Respect voor Vrouwen

Home » Redactioneel » Respect voor Vrouwen

Respect moet verdiend worden , maar het geven van respect is ook een vorm van beschaving. Waarom zou je iemand niet respecteren… zolang diegene zich ook met respect naar jou toe gedraagt?

Hoe zie ik – als man – vrouwen?

Allereerst als prachtige mensen, waarmee ik heel graag vriendschappelijk omga en waarvan ik tijdens leuke contacten echt geniet op veel verschillende manieren. Intelligent, gevoelig, grappig, verstandig, lief, vrolijk, gezellig, etc. Van zulke mensen wordt je zelf toch ook vrolijk. Maar mijn lijf, mijn zenuwstelsel en mijn hormonen zien ze ook als aantrekkelijke mensen en dat vergt enige controle qua gedragingen. Kortom, hoewel ik ook maar een mens ben, moet ik mijn relatie tot de andere sekse beheerst en respectvol houden. Op die manier ben ik niet alleen een Man, maar probeer ik ook een Heer te zijn. Helaas zijn de mannen die de laatste kwalificatie verdienen een uitstervend ras. Het maakt geen onderdeel meer uit van de opvoeding en fout gedrag wordt te weinig gecorrigeerd.

Opgewonden mannen

Respect: niet loeren!De meesten kijken of loeren alleen naar ‘onderdelen’. Mooi dit, lekker dat, weelderig zus, stevig zo, etc. En de ene man is een billen-man en de andere een borsten-man. Maar meestal zoeken die types naar iets wat past bij hun imago, hun ego, hun auto, hun bankstel… Ze zoeken een trofee waarmee ze kunnen opscheppen, en niet naar een partner die hun leven inhoudelijk verrijkt.
En denk bij de benadering via onderdelen er even de ‘mannenpraat’ in de kleedkamer bij. “Daar zou ik wel eens even…” en “ze heeft bliep-bliep van mij nodig”. Daaruit spreekt onvolwassenheid, hufterigheid, gebrek aan respect, de behoefte om het eigen ego op te krikken, ‘stoer’ doen voor andere mannen (acceptatie), haantjesgedrag, groepsgedrag, etc.. Kortom, een emmer vol menselijke onvolkomenheden… en gebrek aan opvoeding en positieve rolmodellen.

Oorzaken en onderdelen

Het wordt meestal afgedaan als ‘seksistisch gedrag’ maar het gaat veel dieper dan die kwalificatie. Het gaat vaak om het zelfbeeld van mannen en de mate waarin dat het beeld van anderen bepaalt, met name van vrouwen. Veel mensen zijn een complex aan misinformatie, slechte ervaringen, slechte voorbeelden, trauma’s, opgekropte emoties, onbegrip, onkunde, etc. Maar ook positiviteit, creativiteit, intelligentie, empathie, vriendelijkheid, vrolijkheid, etc. Veel mannen begrijpen zichzelf al niet goed, laat staan dat ze anderen kunnen begrijpen. Dit is de grondslag van het meeste onaangepaste gedrag als seksisme, racisme, homohaat, gebrek aan respect voor ouderen en mensen die ‘anders’  zijn, etc.
Ken jezelf, verbeter jezelf en accepteer anderen voor wat ze zijn. En ga ervan uit dat de meeste mensen net zo onzeker en onbegrepen zijn als jijzelf.

Mensen – vrouwen en mannen – zijn zo veel meer dan een bak onderdelen.
Iedereen is een complex van persoonlijkheid, instelling, uiterlijk, gedrag, ervaringen, houding, communicatievaardigheden, etc. En de interactie tussen mensen en met name tussen de seksen maakt het plaatje nog veel complexer. Maar een prettige omgang met elkaar is de moeite meer dan waard.

Verschillen uitpraten

Respect: begrip en aandachtHet boek van Gray – Mannen zijn van Mars en Vrouwen zijn van Venus – bevat veel punten die de verschillen tussen de seksen duidelijk maken. Wat de meeste mannen sterk onderschatten zijn de psychologische verschillen en het wereldbeeld dat daaruit voortkomt dat de seksen zo van elkaar onderscheid. Gray geeft daar veel praktisch bruikbare inzichten over die te weinig mannen – en vrouwen – kennen.
De seksen begrijpen elkaar soms heel slecht en doen – van beide kanten – te weinig om de communicatiekloof te overbruggen.

