Stimuleren of Saboteren 2: Kwaliteit input & Kwaliteit output

Home » Redactioneel » Stimuleren of Saboteren 2: Kwaliteit input & Kwaliteit output

Dit is het tweede artikel waarin we de verschillende aspecten van Stimuleren of Saboteren uitdiepen. Zie het overzichtsartikel Groei Stimuleren of Saboteren op 7 manieren. Dit keer gaat het om de kwaliteit input en de resulterende kwaliteit output.

Lees een boek - scholing en vorming - kwaliteit input

Je bent wat je consumeert. Wanneer je alleen de Telegraaf en de Story leest, dan consumeer je grotendeels foutieve en oppervlakkige informatie met een lage waarde.

En wat produceer je zelf als gevolg van die laagwaardige input? Juist, meestal niet veel. Je kan mee roddelen bij de koffiemachine, maar het geeft geen basis om de mensen om je heen bij te kunnen staan en hun waarde te leveren.

Oftewel: Garbage In, Garbage Out.

Het belang van kwaliteit input

Je lichaam werkt beter met goede voeding. Veel ‘lekker’ fastfood (zout, zoet, vet) is niet goed voor je gezondheid. Je merkt daar in eerste instantie niet veel van, maar uiteindelijk – wanneer je eraan verslaafd bent – betaal je de rekening met sluimerende problemen en weinig energie.

Je geest zit niet veel anders in elkaar. Veel ‘zoete koek’ van entertainment/infotainment media heeft op den duur vergelijkbare effecten als fastfood. Je wordt er gemakzuchtig en vadsig van. De kwaliteit van de informatie is van lage waarde (oppervlakkig en vermaak) en heeft weinig inhoud (geen gedegen info en volwassen inzichten).

Met betere input (kwalitatief hoogwaardige informatie) leg je de basis voor betere output. Uiteraard speelt je eigen inbreng een belangrijke rol, maar het begint met je consumptie. Neem hoogwaardige informatie tot je om waardevolle output te genereren. Daarmee krijg je de waardering van anderen en je voelt je goed als je zinvol kan functioneren.

Maak het onderscheid in kwaliteit

Informeer je over onderwerpen uit media (artikelen, boeken, blogs) die bijdragen aan je groei. Lees meer dan alleen de ‘waan van de dag’ die overmorgen weer vergeten is, let op de kwaliteit van wat je consumeert (kwaliteit input).

 • Lees en denk eens na over levensvragen
 • Praat er met anderen over in volwassen communicatie waarbij je openstaat voor andere inzichten
 • Luister met respect naar andere perspectieven
 • Overweeg gezichtspunten zonder oordeel

Investeer in boeken en (betaalde) artikelen die een hogere waarde leveren. Hoe kom je erachter of die de moeite waard zijn? Volg mensen die de boeken lezen en bestudeerd hebben. Vaak schrijven ze erover om hun indrukken te formuleren. De beste manier van leren is om de stof aan anderen uit te leggen. Lees samenvattingen en beoordelingen van boeken en koop een boek als het je aanspreekt.

Goodreads.com is een goede bron van onafhankelijke meningen (ondanks de tegenwoordige eigenaar Amazon). Negeer de korte commentaren die kritiekloos 5 sterren aangeven en de ‘azijnzeikers’ die een enkele ster geven hoewel de laatsten soms een paar rake opmerkingen kunnen maken.

Inzichten over jezelf

Met het consumeren van informatie over psychologie en filosofie krijg je beter inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen. En die bewustwording kan op allerlei onverwachte momenten van pas komen. Het geeft je een voorraad mentale modellen voor menselijke gedrag waardoor je de achtergronden van specifieke uitingen of acties kan doorgronden.

Alleen maar over onderwerpen lezen die je direct interesseren beperkt je input. Daag jezelf regelmatig (bv. wekelijks) uit door iets te lezen buiten je directe interesse. Een bredere interesse geeft perspectief.

Betere kwaliteit input voor betere kwaliteit output

Je hoeft geen saaie piet te zijn en alleen non-fictie te lezen. Er is niets mis met ontspannende fictie in jouw favoriete genre en af en toe iets daarbuiten.

Lees artikelen met verschillende perspectieven om ze te toetsen aan je eigen waarden, wat voor jou belangrijk is in het leven.

