Ontspannen op 10 populaire manieren

Home » Redactionele artikelen » Ontspannen op 10 populaire manieren
Leestijd: 7 minuten
Ontspannen, tot rust komen

Om goed te functioneren moet je tussen activiteiten door kunnen ontspannen. Wij zijn per slot van rekening mensen en geen Duracell-konijnen die ‘eindeloos’ door blijven gaan… tot de batterij echt leeg is. Dat laatste komt helaas voor in landen waar aanwezigheid meer op prijs wordt gesteld dan de kwaliteit van het werk (o.a. Japan en de VS). Het gevolg is dat het daar nog regelmatig voorkomt dat mensen zich letterlijk dood werken.

Ontspannen is goed voor je welzijn om bij te komen van mentale en fysieke inspanningen. Je verzet je zinnen en kan daarna weer met meer energie verder met je werk.

Wat is de beste manier om te ontspannen?

Dit is een aantal jaren geleden wereldwijd onderzocht via “The Rest Test” met 18.000 ingevulde vragenlijsten in 134 landen onder begeleiding van een Engelse universiteit.

De conclusie was dat de onderstaande 10 manier om te ontspannen het meest voorkomen. De aanpak die het beste voor jou is hangt af van je karakter, je instelling en deels je omstandigheden.

1. Lezen

Een enkeling zal kiezen voor populair wetenschappelijke kost, maar in de meeste gevallen gaat het om ontspanningslectuur van bladen tot boeken.

Ook vlak voor het slapen is het goed om je eigen gedachten even weg te drukken met een leuk boek. Een leuke verhaallijn en interessante personages leiden de aandacht af. Een enkeling zal kiezen voor een genre als horror, maar over gebrek aan smaak valt niet te twisten. ‘Sweet dreams’ of ‘Sweat dreams’.

2. Natuurbeleving

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je humeur. Even weg uit onze kunstmatige omgeving die vooral binnenshuis toe kan slaan. Je blik gaat verder dan de 4 muren om je heen.

Zelfs planten in je woon/werk omgeving helpen al, maar om echt te ontspannen moet je toch de tuin of wat grotere natuur in. Natuurlijke vormen en geluiden, dieren, water en licht zijn een goede omgeving om in te ontstressen.

3. Alleen zijn

Introverten waarderen dit meer dan extraverten, maar voor iedereen is ‘even alleen zijn’ goed om rust te vinden. Even geen mensen aan je hoofd. Niet zozeer vanwege ‘Nu Even Niet’ uit de soepreclame (wie kent die nog?), maar omdat je behoefte hebt aan je eigen gedachten zonder constant getriggerd te worden door anderen die aandacht vragen. Ook al geniet je van je activiteiten en de mensen om je heen, een moment voor jezelf wordt meestal op prijs gesteld.

Sommigen gebruiken het ‘kleinste kamertje’ om zich af te zonderen. Uiteraard is dit een voor de hand liggende activiteit, maar niet zelden langer dan strikt noodzakelijk (verstoppingen daargelaten). Even alleen met de krant of de telefoon om ongestoord het laatste nieuws door te nemen. Oppassen met Social Media en doomscrolling want daar kom je niet echt van tot rust.

4. Muziek luisteren

Muziek is overal! Ontspannen!

Muziek ontspant. Je voet of je hand tikt mee op de maat, je neuriet of zingt mee en je voelt je direct beter. De keuze is strikt persoonlijk maar bij rust past meestal wat niet al te opzwepende muziek uit een favoriet genre. De ontspanningsmuziek op bv. YouTube past niet bij iedereen want alleen muziek waarbij je een goed gevoel hebt geeft rust.

Zowel tijdens als na een aanzienlijke mentale inspanning (geconcentreerd denken of focussen op een specifieke taak) helpt muziek. Tijdens het werk is vooral instrumentale muziek prettig omdat je dan niet afgeleid wordt door de beelden die songteksten kunnen oproepen. Dat is logisch want de menselijke stem vraagt automatisch om aandacht, ook al versta je de teksten niet altijd.