Als een vrouw tegen een man zegt “We moeten eens praten…” dan slaat bij de meeste mannen de schrik om het hart. “Oh My God… wat heb ik nu weer gedaan!!! Ze wil van me af of ze wil mijn vrijheid beperken… en dat wil ik niet… kunnen we niet ‘gewoon’…”. En wat de meeste vrouwen dolgraag willen… is hun vriend of partner beter begrijpen en zelf begrepen worden.

Maar hoe overbruggen we de kloof?

Respect: open of gesloten?Laten we eens beginnen met wederzijds respect.
Dat is de basis van elk ‘prettig gesprek’. Ga uit van de Wil om naar de ander te luisteren. Niet alleen naar de woorden maar naar de intentie en de emotie die erachter zit. Zeg “Ik wil graag begrijpen wat je bedoelt…” als er iets niet duidelijk overkomt en niet botweg “Wat bedoel je?”. Taal is een onvolkomen medium en begrip is vaak een kwestie van tussen de regels door lezen.

Stel je open voor de ander. Dat begint al met je houding. Als je met je armen over elkaar onderuit op de bank gaat hangen voor een ‘prettig gesprek’ dan geef je met je lichaamshouding al aan dat je geest gesloten is. Als de één voorover zit en de ander achterover leunt, dan sluit je niet op elkaar aan. Ga wat dichter bij elkaar zitten, kijk elkaar in de ogen, pak een hand beet of leg een hand op een arm of schouder. De kleinste afstand tussen twee mensen is een aanraking. Geef elkaar aandacht (telefoons uit of in de andere kamer!). Doe er wat moeite voor om elkaar te bereiken.

Gedachten lezen?

Respect: wensen en verlangensLaten we Wensen en niet uitgesproken Verwachtingen proberen te vervangen door duidelijke communicatie over wat we Willen.
Mensen zijn geen telepaten en wat we niet duidelijk afspreken is dodelijk voor de onderlinge verhoudingen. Verwijten als “ik had zo graag gezien dat je ….” geven aan dat er niet uitgesproken is, wat je van de ander verlangde. Kijk elkaar eens in de ogen en zeg gewoon “Lieve schat, kunnen we samen wat afspreken!?”.

Wensen en verlangens kan je beter regelmatig afstemmen. Bv. na het eten bij de koffie of ’s avonds voor het slapen gaan. “Schat, hoe was je dag?” (om de beurt). Luister naar elkaar. En sluit af met de vraag “Is alles goed tussen ons?” Verwacht je nog iets specifiek van mij?”… en vergeet de ‘kleine’ dingen niet!. Blijf uitspreken wat je hart je ingeeft en heel, heel goed Luisteren.

Communicatie in relaties is koren op de molen van relatietherapeuten. Met dit artikel maken we er hopelijk een paar werkeloos.

Nog even terug naar de kleedkamer

Respect: gelijkheid & fatsoenDus mannen, als je de neiging op voelt komen om jezelf te bewijzen met ‘stoere praat’ over vrouwen, denk dan even aan het volgende.
Als je opmerkingen op voelt komen die je niet zonder schaamte ook in het bijzijn van je eigen moeder durft te maken… Hou Dan Je Bek… Huil niet mee met de groep maar hou je eigen waarden aan!
Het is op de lange termijn beter om als een “softie” versleten te worden dan als een ongeciviliseerde Trump, ehhh Hork, ehhh … je begrijpt wel wat ik bedoel!

Denk er ook aan dat je het product bent van de mensen waar je het meest mee omgaat. Verhoog je niveau, trek anderen mee omhoog en verlaag je niet tot de banaliteit van onvolwassen huftertjes.

Succes met je relaties.

Zie ook Van Heren tot Hufters.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you aren't in over your head, how do you know how tall you are?T.S. Eliot

Plaats een reactie