Je brein maakt een zootje van Interne en Externe invloeden

Home » Redactioneel » Tussen je oren » Je brein maakt een zootje van Interne en Externe invloeden
Leestijd: 4 minuten

Je gedachten en emoties ontstaan door signalen uit je omgeving, en door interne (autonome) processen. Maar je hersenen zijn vaak niet goed in staat om het onderscheid tussen interne en externe invloeden te maken. Dat kan problemen geven.

Bol met elektrische ontladingen - ons brein - invloeden

Waarom je invloeden verkeerd inschat!

Wat bepaalt hoe je jezelf voelt?

  • De meeste mensen denken dat externe invloeden hoofdzakelijk hun mentale/emotionele toestand bepalen
  • Ze leggen de oorzaak voor hun gevoelens extern
  • Daarmee nemen ze ook geen verantwoordelijkheid voor hun stemming en leggen die bij omstandigheden en andere mensen.

De realiteit is dat je zelf hoofdzakelijk je toestand bepaalt. Ook al is er een extern signaal, dat is niet per definitie de schuldige. Oftewel “Don’t kill the messenger”. Luister naar de boodschap en wees je bewust van jouw interpretatie.

Je toestand verandert doordat je denkt aan iets uit je verleden (fouten of leuke herinneringen) of juist aan de toekomst (bedreigingen of leuke mogelijkheden).

De meeste problemen komen voort uit ons onvermogen om alleen te zijn en na te denken.
Blaise Pascal

Ook op de automatische piloot – het zogenaamde ‘Default Network’ van je brein – loop je het risico dat dwalende gedachten je mentaal in de problemen brengen. Zet die gedachten van je af en probeer afleiding te zoeken.

Praat met een vriend of kennis, zelfs een babbel met een vreemde kan helpen. Of je kan lezen, puzzelen, wandelen, etc. Stilzitten en je gedachten de vrije loop laten zonder een specifiek doel is de oorzaak van veel problemen. Daarom hebben wij interesses en hobby’s waar wij constructief mee bezig kunnen zijn. Maar [gerichte introspectie]() – bij jezelf te rade gaan – kan wel helpen.

Door je eigen verantwoordelijkheid te erkennen, geef je jezelf de kans om je beter te voelen en het heft in eigen handen te nemen,

Wil je meer controle over je stemming krijgen?

zelfkennis - zelfbeeld - uiterlijk - knudde

Hoe kan je gevoelens beter sturen?

  • Met een ander perspectief, is het glas half vol of half leeg?
  • Door een uitdaging als ‘opwindend/spannend’ te zien en niet als een bedreiging want neurologisch zijn die vrijwel identiek.
  • Een fout uit het verleden zien als een les om herhaling te vermijden.

Ook al is er een externe oorzaak, onze gedachten erover bepalen hoe we ermee omgaan en hoe wij ons voelen. Wat er extern gebeurt en resulterende interne verwerking zijn verschillende zaken.

Helder en genuanceerd denken maakt je emotioneel weerbaar

  • Door beïnvloeding van buitenaf te verminderen, geef je jezelf de gelegenheid om helderder te denken over wat er inhoudelijk gebeurt.
  • Vervolgens kan je besluiten of je jezelf daar druk over moet maken. Is het alleen nu een probleem, over 5 minuten nog, over een uur, een dag, een week, een maand? Maar heel weinig dingen zijn op de lange termijn een probleem, en dat zijn de belangrijkste waarden en doelen voor je.
  • Ook kan je zelfvertrouwen winnen door uit te gaan van je goede intenties in plaats van enkel je vaardigheden gebaseerd op ervaringen.

Wanneer externe gebeurtenissen je minder emotioneel treffen, geef je jezelf de tijd voor een gewogen respons. Dat laatste komt dan in de plaats van een instinctieve reactie die stemming of emoties je ingeven. Je bent weerbaarder en minder emotioneel kwetsbaar.

Vertrouwen in de toekomst is vaak beperkt door twijfel aan capaciteiten. Maar heb je in het verleden steeds weer gefaald of viel dat uiteindelijk wel mee? Ga uit van je goede intentie en verwoord die ook naar anderen toe met “Ik wil graag … omdat …”. Vaak zal je merken dat anderen je daar graag in steunen.

Het is een kwestie van interpretatie

Er gaat iets mis (een fout van jezelf of een ander):

  • Je wordt boos, vloekt wellicht, scheldt iemand uit, je bent kwaad over het extra werk wat de fout nodig maakt. Het verpest je dag, correctie, je verpest zelf je dag!
  • Of je besluit dat de tegenslag een gelegenheid is om de taak opnieuw en beter te doen. Je zet (samen met anderen) de schouders eronder om de situatie te herstellen en neemt gelijk een paar verbeteringen mee. Zo buig je een ‘verlies’ om in winst.

Iemand maakt een ‘vervelende’ opmerking naar jou toe of negeert je juist:

  • ‘Vervelend’ is een oordeel van jezelf. Vraag rustig om opheldering van de intentie van de ander.
  • De mening van een ander is slechts een opinie. Dat is hun probleem. Jouw probleem – en jouw verantwoordelijkheid – is hoe je er mee omgaat.
  • De meeste mensen denken dat anderen alles zien wat je doet en zegt. Maar meestal zijn die anderen veel te druk met zichzelf bezig. Naarmate je (emotionele) volwassenheid toeneemt, maak je je minder druk over hoe anderen over je denken en praten.

Invloeden en stemming voorkomen is beter dan genezen

  • Wanneer je ‘s ochtends uit bed stapt met de instelling “Dit wordt weer een moeizame dag!”, dan maak je het jezelf moeilijk, en is er een grote kans dat het uitkomt.
  • Met een positieve instelling als “Ik ga vandaag de volgende drie dingen doen die belangrijk voor mij zijn” schep je betere voorwaarden om je dag plezieriger te laten verlopen

Neem jezelf voor “Ik wil en kan mijn leven richting geven”, “ik laat mij niet door onvoorziene zaken uit het veld slaan”, “Een ding tegelijk om mij niet te laten overweldigen”, etc.

Conclusie

Laat je alle invloeden op je afkomen en laat je daardoor je gedachten en stemming bepalen?
Of neem je zelf de regie en de verantwoordelijkheid over wat je binnen laat in je geest?

Lees met een positieve en constructieve instelling. Realistisch en met steeds meer zelfvertrouwen. Ga uit van je goede intenties en maak er het beste van.

Problemen horen bij het leven en je kan ze meestal stap voor stap oplossen. Heb je daar hulp bij nodig, vraag dan daarom aan anderen. Voor eerste hulp bij onzekerheid of overweldiging staat ook WellNed voor je klaar. Vragen staat vrij.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you change nothing, nothing will change.Albert Einstein

Plaats een reactie