Gelukkig zijn is geen doel, maar een proces. Je bent gelukkig met leuke mensen om je heen, waar je vriendschappelijk mee om kan gaan. Dat hoeft zelfs niet zo diep te gaan als een echte vriendschap, maar die kan er wel uit voortkomen… en meer. Je kan ook gelukkig zijn met de voldoening die werk of hobby je geeft, maar dan niet als eindresultaat maar terwijl je bezig bent. De voortgang die je maakt, geeft je de motivatine om bezig te blijven. Als je iets afrondt dan ben je wel even blij met het resultaat, maar pas weer gelukkig als je met de volgende bezig mag zijn.
Geluk zit hem niet in bezittingen. Het nieuwe speeltje is niet zo lang nieuw en na een poosje weer ‘gewoon’. En steeds weer nieuwe dingetjes om je beter te voelen, is een dure hobby. Op den duur zit je met een huis vol meuk en hunker je nog steeds naar ‘gewoon gelukkig’. Een promotie en meer geld maakt je even gelukkig, maar je moet er doorgaans harder voor werken, waardoor je minder tijd overhoudt om van het succes te genieten. Belangrijker is dat het werk dat je doet, je voldoening geeft, dat je er je creativiteit in kwijt kunt en dat de samenwerking met collega’s prettig is. Veel verdienen onder stress en met graaiers om je heen maakt je beslist niet gelukkig. Bovendien verhoogt het de kans op maagzweren, hartaandoeningen en erger.
Gedeelde ervaringen
Nee, geluk op de lange termijn zit hem niet in dingen, zelfs niet dingen die je samen met je partner aanschaft; weer een nieuw bankstel… Dan kunnen de buren goed zien wat er naar binnen wordt gedragen uit de vrachtwagen van de design firma.
Geluk zit hem in de gedeelde ervaringen met andere mensen en met de aanwezigheid van die mensen om je heen. De warmte van een groep vrienden of geliefden maakt je gelukkig. En wat je samen doet en de herinneringen eraan ophalen – de ervaring herleven – maakt je ook gelukkig. Het delen van ervaringen is geven en gedeelde ervaring maakt gelukkiger.
Een goede manier om het geluksgevoel voor jezelf zichtbaar te maken, is een dagelijks journaal, waarin je minimaal drie dingen vastlegt, waarover je die dag dankbaar bent. Dat kan onderdeel zijn van een dagboek of als een losse registratie. Met pen en papier, de tekstverwerker of met apps noteer je dagelijks een paar zaken die je dag gelukkig maakten. Dat kan iets eenvoudigs zijn als en eekhoorntje dat vlak voor je de weg oversteekt, een vriendelijk begroeting of een contact met een oude vriend of kennis. Maar ook het bereiken van doelen – al is het maar een tussenstap – of het maken van voortgang met projecten die je motiveren. Aan het begin van de dag kan je in je journaal vooruitkijken naar de dingen, waarvoor je dankbaar bent en aan het einde kan je met tevredenheid terugkijken op wat je die dag hebt gedaan.
Dankbaar
Heb je een dag zonder ook maar iets waarover je dankbaar kan zijn, dan heb je echt een rotdag gehad. Zelfs als je iets onplezierig overkomt, dan kan een helpende hand al aanleiding zijn voor een notitie in je dankbaarheidsjournaal. Bv. je valt op straat en iemand helpt je vriendelijk met opstaan en een behulpzame vraag “alles OK?”. Dan ben je niet dankbaar dat je viel, wel dat je niets hebt gebroken, maar blij met de hulp en aandacht van een vreemde. En zie je iemand die pech heeft, dan geef je zelf hulp.
Inderdaad, mensen helpen maakt gelukkig. Ook een kleine geste, een “random act of kindness”, kan je al gelukkiger maken. Als je voor iemands neus een deur laat dichtvallen, dan ben je een hork, maar let je even op en hou je de deur open, dan is het “Dank je wel” van de ander iets dat heel subtiel bijdraagt aan je geluk op die dag en op dat moment. En zeg zelf ook eens “Dank je wel” in plaats van “Bedankt”, een klein verschil taalkundig ,maar een groot verschil in waardering en oprechtheid.
Geven en Nemen
In het boek “Give and Take” van Adam Grant wordt uitgebreid uit de doeken gedaan, hoe men in elkaar steekt. Er zijn een aantal categorieën:
- De graaiers die alleen nemen zonder er ooit iets voor terug te doen, worden op den duur niet gelukkig en houden alleen ‘bezittingen’ over.
- Extreme gevers die zichzelf wegcijferen voor anderen gaan er op en duur aan onderdoor.
- Mensen die alleen wat terug doen, als jij iets van minstens hetzelfde niveau hebt gedaan, zijn ook niet altijd gelukkig, ze zijn te berekenend.
- De gevers die ook hun eigen welzijn in de gaten houden, kunnen onbaatzuchtig blijven geven en worden daar op den duur gelukkiger en meer succesvol van.
Dit is een heel korte samenvatting van honderden pagina’s achtergronden, onderzoeken en voorbeelden. Het boek is zeker aan te bevelen als je de nuances van geven en nemen wilt doorgronden. Een mooie observatie is: Als je wat geeft van jezelf (tijd of aandacht) en de ander accepteert dat (als een onbaatzuchtige gift), dan is dat een cadeautje voor jezelf. Ik geef me graag rijk! Jij ook? Laat het ons weten!