Onbaatzuchtige Persoonlijke Groei

Home » Redactioneel » Onbaatzuchtige Persoonlijke Groei

Goede Persoonlijke Groei is geen egotrip maar onbaatzuchtig

Zie ook Waarom groeien?

Silhouettes at sunsetPersoonlijke groei (PG) en ‘zelfhulp’ hebben bij sommigen een negatieve klank gekregen. Sommige bloggers willen opvallen door een tegendraads verhaal te laten horen. Ze stellen PG ter discussie en wijzen erop dat je er iets mee nastreeft dat niet haalbaar is. Dat je alleen maar probeert ‘succesvolle‘ mensen na te apen. Ze verwijzen naar ‘zelf actualisatie’ als een ultieme vorm van egoïsme. Er is echter nog een trap hoger dan actualisatie en dat is Transcendentie. In deze stap zet je je ego opzij en ben je bereid om (een deel van je leven) andere mensen te helpen.

Voor wie?

Door te letten op de mensen die over PG en aanverwante zaken schrijven/bloggen lijkt het alleen iets voor mensen van hun niveau/milieu te zijn. Alleen succesvolle schrijvers, bloggers, entrepreneurs, verkopers en creatieven lijken er ‘succes’ mee te hebben. Dat is een heel beperkte en cynische visie op het fenomeen.

PG is ook geen ‘hacking’, slimme trucjes en sneller scoren.
Jezelf ontwikkelen is investeren in jezelf, in je functioneren, je kennis, je instelling, lichaam, geest en ziel. Ervaringen opdoen en je ontwikkelen als mens neemt tijd, een leven lang of zoveel jaren als je nog (gemiddeld) hebt.

PG is geen egoïstisch navelstaren. Het heeft maar één doel en dat is om de beste versie van jezelf met anderen te delen. Vooral dat laatste is belangrijk. En daar is niets egoïstisch aan!

Natuurlijke groei

Groei en ontwikkeling zijn in feite heel natuurlijk. Naast je formele opleiding (feiten en betogen leren en reproduceren) zit je voor de rest van je leven in ‘the school of life’. Let op: de rest van je leven, niet je werkzame leven maar ook ervoor en daarna. Elke ervaring vormt je als een leermoment en iedereen gaat verschillend met die impressies om. Sommigen hebben hun geloof om wat hen overkomt een plaats te geven, anderen gebruiken een nuchtere filosofie om de pieken en dalen van het leven te trotseren. Helaas reageren de meeste mensen onvoorbereid en impulsief op de uitdagingen die ze tegenkomen.

Zonder PG probeer je de zin van je leven en hoe je er mee omgaat ‘vanzelf’ uit te vinden. Met PG gebruik je de wijsheid die de mensheid door de eeuwen heeft vergaart als een leidraad, om tot een eigen benadering te komen. De wijsheid die wij bijeen gesprokkeld hebben, is een erfgoed van de voorgaande en huidige generaties waar wij uit mogen putten. En waarom zou je dat niet doen en zelf het wiel uitvinden?
PG betekend bewust leven en leren van de manier waarop anderen omgaan met soortgelijke ervaringen. En niet alleen als het leven moeilijker wordt, maar als een voorbereiding op wanneer het tegenzit, alsook als intense bewustwording van de mooie momenten.

Succes?

Just be happyPG is geen garantie voor ‘succes’, maar het kan wel voorwaarden daarvoor scheppen. Daarin is het belangrijk om voor jezelf te definiëren, wat succes voor jou inhoudt. Is dat roem en aanzien, of bezittingen en vermogen? Veel succes ermee! Dat is een extern doel, het inspireert doorgaans tijdelijk, je hebt je doorgaans veel moeten ontzeggen om het te bereiken en het maakt niet per definitie gelukkig. En je kan het niet meenemen naar het hiernamaals.

Als jouw definitie van ‘succes’ is om een vervulling van je leven te vinden, ongeacht je inkomen of bezittingen, dan ben je succesvoller dan veel ‘succesvolle’ mensen. Alleen ‘geluk’ nastreven is vluchtig en geen conditie, maar een serie van pieken en dalen. Je kan even blij zijn om sommige zaken in het leven en soms intens gelukkig zijn, maar het is geen blijvend iets.

Of vervulling

Vervulling is weten waarom je uit bed komt in de ochtend. Als je liever blijft liggen, omdat je niets meer wil of hoeft te doen, dan is je leven een beetje ‘leeg’. Als in je levensbehoeften voorzien is en je nog steeds graag opstaat om zinvolle dingen te doen, dan ben je vervuld en leg je de basis voor succes volgens jouw eigen definitie. Je kan dan heel lang een gevoel van geluk, tevredenheid en welzijn hebben. Dat kan zelfs als het leven je verder niet toelacht door problemen met je gezondheid of zorgen voor je geliefden.

Het leven is een kwestie van ervaringen opdoen. Als je geen enkel risico neemt en nieuwe dingen liever aan je voorbij laat gaan, ‘leef’ je dan echt? Of overleef je enkel op weg naar het onvermijdelijke einde?

Met PG stel je je geest open voor de wijsheid en de ervaringen van anderen. Je wil ervan leren en door meer inzicht in veel zaken nieuwsgierig zijn en blijven. De mooiste vervulling is het stokje van PG weer door te geven door de boodschap en persoonlijke lessen door te geven.

‘Super’?

PG is geen kwestie van een ‘superman/superwoman’ worden, maar een beter ‘normaal’ mens… als die al bestaat. Een aantal jaren geleden werden op de BBC een aantal bekende Engelsen gevraagd, welke superkracht of ‘supervermogen’ ze graag wilden hebben.
Veel mensen droomden er van om te kunnen vliegen als een vogel. Anderen wilden gedachten kunnen lezen of de kracht en intelligentie van Superwoman of Superman hebben.

Maar opvallend was het antwoord van één van hen, “Ik heb al een superkracht… ik kan de dromen van andere mensen laten uitkomen”. Hoe? Door de auto van hun dromen voor ze op te knappen. Dit antwoord kwam van Edd China van het programma ‘Wheeler Dealers’, de man met de gouden handen en kennelijk ook een gouden hart. Wat mij betreft is Edd iemand die zijn vervulling heeft gevonden. Bovendien begrijpt hij ook goed wat hij ermee kan betekenen voor anderen in het uitoefenen van zijn vak en zijn passie. Zie ook IKIGAI.

PG voorzichtig! Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Many people work hard, but few people work on the highest and best things. It's just a matter of directing your energy to high leverage tasks.James Clear

Plaats een reactie