Een tijdelijk dieet is de moeite niet waard

Een tijdelijke dieet zet geen zoden aan de dijkTijdelijk je dieet aanpassen om af te vallen of iets beter in conditie te komen is meestal een slecht idee. Veel dieet-programma’s missen een wetenschappelijke basis of zelfs maar gezond verstand. Met name mono-diëten kunnen ronduit gevaarlijk zijn omdat je een extreme aanpassing in je voedingspatroon aanbrengt die verkeerd uit kan pakken. Met een extreem dieet val je natuurlijk snel af. Van 7 dagen of langer alleen sap drinken is dat niet verwonderlijk, maar daarna wil je lichaam de schade weer inhalen en wordt de winst (het gewichtsverlies) snel weer teniet gedaan.

Hype

Veel moderne ‘hype’ diëten voor de langere termijn zoals bv. het Paleo-dieet missen een inhoudelijke basis. De oervolken aten heel divers afhankelijk van hun omgeving en waren toch in grote lijnen gezond; even afgezien van een gebrek aan hygiëne en medische verzorging. De Massai met hun dieet van voornamelijk melk en bloed zijn ‘gezond’. Idem de Inuit (‘eskimo’ is een scheldnaam) met veel vlees en vet, etc. Een paleo-dieet zonder granen en beperkte vetten kan te veel restricties opleggen, en het kan daarmee op de lange termijn gezond zijn. Toch weten mensen die zich er echt in verdiept hebben er kennelijk verantwoord mee om te gaan. Maar veel mensen zoeken een dieet waar ze snel mee kunnen scoren zonder er al te veel in te verdiepen.

Tijdelijk dieet, oh zo gezonde producten maar niet als mono-dieetEen dieet is niet noodzakelijk gezond ‘omdat je er van af valt’. Door een dieet-boek slaafs te volgen neem je ook te weinig zelf verantwoordelijkheid voor wat je eet. Daardoor val je zonder de steun van het boek of de methode ook weer sneller terug op je oude gedrag.
Alleen de nadruk op gewichtsverlies leggen is korte termijn denken. Neem de tijd om uit te zoeken welk dieet past bij jouw lichaam en jouw activiteiten. Probeer dan een paar diëten uit en maak de beste versie – of een combinatie – tot jouw nieuwe stijl van eten.

Bewust

Wat je eet moet een resultante zijn van je bewuste (!) manier van leven. Vaar niet blind op anderen die je inprenten wat je in je mond moet stoppen. Luisteren naar hoe je eigen lijf en je geest reageren op verschillende soorten voeding is heel belangrijk. Op die manier kan een manier van eten ontikkelen die bij jou past en die op de lange termijn het beste resultaat geeft.

De beste diëten en kookboeken geven je een basis in bereidingen zonder de voedingswaarde negatief te beïnvloeden. Bovendien steunen ze vaak op tradities die volkeren in staat hebben gesteld niet alleen te overleven maar welvarend hun genen door te geven. Veel volkeren zouden uitgestorven zijn als ze het moderne westerse dieet gevolgd hadden (veel geraffineerde producten, te veel van alles in de verkeerde verhoudingen).

Voorbeelden:

  • Voornamelijk koolhydraten met veel groenten en weinig proteïne
  • Weinig koolhydraten en granen met veel groenten en beperkt proteïne.
  • Vegetarisch of veganistisch dieet maar zorg wel voor genoeg proteïne en (gezonde) vetten.

 

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

When you are dead, you do not know you are dead.Mark Manson

Plaats een reactie