Er zijn altijd dingen die je graag zou willen terugdraaien. Gedachten en acties waar je niet trots op bent en die een negatieve invloed op je leven hebben. Wat er is gebeurd, is verleden tijd, onveranderlijk.
Wanneer mogelijk, corrigeer of compenseer je fouten, liefst zo snel mogelijk. Sorry zeggen is geen zwakte, maar de kracht en moed om toe te geven dat je niet onfeilbaar ben. Heb je nog de illusie dat het laatste wel het geval is, dan heb je nog wat groei voor de boeg!
Alles wat er in je leven gebeurt, is een les. Je bent steeds weer een ervaring rijker, soms in je voordeel en soms in je nadeel. Pas je die lessen niet constructief toe, dan verval je steeds weer in hetzelfde gedrag.
Het is waanzin als je niets verandert en toch andere resultaten verwacht.
Albert Einstein
Gebruik levenslessen om je instelling en handelen om te buigen en er een beter mens door te worden.
Resultaat en weerbaarheid
Je bent het resultaat van alles wat er in je leven is gebeurd. De vraag is of die ervaringen je identiteit bepalen, of je toestaat dat ze je identiteit bepalen. Heeft het je verzwakt en kwetsbaar gemaakt waardoor slechte herinneringen je leven bepalen en je een slachtofferrol accepteert? Of gebruik je ervaringen als lessen om de verwerking ervan aan te pakken en er weerbaarder door te zijn?
Beide opties zijn mogelijk, zelfs voor verschillende privé- en werkaspecten van je leven.
Omgaan met de onveranderlijkheid van je verleden ligt vaak in de keuze om eerder gekozen doelen te blijven nastreven, ongeacht wat er gebeurd (is). Welke invloed heeft het verleden op je waarden en het gedrag dat je erop wil baseren? Je einddoel blijft hetzelfde, er is alleen de volgende stap ernaartoe.
Je verleden bepaalt je niet, maar wel de keuzes voor je toekomst die je in het heden maakt. Uit het verleden neem je alle lessen mee waarvan je bepaalt of en hoe je ze toepast.
Waardering voor wat je hebt bereikt helpt je mentaal
Dankbaarheid en waardering voor het resultaat van je inzet (werk en privé) is een betere instelling dan denken over gemiste kansen en de onvrede daarover. Dit is ook het principe van the Gap and the Gain – het Gat en de Winst – van Hardy en Sullivan. Kijk je alleen vooruit naar het ‘Gat’ (the Gap), wat je nog niet hebt bereikt, of kijk je ook met waardering terug op de ‘Winst’ (The Gain) van wat je al bereikt hebt.
Het eerste geeft de onvrede van steeds meer willen. Het tweede geeft zelfvertrouwen dat je de toekomst aan kan. Een gezond evenwicht tussen beide is beter.
De ‘winst’ is geen kwestie van leven in het verleden, maar voldoening en trots over wat je bereikt hebt als basis voor je toekomst. De waarde van je inzet en de opgedane ervaring is duurzamer dan de – verwachte en doorgaans korte – euforie van het bereiken van het einddoel.
Feiten en opinies over het verleden
Hou er rekening mee dat al je herinneringen vaker subjectief dan objectief zijn. Sommige zijn alleen je eigen opinies of die van anderen? Ook de context van de ervaringen kan veel uitmaken. Probeer feiten en opinies (oordelen) te scheiden. Hiermee kan je veel dingen uit het verleden een andere betekenis geven.
Je kan negatief denken over wat je meemaakte, maar uiteindelijk heb je het overleefd en heb je er zelfs door kunnen floreren. Tegenslagen op het ene front kunnen je sterker maken in andere aspecten.
Als het een opinie is, een mening, een oordeel – van jezelf of anderen – hoe zinvol is dat dan? Helpt het je of hindert het je? In het eerste geval is dat mooi, maak er meer gebruik van. In het tweede geval is het een beperking waar je beter vanaf bent. Doe wat met de invloeden die het verleden op je heden en je toekomst hebben.
Accepteren en leren, vergeten of vergeven
Je kan alleen leven in het heden. Mentaal leven in het verleden is herkauwen, en dat is voor niet-herkauwers als mensen onverteerbaar. Om een bekende slogan te recyclen: “Je bent een rund als je met je verleden stunt!”.
Vergeten is moeilijk, loslaten kan een bedreiging zijn van je identiteit. Je voelt je bv. een slachtoffer maar daarom hoeft dat nog niet je werkelijkheid te zijn. Je trauma bepaalt niet wie je bent, jijzelf bent degene die daarover beslist. De adviezen om dat om te buigen laat ik liever over aan deskundigen op dat gebied zoals o.a. deze laatste link.
Je kan wel anders denken over het verleden door bv. jezelf en/of anderen te vergeven. Daarmee hoef je het niet te vergeten! Vergeven is voor jezelf, de gloeiende kool van wrok en verwijten loslaten, en daardoor evenwichtiger worden. Wanneer het een ander betreft, kan je die laten weten dat je het wilt vergeven, maar niet noodzakelijk vergeten. Vergeven is primair iets dat je voor jezelf doet.
Conclusie
Alles wat er in je leven gebeurt, zijn lessen voor je heden en je toekomst. Accepteer die lessen en gebruik ze voor constructieve veranderingen. Maak van een nadeel een voordeel, een gelegenheid om te groeien in karakter en kracht.
Het verleden kan je niet veranderen. Het geheim is hoe je omgaat met de herinneringen aan je ervaringen.
Verander de wereld en begin bij jezelf!