Degene die jou begrijpt als geen ander

Echte vrienden willen samen begrepen worden

Het refrein van een popsong trof mij enige tijd geleden. Het sentiment was opvallend, prachtig gezongen, interessante begeleiding en een mooie video.

We all need that someone
Who gets you like no one else
Right when you need it the most
We all need a soul to rely on
A shoulder to cry on
A friend through the highs and the lows

Heb jij zo’n vriend? Prachtig!
Is die er altijd voor je? Nog mooier!
Ben jij er altijd voor die ander? Geweldig!

Maar niet iedereen heeft die ‘luxe’. Het aantal – diepe – vriendschappen is de afgelopen decennia steeds verder teruggelopen. Van meerdere goede vrienden hebben de meesten nu slechts één of helemaal geen intieme vrienden. De afstand van mens tot mens wordt groter omdat onze drang naar individualisme sterker lijkt dan onze sociale instincten. En Covid heeft dat proces blijkbaar versneld.

Homo Sapiens – de zelfbewuste aap – is succesvol door sociale verbanden en samenwerking. Maar onze Westerse cultuur schrijft voor dat het goed is om sterk en zelfstandig te zijn. Die twee principes botsen helaas te vaak.

Speciale relaties

Kan een goede vriend jou perfect aanvoelen? Iemand die begrijpt wat jouw dromen zijn en wat je doormaakt in de worsteling om die jouw realiteit te maken? Wie is die steun, dat maatje, die gelijkgestemde ziel? De persoon bij wie je kan uithuilen en die er voor je is in de hoogte- en dieptepunten van je leven?

Verwerking door conversatie

Sommigen hebben één of meer speciale mensen in hun leven. Vaker zijn er meerdere personen waar je terecht kan voor verschillende zaken. Iemand voor filosofische zaken zoals de zin van het leven, iemand voor relatieproblemen, iemand voor situaties op je werk of zakelijk advies, een spirituele gids, etc. Uiteraard, met een paar biertjes kan je bij een goede vriend voor alles terecht maar de volgende dag moet je weer nuchter verder.

Voor sommigen zijn hun ouders of andere familieleden een rots in hun leven om begrip, rust en inzicht te krijgen. Maar je hebt je omgeving – met name in je jeugd – niet voor het kiezen. Je zal het moeten doen met de riemen die je hebt. Later, als je groot bent, mag je zelf keuzes maken, waar, met wie en hoe je wilt leven. Bevalt je leven je niet, dan heb je een aantal keuzes al gebruikt niet iedereen die.

  1. Je accepteert wat je hebt als je lot en je maakt er het beste van. Soms kan je kleine aanpassingen maken in je omgeving door anderen te vragen om rekening met je te houden (en andersom), maar volledige controle over je omstandigheden heb je zelden.
  2. Of je kiest een andere omgeving. Pas dan wel op dat je ook daar niet dezelfde fouten maakt. Ook hier zal je beheersing beperkt zijn. Je maakt er zelf wat van met je instelling en je acties, of niet.
  3. Of je verandert jezelf zodat je niet alleen kan overleven maar juist kan floreren ongeacht je omstandigheden. Die laatste keuze vergt een andere instelling, moed, doorzettingsvermogen en de steun van goede of nieuwe vrienden.

Maar veranderen blijft een risico en het is vaak veiliger om te blijven zitten waar je zit.

Anecdote

Een man komt bij de psycholoog en vraagt om kalmeringspillen. Hij staat stijf van de stress. De psycholoog vraagt wat de reden is en krijgt een oeverloos verhaal over relatieproblemen, spanning op het werk, onvrede in de familie, problemen met allerlei anderen. “OK, ik snap het” zegt de psycholoog en begint een stapel recepten uit te schrijven.
“Waarom zoveel voor 1 pil?” vraagt de patiënt. “Ja beste, het zijn recepten voor je partner, je baas, je collega’s, je familieleden en alle anderen waar je mee overhoop ligt! Ze moeten allemaal rustiger aan doen om jou van je stress af te helpen.”
“Oh… dus ik ben het probleem!?”
Hmmm… komt dat bekend voor?

Je perfecte gesprekspartner en zelfliefde

Zelfliefde, ken jezelf en hou van jezelf

Begrijpen kan, steun helpt, maar uiteindelijk heeft ieder van ons een diep persoonlijke beleving van wat wij meemaken. Als je van iemand vraagt om diep met je mee te leven, dan loop je het risico de ander daarin mee te slepen. Empathie klinkt mooi maar compassie (accepteren) is duurzamer zolang je het niet laat omslaan naar medelijden (afstandelijk).

Maar realiseer je dat iedereen in principe de perfecte gesprekspartner – die het meeste begrip heeft voor jou als mens – altijd bij de hand heeft. Degene die echt het beste met jou voor heeft.

De enige die jouw ervaringen, instelling, aspiraties, emoties en alles wat jouw persoonlijkheid bepaald 100% aanvoelt en begrijpt… ben jezelf. De beste vriend, degene die het allerbeste met je voorheeft, dat ben jezelf. Althans, dat is de keuze die je kan maken.