 • Vermijd dogmatische aanbevelingen
 • Leeslijsten met interessante onderwerpen
 • Niet alleen ‘leuk’ maar ook uitdaging
 • Samenvattingen, variëteit
 • Kom uit je comfort zone
 • Onzekerheid, kwetsbaar, ‘daring greatly’ volgens Brené Brown
Luidspreker - Luidluisteren voor mentaal evenwicht

Kwalitatief hoogwaardige informatie (kwaliteit input) kleurt je gedachten in meerdere tinten. Daardoor kan je ook makkelijker zelf iets produceren met een originele waarde door unieke inzichten te combineren. Alleen al de informatie die je aan anderen in gesprekken doorgeeft kan een groot verschil maken. Mensen nemen je meer serieus, omdat je de moeite hebt genomen om je goed te informeren en je bronnen kan aangeven.

Dat wil niet zeggen dat je een betweter moet worden. In plaats van telkens te reageren met “Fout! Zo werkt het niet…” kan je wellicht beter verhelderende vragen stellen om anderen aan het denken te zetten. Met de juiste vragen komt men niet zelden tot andere conclusies. Wat mensen zelf bedacht hebben – met wat zachte aandrang – is voor hen meer waard dan de mening die een ander ventileert.

Geen probleem met lage kwaliteit?

Denk je dat je zonder problemen – voor je amusement – fake nieuws en roddel kritiekloos kan consumeren? Let dan op het gezegde “Je wordt bepaald door de 5 mensen waar je het meest mee om gaat”. Dat gaat ook op voor de informatie waaraan je jezelf regelmatig bloot stelt. Wie met pek omgaat…

Beperk je leesvoer eens tot hoofdzakelijk roddels en ‘ziekenhuisromannetjes’ en merk op wat het niveau van je communicatie met anderen is. Een onschuldig romannetje kan op zijn tijd geen kwaad, maar het is beter om het niet je hoofdgenre te maken.

Beter is het om de moeite te nemen uitdagende literatuur te lezen – fictie of non-fictie – van genres die je interesseren (en af en toe daarbuiten). Een enkel kwalitatief discussieprogramma op TV of informatieve video’s/podcasts zijn een alternatief van
lezen’. Ongetwijfeld merk je dat je tot inzichten komt over allerlei zaken en je niet alleen meningen volgens algoritmes laat opdringen.

Met goede input kan je ook uit de sleur komen van een carrière richting pensioen. Een duik in onderwerpen die je interesseren kunnen je engagement met je werk bevorderen of een nieuwe richting geven. Het kan ook de inspiratie en motivatie geven om te groeien van passief informatie consumeren naar actief bijdragen aan bv. maatschappelijke ontwikkelingen.

Wanneer je puur en gezond voedsel eet, dan reageert je lichaam daarop. Idem, wanneer je informatie van goede kwaliteit uit meerdere bronnen consumeert, dan staat je geest vanzelf open voor meer van dat.

Referenties voor kwaliteit input

Lees elke dag een kwartier of langer in een boek dat je iets nieuws of een nieuwe zienswijze leert. Meer mag uiteraard, bv. verdelen over de ochtend, middagpauze en avond. Met 5 bladzijden per dag (mag meer als het boeit), lees je in een maand een boek van 150 pagina’s uit. Makkelijke of leuke boeken kan je sneller lezen.

Boeken

Geen specifieke volgorde (links naar de boekbesprekingen op WellNed):

Samenvattingen, sneller en meer divers lezen

Voor samenvattingen van boeken zijn er veel diensten waarop je jezelf kan abonneren. Maar voor discipline en diversiteit is het de moeite waard om dagelijks een gratis aanbieding van de redactie van deze diensten te lezen. Het kost je maar 10-20 minuten in de ochtend of avond (of beide) om in een jaar kennis te nemen van honderden boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Voor Engelstalige literatuur:

 • Blinkist, dagelijks een gratis samenvatting in de browser of in de app
 • Headway, een super korte samenvatting op de homepage van hun site of een meer uitgebreide in de app (de aanbieding met hun korting wegklikken) die dagelijks ook gratis beschikbaar is
 • Mentorist, een lijst met boeken en kortere samenvattingen, meer details in de app (betaald)
 • Shortform met samenvatting en eigen overzichten van onderwerpen en gebieden
 • Fourminutebooks
 • etc.

Nederlands:

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

You can disagree without being disagreeable.Zig Ziglar

Plaats een reactie