5. Niets doen

Vooral deze vorm van ontspanning is heel populair in NL :-). Ons kikkerlandje haalde een paar jaar geleden zelfs internationale media met de filosofie van ‘Niksen’. Gewoon niets hoeven doen, een beetje lummelen zonder schuldgevoel omdat je het nodig hebt om even los te komen van verplichtingen. Relax man!

Gerelateerde inhoud  Een inspirerende levensvisie

Het ontspant door je nergens op te concentreren en indrukken van de buitenwereld rustig over je heen te laten gaan. Dat werkt met name goed in de natuur, op een mooie locatie of tijdens een rustige wandeling.

6. Wandelen

De rustige beweging van wandelen geeft je meer energie door een iets hogere ademhaling, een iets snellere bloedsomloop en meer zuurstof voor je hersens. De beste omgeving is meestal weer de natuur hoewel sommigen ook graag in stad of dorp wandelen. Maar in dat laatste geval is het meer kijken naar gebouwen, etalages, mensen, etc. wat voor sommigen ontspanning geeft.

Bewegen is goed voor ons. Loop naar de winkel als het niet te ver voor je is. Alleen al die korte actie doet je goed zolang het niet te vaak naar de slijterij of de nicotineboer is om je verslavingen te ondersteunen.

7. Badderen of douchen

Voor sommigen is er niets meer ontspannend dan een lang warm bad. Ze dromen er zelfs van in geuren en kleuren. Geurend badzout en eventueel kaarsen, muziek en bloemblaadjes (uit de reclames, zelf opruimen) maken de ervaring tot een weldaad.

Onder de douche zit je door het gevoel en het geluid van het stromende water even in een eigen bubbel. Even alleen, even rust, genieten. De beste ideeën heb je soms onder de douche of op het toilet als je geen afleiding hebt.
Samen douchen is ook fijn – en spaart water – maar geeft vaak weer andere afleidingen.

8. Dagdromen

Onze fantasie gaat vaak makkelijk aan de loop met onze gedachten. We dromen over de vakantie die voor de deur staat en zelfs als die pas over maanden is (eindeloze voorpret). We denken aan fijne dingen met anderen doen, resultaten die je wilt bereiken. Soms voelt het bijna of je je doel al hebt bereikt… en dan wordt je met een schok wakker terug in de realiteit. Advies: niet dagdromen in het verkeer! Boem is Ho!

Uit de vorige eeuw kennen we The secret life of Walter Mitty met een verfilming en zelfs een remake deze eeuw. Walter was een suffe werknemer die in zijn dagdromen de meest wilde en heroïsche avonturen meemaakte.

Een beetje dromen kan je hoop geven. Meer van deze tijd is het visualiseren van wat je wilt bereiken. Mentaal neem je de stappen door die nodig zijn en je probeert ook het bijbehorende gevoel op te roepen. Het kan enorm inspireren en motiveren om de stappen naar je doel steeds weer op te roepen en je zo op de rit te houden. Even rust om te denken en te dagdromen over je verlangens.

9. TV kijken

De meeste mensen kijken teveel TV. Het is passief en lijkt ontspannend, maar je krijgt veel informatie te verwerken die meer invloed heeft op je gedachten en stemming dan je denkt. Urenlang in de avond TV kijken is niet bevorderlijk voor zowel je ontwikkeling als je nachtrust.
Vooral de hoofdzakelijk negatieve beelden van het ‘nieuws’ en eindeloze ‘pratende hoofden’ vergen meer van je gemoedsrust dan je lief is. ‘Bij blijven’ – voor geleuter bij de koffiemachine – is achterblijven in zinvolle kennis en ontwikkeling.

