Stimuleren of Saboteren 4: Heldere doelen en realistische plannen

Home » Redactioneel » Tussen je oren » Stimuleren of Saboteren 4: Heldere doelen en realistische plannen

Dit is het vierde artikel waarin we de verschillende aspecten van Stimuleren of Saboteren uitdiepen. Zie het overzichtsartikel Groei Stimuleren of Saboteren op 7 manieren.

Door het leven zeilen zonder heldere doelen en doordachte plannen is als varen in de mist. Je kompas geeft wel een richting maar je ziet niet de rotsen waar je op af stevent.

Doelstellingen als kompas

Wij verwachten vaak veel van het leven, maar dat is vaker op aannames en veronderstellingen gebaseerd. Het leven lijkt soms een willekeur van verwachte en onverwachte voorvallen in een min of meer willekeurige volgorde. Wij hebben er geen controle over en des te eerder wij dat beseffen, des te beter kunnen wij leren omgaan met onzekerheid.

If you don’t know what port to sail to, any wind is favorable.
Seneca

Zijn je doelen te vaag, verwacht dan geen resultaat. Heb je wel een doel, maar geen concreet en realistisch plan, dan verklein je de kans om je doelen te bereiken. Maar tijdens de uitvoering is het beter om plannen te beschouwen als een leidraad en niet als een onwrikbaar keurslijf. Doel, plan, flexibele uitvoering.

Over dit onderwerp zijn op WellNed al veel geschreven. Zie de opsomming aan het einde van dit artikel.

Stimuleren

  • Ga voor jezelf na wat je inspiratie en motivatie is voor een specifiek doel, en of het strookt met je waarden en principes. Externe motivaties zoals geld en status zijn niet duurzaam.
  • Een doel is een wensdroom zonder een plan om het uit te voeren. Dromen zijn bedrog, wordt wakker en werk aan je belangrijkste doelen. Werk wensdromen uit tot heldere doelen
  • Schrijf over je keuzes in je journaal en vraag anderen om feedback, niet alleen als voorbereiding maar doorlopend tijdens de uitvoering van je plannen.
  • Plannen bevatten vaak aannames van een realiteit die zich weinig van jouw plannen aantrekt. Zijn jouw plannen realistisch en stroken ze met je doelen? Stel doelen en plannen bij als de omstandigheden dat wenselijk maken.
  • Evalueer je voortgang regelmatig en periodiek (week, maand, etc.), maar evalueer ook je doelen en je plannen op zinvolheid en haalbaarheid.

Saboteren

  • Werk alleen als je ‘gemotiveerd bent’, zonder dat ‘gevoel’ lukt het niet.
  • Droom over wat je had/zou kunnen bereiken, dat is veel makkelijker dan werken aan heldere doelen.
  • Plannen zijn zinloos, dus waarom zou je ze maken. De toekomst is een herhaling van het verleden.
  • Wat is er mis met aannames? Je ziet vanzelf of ze uitkomen of niet.
  • Nakaarten en herkauwen is verspilde tijd die je aan ‘productiviteit’ kan besteden.

Het belang van heldere doelen

Helderheid

Stimuleer jezelf met een ambitieus doel. De mooiste doelen om te bereiken zijn niet de makkelijkste, het ‘laaghangend fruit’. Het zijn de doelen die een uitdaging zijn, waarvoor je jezelf uit moet rekken om ze te halen.

Ga je voor een BHAG (Big Hairy Audacious Goal of begin je liever wat meer bescheiden met een paar experimenten om uit te vinden wat de moeite waard voor je is?

Ga voor jezelf na wat je inspiratie en motivatie is voor een specifiek doel, en of het strookt met je waarden en principes. Externe motivaties zoals geld en status zijn niet duurzaam, ze geven even plezier maar daarna wil je alleen maar meer, en meer, en meer…

Goals are pure fantasy unless you have a specific plan to achieve them.
Stephen R. Covey

Een doel zonder een plan om het uit te voeren is een wensdroom. Dromen zijn bedrog, word wakker en werk aan je belangrijkste doelen.

Nobody ever wrote down a plan to be broke, fat, lazy or stupid. Those things are what happen when you don’t have a plan.
Larry Winget

Maak plannen, maar zie ze als een flexibele leidraad en geen keurslijf. De realiteit is altijd anders dan de aannames die je deed tijdens het plannen. Plannen kunnen voor de korte termijn de nodige details bevatten maar verder in de toekomst hebben details minder betekenis.

Helderheid te vermoeiend?

Nadenken over wat je wil bereiken is moeilijk. Maar als je dat niet doet, dan wordt je – als een speelbal – gedreven door wat er gebeurt en moet je steeds weer afwegingen maken of je daar in mee kan gaan of niet.

Je saboteert jezelf als je bv. alleen aan je favoriete projecten werkt als je ‘gemotiveerd bent’ en denkt dat het zonder dat ‘gevoel’ niet lukt. Helderheid over wat je wil en een plan om er regelmatig (elke dag of vaste dagen en tijdstippen) aan te werken, zijn betrouwbaarder.
Het meest motiverend is om te zien hoe je voortgang maakt om je plannen realiteit te maken.

Dromen over wat je had/zou kunnen bereiken is verspilde tijd. Weet wat je wilt en leef ernaar. Je toekomst is niet een herhaling van het verleden als je zelf richting geeft in je koers door het leven.

De intentie van helderheid zoeken is geen ‘productiviteit’ maar vervulling vinden in je leven. Probeer je toekomst groter te maken dan je heden.

Zoek helderheid, zet een koers uit en ga ervoor!

Zie ook de eerdere artikelen:

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If the Martians ever find out how human beings think, they’ll kill themselves laughing.Albert Ellis

Plaats een reactie