De mythe van een Soulmate of Maatje

Respect: begrip en aandacht
Unsplash

Iedereen wil graag een soulmate of een maatje ontmoeten en als partner hebben. Iemand waarmee je kan lezen en schrijven en samen oud mee kan worden. Het klinkt mooi en we zoeken ernaar en dromen erover, maar weinigen vinden de “ridder op het witte paard” en andere metaforen. Dit is een romantische voorstelling van relaties, zoals vroeger door minstrelen bezongen werd.
Zoeken we iets dat niet bestaat?

Realiteit

De realiteit is dat de meeste mensen een partner hebben waarmee ze samen kunnen leven zonder te veel heisa. Net voldoende voordelen om bij elkaar te blijven en net te weinig nadelen om elkaar te veel te irriteren. Eens in de week (of maand) seks, als je niet te moe bent of hoofdpijn hebt.
En daar moet je dan maar genoegen mee nemen.

En toch kennen veel mensen één of meerdere stelletjes die perfect in harmonie met elkaar lijken (!) te zijn. Mensen die elkaars gedachten aanvoelen, elkaars zinnen afmaken en foutjes en fouten vergeven of voor lief nemen. Mensen die echt elkaars wederhelft zijn zonder oordelen als ‘beter’ uit te spreken. Kortom, soulmates of maatjes.

Partnerschap maak je samen

Zo’n innige en bijna moeiteloos werkende relatie is mooi om te zien. Maar hoe bereik je dat, aangenomen dat je zo’n relatie wilt… of juist wat meer ‘spanning’ wenst… Is het ultieme intimiteit of twee persoonlijkheden die ‘toevallig’ perfect bij elkaar passen? Of is het gewoon de wil om elkaar te accepteren zoals je beiden bent, die een maatjes-partnerschap bepaalt?

Misschien is het gewoon een kwestie van nuchter beseffen dat het geen zin heeft om over kleine dingen te twisten en je daarom gewoon veel van elkaar kan hebben.
Als de wederhelft zegt “Lieverd, wil je (in het vervolg) denken aan…” en je antwoord oprecht “Oh, sorry schat! Ja natuurlijk!” dan neemt dat de eventuele spanning weg. En zeg dat niet als een standaardformule – “Ja schat” – zonder het te menen! De toon bepaalt het gesprek!

Besluit om elkaars soulmate te worden

Je kan zo’n ontspannen relatie creëren als je hebt afgesproken dat je wensen en verlangens uitspreekt en de ander serieus neemt. Soms kunnen zulke perfect lijkende relaties het gevolg zijn van een serieuze aanvaring in het begin. De oplossing van dat conflict kan de gezamenlijke beslissing zijn “Dat willen wij NOOIT meer meemaken!” en daar dan ook naar te leven!

Geluk = Samen oud worden
Unsplash

Sommige mensen passen qua persoonlijkheid beter bij elkaar dan anderen. Maar bv. een introverte en een extroverte persoonlijkheid kunnen heel goede partners zijn. Een voorwaarde is dan wel dat ze naast hun gezamenlijke leven elkaar ook de ruimte geven om hun persoonlijkheid apart te laten bloeien.

Geef jezelf aan elkaar

Fundamenteel is dat je het geluk van je partner net iets belangrijker vindt dan je eigen geluk. Trek ook de parallel met de lessen van “Give and take” van Adam Grant. Geef van jezelf aan anderen, maar cijfer jezelf niet helemaal weg en zorg er zo voor dat je kan blijven geven.

De conclusie is dat je een maatje zelden zo maar vindt. Het is een partnerschap die je samen moet maken en invullen, elke dag weer. Afgezien van passende maar niet noodzakelijk aanvullende persoonlijkheden wordt het bepaald door van elkaar houden, onderling respect, warmte, vergevingsgezindheid, meeleven en waardering tonen in de kleine dingen in het leven. De grote dingen lijken dan vaak vanzelf op hun plaats te vallen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een fijne relatie lijken wel wat op de “Liefde is…” tegeltjes. Met je maatje:

  • doe je dingen samen
  • laat je elkaar ook de ruimte
  • geniet je van elkaars geluk
  • gun je elkaar alles
  • toon je elke dag waardering
  • luister je goed naar elkaar
  • ben je eerlijk, oprecht en integer
  • leef je mee met elkaars interesses
  • inspireer je elkaar
  • etc.

Met je maatje neem je de moeite om gelukkig te Zijn in plaats van dromen over gelukkig te Worden (vaak met een waslijst aan voorwaarden)…

Geniet, maar met mate, met en van je maatje.

 

Nog even het volgende…

Plaats een reactie