Waarom groeien?

Hoe tevreden ben je?
(op een schaal van 1 tot 10)

Gewoontes en dagelijkse routine: __
Carrière en werk: __
Geld & financiën: __
Gezondheid & conditie: __
Mentale ontwikkeling & opleiding: __
Sociaal leven & relaties: __
Thuis & familie: __
Emoties: __
Karakter & integriteit: __
Levensdoel & bijdrage: __
Spirituele ontwikkeling: __

Allemaal negens en tienen? Geweldig!
Waar je onder de 8 zit, is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Doe de uitgebreide test (Zelf-Analyse) om je tevredenheid te meten!

Waarom groeien? Waarom willen we ons welzijn verbeteren met een proces van persoonlijke ontwikkeling? Moeten we zo nodig “groeien”?

Waarom niet? Omdat stilstand achteruitgang is!

Als je tevreden bent met je huidige situatie, je comfortzone, en je bent klaar met alle uitdagingen en de interesse voor zaken buiten je directe gezichtsveld… prima… Je bent hopelijk een gelukkig en goed aangepast mens.

De meeste mensen zien in zichzelf best nog ruimte voor verbetering (zie ook de tevredenheidstest hiernaast). Je wilt een betere partner zijn, een betere ouder, beter voor je ouders, een betere vriend, beter in je werk, beter in je hobby, een betere buur, beter voor de gemeenschap waarin je leeft, beter als mens.

Er zijn ook mensen – van pubers tot op hoge leeftijd – die een inherente of juist hernieuwde nieuwsgierigheid hebben over wat de wereld hen te bieden heeft. Een wereld die bovendien in hoog tempo verandert. Een wereld waarin je je bewust wil zijn van de mogelijkheden die er nu voor jou zijn en  overmorgen niet meer.

De behoefte naar meer dan de sleur of de waan van de dag wordt ook vaak ingegeven door ingrijpende gebeurtenissen in je omgeving. Een ernstige ziekte bij jezelf of bij iemand in je naaste omgeving, een ongeval of heftige ervaring, etc., kunnen effecten hebben op de manier waarop je in het leven staat of wil staan. Ook dan kan groei en ontwikkeling een antwoord zijn om het hoofd te bieden aan wat je meemaakt.

“Groeien” is een uitdaging op zich, als je wil verbeteren op allerlei gebieden. Als je rolmodellen wil nastreven en je verder wil ontwikkelen als “mens”. Veel mensen willen hun “Wel Zijn” verbeteren en… zijn bereid om daar wat voor te doen. Mensen die verder kijken dan een “bucket list” en die willen zoeken naar verruiming van hun geest en verdieping van hun ervaringen. Mensen die niet noodzakelijk direct een pelgrimsreis naar Tibet plannen of een 14-daagse retraite voor meditatie en yoga. Mensen die één of meerdere aspecten van hun leven en manier van denken willen aanpassen.
Een eerste stap is soms moeilijk, of na een goed begin is de vaart er een beetje uit.

The purpose of life is to discover your gift.
The work of life is to develop it.
The meaning of life is to give your gift away.
David Viscott

Voor mensen die de beslissing al gemaakt hebben om hun welzijn te verbeteren door zichzelf verder te ontwikkelen, geeft WellNed een steuntje in de rug vanuit de gedachte dat Welzijn tussen je oren zit. Dat je geest het mogelijk kan maken,  om die zaken te realiseren waarnaar je echt verlangt. En vanuit dat verlangen het geloof hebben dat “het universum je niet tegenwerkt”, maar je kan helpen in je verlangen naar een meer doelgericht en zinvoller leven.

WellNed helpt je graag met goede informatie en goede raad. Daarnaast hebben we een gemeenschap van nieuwsgierige mensen die hun ervaringen en inzichten willen delen.

Wat is Welzijn (Wellness)?

Meestal staat Wellness voor “verwennen” met een speciale behandeling in de spa of sauna om je (weer of even) goed te voelen. Maar écht Welzijn is een proces, geen einddoel. Het is een levenslang project en gaat veel verder dan uiterlijkheden (haar, huid, dieet). Het gaat over een levenswijze en levenswijsheid die je in staat stelt, om je potentieel te realiseren en je manier van leven te optimaliseren. Dat is geen kwestie van een schakelaar omzetten, maar een stap-voor-stap transformatie van wat je nu bent naar wat je wil worden. De doelstellingen waarnaar je streeft, kunnen zich ook aanpassen tijdens het proces van verandering. Ze zullen vaak meegroeien met je ontwikkeling en je omstandigheden (leeftijd, relaties, werk, hobby’s, gezondheid, etc.).

Prettige reis… HIER instappen. All aboard who’s going aboard!

Inspiratie

Succes bestaat uit het aangaan van uitdagingen aan jezelf, en wordt bereikt door slagen en falen te accepteren als leermomenten. Succes is geen statisch einddoel. Steeds weer iets beter zijn dan de keer ervoor en daarvan kunnen genieten. Succesvolle mensen weten dat ze alleen het beste uit zichzelf kunnen halen door proactief te zijn. Het overkomt je niet, je bereikt het door consequente actie. Daarom heet het ook “ontwikkeling”… je groei moet ontdekt en uitgepakt worden (een cadeau voor jezelf!). Voor ieder op een eigen manier die bij je past qua karakter, gekozen richting, doelen en intensiteit.

Je moet jezelf uit je “comfortzone” en de sleur willen halen. Niet genoeg om je te breken, maar genoeg om je een beetje op te rekken. No pain, no gain. Net zoals je na een stevige workout een beetje spierpijn mag hebben maar krom lopen van de pijn averechts werkt.
En hoe meer je werkt aan je ontwikkeling, des te makkelijker accepteer je de pieken en de dalen die je nodig hebt om te groeien naar een betere versie van jou en ben je meer trots op jezelf en heb je plezier in de reis. Geluk zit hem in de kleine dingen die je bereikt, alleen of samen met anderen, voor jezelf of voor anderen.

Gladde marketeers beloven soms `snelle en makkelijke´ resultaten met hun ´unieke´ oplossing, die helaas te vaak een trucje blijkt te zijn. Echte persoonlijke ontwikkeling is niet snel en zeker niet gemakkelijk. De waarheid is dat hard werken, moed en zelfdiscipline nodig zijn om betekenisvolle resultaten te bereiken. Het is een fantasie dat je kunt groeien zonder groeistuipen en inspanning om je doel te bereiken.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Een geest die zich heeft verruimd kan nooit meer worden teruggebracht tot zijn oude afmetingen.Oliver Wendell Holmes

Plaats een reactie