Idem Binge-watching. Ja, je wilt weten hoe het afloopt. Maar ben je ongelukkiger als je dat morgen of volgende week pas weet? Het is allemaal namaak. Neem echte rust en blijf niet te lang achter het TV- of PC-scherm hangen. Zelfs ‘alleen maar leuke video’s kijken’ is een leeg tijdverdrijf (met meestal veel reclame).

Gerelateerde inhoud  Je brein maakt een zootje van Interne en Externe invloeden

TV, streaming en video stellen je constant bloot aan allerlei indrukken die je beeld van de werkelijkheid verstoren. Onlangs bleek uit onderzoek dat wie veel TV kijkt zich een aanmerkelijk slankere partner wenst door de overdaad aan beelden die dat schoonheidsideaal benadrukken. Partners (m/v), zet de buis-verslaafden op TV-dieet om ze bij de les te houden! Je bent gewaarschuwd!

10. Mediteren of Mindfulness

gewoontes - houden je in evenwicht - ontspannen

Verrassend genoeg staat deze – toch populaire en effectieve – ontspanning op de laatste plaats. Alle artikelen en adviezen over deze technieken halen voor het brede publiek kennelijk niet zoveel uit.

Met meditatie laat je opkomende gedachten wegglijden zonder ze aandacht te geven. Het is kortsluiting voor de ’lusjes’ die ons steeds bezighouden. Emoties onderdruk je niet, maar je herkent ze als tijdelijke gevoelens die je beheersing van je gedachten en je stemming kan ontzeggen om tot rust te komen.

Mindfulness geeft aandacht aan volwassen denkpatronen en gedrag. Het voorkomt mindless (gedachteloos en onvolwassen) door het leven gaan. Met mindfulness neem je verantwoordelijkheid voor de mentale gezondheid van je innerlijke leven en de manier waarop je dat beheerst naar buiten brengt.

Beiden geven rust in een rusteloze maatschappij. Hoe vaker je het beoefend, des te meer wordt het een gewoonte tijdens je dagelijkse activiteiten, en des te beter kan je er rust uit putten.

Rust roest maar ontspannen is noodzakelijk

Rust is goed voor je. Plan voldoende rust in je schema, o.a. door niet van de ene vergadering de andere in te lopen. Even uitzoomen en tot rust komen, al is het maar 10 minuten of zo.

Rust roest. Maar dat slaat op te veel rust. We weten maar al te goed dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed is. Rust na werken is een beloning. Rust zonder actie is luiheid of gemakzucht tenzij het een afgemeten voorbereiding is op een inspanning. Goede nachtrust laat je beter functioneren maar van lang uitslapen wordt je vaak groggy. Met name in het weekend geeft dat laatste aan dat er iets mis is met je slaapritme en de kwaliteit ervan door de week.

Veel mensen beginnen zich vadsig te voelen als ze te lang inactief zijn. Wij zijn gemaakt voor actie, niet om alleen maar te relaxen. Op den duur begint het aan je te knagen dat er niets uit je handen komt. Dat is niet goed voor je welbevinden. Net zoals bij drankadvertenties zou je kunnen zeggen, ‘geniet… maar met mate!’
Tijdens een vakantie kan je wat langer rust nemen, maar zorg dat je daarnaast ook zinvolle en interessante activiteiten onderneemt (zie ook het ‘Moment’ de nieuwsbrief van juni 2021 voor meer hierover).

Opvallend is wel dat de meeste mensen zich doorgaans terug trekken om te ontspannen. Sociale contacten hebben we hard nodig, maar kennelijk toch wat minder om echt tot rust te komen.

De belangrijkste conclusie is dat je welzijn gebaat is bij je vermogen om tot rust te komen. Dat is absoluut geen luiheid maar herstel en het opladen van je energie om verder te kunnen gaan.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Take away a person's ability to improve, and they can feel trapped and hopeless.Jordan Arbuckle, Kaizen Habits

Plaats een reactie