hebt er niet genoeg voor over. Laat in dat laatste geval je droom maar varen want wachten op motivatie duurt eeuwen. Wil je echt iets bereiken, stroop je mouwen dan maar op en vecht er voor! Je hebt geen recht op resultaat zonder inspanning.
Nieuwe ontwikkelingen!!!
- Willpower may not have any finite limits at all!
Je gedraagt je anders als je geloofd dat je onbeperkt wilskracht hebt. Je hebt minder uitstelgedrag en bereidt je beter voor. - It may be possible to choose how your willpower works
Een taak die je wilkracht aanspreekt kan een verschuiving veroorzaken van een behoefte om het proces te beheersen naar een beloning, d.w.z. je motivatie-punt verschuift. Mogelijke oplossingen zijn een kleine beloning tussen door en doorzetten of de taak als een plezierige activiteit te leren zien.
Je bent je eigen baas
Zet op je werkplek maar een bordje neer “The buck stops here!”… met de tekst naar jezelf toe!. Oftewel, er zal iemand een beslissing moeten nemen wat er gaat gebeuren. T.a.v. je doelstellingen en taken ben jij degene die de beslissingen neemt. Jij hebt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd.
En als je als je eigen “werknemer” een beetje loopt te dralen en weinig zin heeft om aan het werk te beginnen, dan is een beetje begrip meestal beter dan een donderpreek. Hoewel… dat laatste kan op zijn tijd geen kwaad, iemand moet de baas zijn! Door tegen jezelf te zeggen “Hee, wat is het probleem? Je wilt tot graag iets bereiken? Daar hebben we het toch over gehad? En we hebben besloten dat we het zo en zo gaan aanpakken? Ja? Toch! Zijn we het er over eens? OK, aan het werk dan… ik wil het einde van de dag trots op je kunnen zijn, op je inzet zowel als op wat je bereikt hebt.” Het gaat niet alleen om het resultaat maar ook om de moed die je toont om je schouders er onder te zetten.
En schaam je er niet voor dat anderen de indruk hebben dat je tegen jezelf zit te praten. Mompel maar een beetje of doe net of je mee zit te zingen met de muziek op je koptelefoon. Tralala… get shit done!
Uitstel = afstel
Hoe kan je uitstel gedrag overwinnen? Door consequent naar je doelstellingen te kijken en van dag tot dag actie te ondernemen. De belangrijkste actie is… om actie te ondernemen. Steeds kleine stappen nemen, doorgaan en volhouden, elke dag een beetje verbeteren. Consistente actie wint het altijd van korte intensieve actie. Dat laatste is af en toe welkom maar je winst zit in de regelmaat.
Het klinkt simpel, maar loop het volgende schema maar eens na:
- Wat wil je bereiken? Wat is een wens van je – het liefst een vurige wens?
- Heb je daar informatie of middelen of hulp voor nodig en hoe kan je dat bereiken (alternatieven)?
- Welke alternatieven geven het meeste kans op succes en wat moet je daar voor doen?
- Stap 1, 2 en 3. OK, we zijn onderweg.
- Wat zijn de acties die nodig zijn om stap 1 te realiseren en hoe lang is daar voor nodig?
- Reserveer tijd in je planning om er elke dag aandacht aan te besteden, al is het maar 5 minuten.
- Hou je acties bij en vier kleine en grotere overwinningen. Bij succes kan je er meer tijd in steken en meer voortgang boeken.
- Sluit zaken uit die niet aansluiten bij je doelstellingen (voor de dag) en wees consequent.
Registratie en energie
Om uitstellen af te leren doe je er ook goed aan om af en toe je tijd te registreren (apart blad van een notitieboek of blocnote). Als je aan het eind van de dag terug leest wat je feitelijk gedaan hebt dan kan je daar van schrikken. Leerzaam!
Begin aan moeilijke klussen als je energie het hoogst is. Wacht niet tot je moe en duf bent want dat lukt het gegarandeerd niet. Programmeer je eigen succes in je agenda.
Rot-klusjes
Iets vervelends doen kan je vergelijken met het opeten van een kikker. Getver! Niet prettig voor jou en ook niet voor de kikker. Maar soms zijn er zaken waar je een hekel aan hebt en die je dus uit blijft stellen. Bv. je belasting aangifte voorbereiden of je kamer opruimen, etc. Zaken die onvermijdbaar zijn maar die uiteindelijk toch moeten gebeuren.
Hoe kan je ze toch gedaan krijgen? Door ze als eerste actie van de dag op je planning te zetten. Met een rot-klusje als eerste actie lijkt de rest van je dag een stuk prettiger.
Neem de beslissing de dag ervoor wanneer je de planning voor de volgende dag maakt. Daarmee heb je de beslissing al genomen en dat maakt het weer een stukje makkelijk. Leg de avond ervoor al alles klaar zodat de beslissing om er aan te gaan werken duidelijk is. Een beetje voorbereiding helpt.
Als het een grote taak is, dan knip hem dan op in stukjes zoals voorbereiding(en), de diverse acties die nodig zijn (1 voor 1) en de afronding en controle. Een paar happen, slik de kikker weg en je bent opgelucht en trots op jezelf.
Een handvol ‘kikkervisjes’ is ook niet lekker maar als je die in één keer kan wegwerken dan geeft het je toch een goed gevoel dat je een paar vervelende klusjes hebt afgerond.
En soms leer je om de kikker een kusje te geven om er een prins of prinses van te maken. Met doorzettingsvermogen kan je onprettige taken zo goed onder de knie krijgen dat je er plezier aan gaat beleven.
Te veel energie
Ben je te veel afgeleid – meestal een teken van te veel energie – dan kan je bv. een paar stappen van de noodzakelijke klus in de (vroege) avond plannen. Doordat je minder fris bent, wordt je ook minder snel afgeleid en maak je – als je eenmaal begonnen bent – de klus of een onderdeel af.
Tips tegen uitstel gedrag
- Leg een dobbelsteen op je buro als herinnering dat je je niet moet laten leiden door het toeval maar dat je pro-actief moet handelen om controle te houden.
- Ruim dagelijks je werkplek op, rommel leidt je aandacht af; idem met je huis, rommel maakt je onrustig, ruim steeds een stukje op tot je het op orde hebt en blijf steeds af actief om het bij te houden; ook schoonmaken is geen enorme klus voor het voorjaar maar iets wat je tussen de bedrijven door steeds doet
- Zet automatische berichtgeving UIT (telefoon, pc, laptop, tablet)!
Bing! You have mail! Nee, maak zelf uit wanneer je mail ophaalt en afhandelt, bv. een vast aantal keren per dag en laat dat aan je contacten weten. Is het echt urgent dan ben je toch telefonisch bereikbaar (en soms niet zoals tijdens besprekingen).
Bing! You have a message! OK, die zijn gemaakt om asynchroon af te handelen en niet om je concentratie door te (laten) verstoren.
En Bing! Bing! Bing!… daar gaat je concentratie en je productiviteit!
Bing! Einde Pomodoro, nog een blokje doorwerken of overschakelen op iets anders dat aandacht nodig heeft. Dat is WEL zinvol.
En Bing! Lunchtijd… Kijk, dat is heel zinvol, even naar buiten om frisse lucht op te snuiven en even te wandelen of te shoppen. - Evalueer wekelijks je lopende projecten om je doelen (richting) goed voor ogen te houden. Maandelijks kan je wat breder kijken naar de zaken die je ook zou willen doen en prioriteiten stellen.