Zelfliefde krijgt niet voor niets steeds meer aandacht. Jezelf op je donder geven of toegeven dat je een mislukking bent, werkt averechts. Begrip, acceptatie, respect voor de problemen die je doormaakt, werkt op de lange termijn beter. Met een beetje liefde voor de persoon die je bent, kom je met een stuk minder stress verder.

Zelfreflectie

Ga met jezelf in gesprek, liefst in een handgeschreven journaal, maar je kan ook beginnen met een toetsenbord, voice recorder of de videocamera van je telefoon. Vraag aan jezelf wat je wilt, wat de knelpunten volgens jou zijn, wat je wel en niet belangrijk vindt in het leven. Weeg je prioriteiten af en probeer helderheid te vinden over wat de beste aanpak is. Bespreek je overwegingen en afwegingen met een vriend of vertrouwenspersoon. Vreemd genoeg kan dat soms beter met een ‘vreemde’ (waarbij je niets te verliezen hebt), zoals een therapeut.

Het kan zijn dat je tot inzichten komt als een donderslag bij heldere hemel. Maar voor de meesten liggen openbaringen niet zomaar voor het opscheppen. En inzichten als “Ik ga de wereld verbeteren!” zijn te algemeen om snel tot resultaten te leiden (meer een kwestie van lijden).

Vaker kom je tot het inzicht dat je steeds weer op dezelfde manier tegen een muur aanloopt of verschillende muren om soortgelijke redenen. Dan probeer je er op een andere manier overheen of omheen te komen, of zoek je een andere muur die meer kans op succes lijkt te bieden.

If the ladder is not leaning against the right wall, every step we take just gets us to the wrong place faster. Stephen R. Covey

Veranderen

Ben je niet tevreden met het blotenbillengezicht dat je in de spiegel ziet, hou jezelf dan een andere spiegel voor of bekijk jezelf door een andere bril. Probeer het potentieel te zien dat je hebt om een goed mens te zijn volgens je eigen definitie.

Wil je jezelf verbeteren? Wil je iemand in de spiegel zien waar je wel van kan houden, verander dan de manier waarop je leeft en hoe je je gedraagt. Heb je de ambitie om iemand te zijn die je kan waarderen en die je als beste vriend wil hebben? Neem daar dan de volledige verantwoordelijkheid voor en Wees die persoon! in alles wat je doet.

Het beste moment om dat te bereiken was mogelijk lang geleden, maar het eerstvolgende beste moment is vanaf NU.

Heb je de steun van anderen om te veranderen en verbeteren, dan is dat geweldig. Zoek die steun, maar blijf wel de volledige verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes en acties.

In stapjes veranderen

Change = Personal choice - David Kiriakidis - Unsplash
David Kiriakidis – Unsplash

De oplossing is vaak te vinden in kleine veranderingen. Je probeert iets uit en het werkt wel of niet. Zo leer je en geef je jezelf de gelegenheid om aanpassingen te maken en zo je doelen te bereiken. Het leven is vaak een aaneenschakeling van experimenten en leermomenten.
Klein beginnen met bescheiden doelen geven een korte feedbackcyclus. Dat geeft je het momentum om door te blijven gaan.

Grote doelen met een resultaat ergens in de toekomst zijn moeilijk te bereiken en vereisen een grote toewijding. Ben je zo gefocust op het resultaat, dan is vaak minder dan 100% niet acceptabel. Het gevolg kan zijn dat je doelen in de sterren liggen maar dat je geen genoegen kan nemen met de maan. Naar de maan gaan heeft dan een negatieve betekenis voor je terwijl het op zich een indrukwekkende prestatie is. Jouw ‘maan’ betekent dat je meer bereikt hebt dan de meeste andere mensen. Waardeer dit en probeer ervoor te zorgen dat je doelen en resultaten stroken met je waarden en principes. Dat voegt betekenis toe aan je leven.

Heb je geen motivatie om te veranderen? Dan heb je de motivatie om ’veilig’ te blijven zitten waar je zit. Dat laatste is het verstoppertje spelen uit je jeugd maar met een kleinere kans op een leven van betekenis.

Nog een toegift van Stephen Covey: Hij wijst erop dat het belangrijker is om (anderen en situaties) te begrijpen voordat je vraagt om begrip van je eigen insteek (“seek to understand before you try to be understood”). Leer het verschil tussen Begrijpen en Begrip.

Ken jezelf… als geen ander!. Begrijp jezelf als geen ander!

Zie ook Time to think en Het helpende gesprek.

Oh ja, de muziek: ‘Alone pt. 2 van Alan Walker en Ava Max’. Zie de Youtube video’s van de oorspronkelijke versie (ook al iets langer gemaakt) en de ‘film’ versie van 6 minuten met een mooie intro en outro.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

False integrity means your security still lies outside yourself.Stephen R. Covey

Plaats een reactie