Een bewust sociaal leven

Home » Redactioneel » De fundamenten » Een bewust sociaal leven
Bewustzijn van je sociale leven is belangrijk voor je PG
Unsplash

…bewust worden van je sociale leven

Een van de fundamenten van PG is je sociale leven. Evalueer op een bewuste wijze alle aspecten hiervan.

Mensen met een extravert karakter leggen doorgaans makkelijk sociale contacten, omdat ze hun energie halen uit de interactie met andere mensen. Maar als extraverte persoon moet je wel oppassen dat niet je niet alleen oppervlakkige contacten hebt. Zoek vriendschap met diepgang met een paar mensen. Het kunnen delen van emoties en betekenis met een paar mensen die je vertrouwt, is belangrijk voor je mentale en vooral je emotionele gezondheid.

Introverten leggen minder makkelijk contacten, maar gaan vaak diepere vriendschappen aan met een beperkt aantal mensen die ze vertrouwen. Openhartig praten met een paar goede vrienden vindt ook de meest verstokte introvert fijn. Maar soms moet hij/zij zich ertoe zetten. Tast voorzichtig de gedeelde interesses en waarden af en probeer vertrouwen in elkaar te verdienen.

Test je sociale contacten

Je bewust worden van sociale contacten kan heel subtiel zijn. Ga voor jezelf eens na als PG oefening:

  • Wanneer heb je het laatst aan een vriend of kennis gevraagd “Hoe gaat het met je”? En neem geen genoegen met het standaard antwoord “Oh, goed hoor”. Vraag eens door, hoe het met de familie gaat, met het werk, met andere vrienden, met hobby’s, etc. Hoor mensen niet uit maar toon gewoon belangstelling voor hun welzijn.
  • Hoe lang is het geleden dat je met vrienden en kennissen contact hebt gehad? Neem je lijst met contacten eens door, in je telefoon, email of chatprogramma of je adresboekje (als je minder digitaal ingesteld bent). Kan jij je herinneren, wanneer je ze voor het laatst hebt gesproken? En niet als vluchtig contact, maar met oprechte en open interesse voor elkaar.
  • Ga eens na waarom je contact opneemt met andere mensen? Om je eigen verhaal kwijt te kunnen en steeds weer “Oh…” en “Ach…” aan de andere kant te horen? Toon gewone menselijk belangstelling voor je kringen van contacten, van mensen die dichtbij je staan en degenen die – op het moment – wat verder weg zijn.

En… doe wat met je bevindingen op de bovenstaande punten!
PG is een full-contact sport. Alleen denken en intenties leveren niets op. Je groeit pas, als je Actie onderneemt en je comfortzone verlaat.

Huidige contacten

Je meest intensieve contacten zijn doorgaans met je partner, je gezin en je familie. Maar je familie heb je niet voor het kiezen en je vrienden wel. Sommige families zijn heel hecht en warm met elkaar. En soms is het alleen ‘verplichting’ en wordt boos gekeken, als je door andere prioriteiten niet van de partij kon zijn. Wees duidelijk, waarom je een afweging hebt gemaakt op gronden die voor jou belangrijk zijn. ‘Houden van’ is accepteren, waarom je verschillend bent en geen kwestie van turven of je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Geef elkaar de ruimte en claim geen aandacht.

Als je bezig bent met PG dan veranderen je prioriteiten en die horen niet altijd meer bij de groep, waarmee je eerder meestal optrok. Je oude vrienden zullen verschillen in je opmerken en daar soms heel kritisch op reageren.
“Kom toch gezellig mee naar <vul maar in>! Je kan toch niet altijd met je neus in de boeken zitten”. Je vrienden trekken graag met je op en het kan voor hen pijn doen, als je voorrang geeft aan andere zaken.

Invloed wederzijds

De uitspraak “je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat” houdt in dat als je wilt veranderen, je soms afscheid moet nemen. Jouw instelling past op een gegeven moment niet meer bij een bepaalde groep. Soms kan je incidenteel nog een keer deelnemen aan de ‘ouderwetse gezelligheid’ maar op een gegeven moment krijg je door dat die gezelligheid niet meer de inhoud voor jou heeft, die je vroeger voelde.
Zo gaat het leven nu eenmaal, weinig is permanent. In de meeste gevallen ontgroei je je schoolvrienden en ook je kennissenkring zal een zekere dynamiek vertonen in diverse fasen van je leven. Accepteer het, laat geen mensen vallen om triviale redenen, maar leg wel regelmatig nieuwe contacten die aansluiten bij hetgeen je bezighoudt.

Een andere visie is dat, als je de ‘slimste’ persoon bent binnen een groep, je dan beter een groep kan zoeken, waar je wat van kan leren. De conclusie dat jij in sommige aspecten boven een groep uitsteekt, is op zich een gevaarlijke. Het is een compliment als anderen steeds weer jou om raad vragen, tegen je opkijken of beslissingen aan je overlaten. Als mensen jou op een voetstuk zetten, dan kan dat gevaarlijk zijn. Pas altijd op dat je niet naast je schoenen gaat lopen, want dan breek je geheid een keer je nek.

Cirkels van contacten

Sociaal: cirkels van mensen dichtbij en verder af
Unsplash

Het is een open deur dat niet al je contacten gelijkwaardig zijn. Wees je ervan bewust, wie er dichtbij je staat en wie verderaf. Je kan dit zien als cirkels van mensen om je heen.

Je binnenste cirkel zijn je familie en beste vrienden. Dat zijn mensen die je midden in de nacht op mogen bellen, als ze jouw hulp nodig hebben. En als ze jou goed kennen, dan denken ze geen seconde na of ze moeten bellen of niet. En andersom staan zij ook voor jou klaar, als je ze nodig hebt.

Niet iedereen heeft goede contacten met buren. Maar als je die wel hebt, dan weet je dat de uitspraak “beter een goede buur dan een verre vriend” geen smoesje is. Met de mensen die letterlijk en figuurlijk dichtbij zijn, moet je goed om proberen te gaan. Ze kunnen veel betekenen in je leven en kunnen daarom bij je binnenste cirkel behoren. Dus, wees een goede buur.

Je buitenste cirkel zijn je kennissen en zakelijke contacten.

Kennissen zijn er ook in alle vormen en maten. Sommigen ken je alleen nog van een visitekaartje, anderen van gezicht en reputatie en anderen vertrouw je, zonder dat je nauwe sociale banden hebt. Sommige kennissen drink je een biertje mee en anderen groet je alleen. Door goede contacten te onderhouden en respect te tonen en verdienen, bouw je een netwerk van mensen. Hoe meer mensen jou in moeilijke tijden kunnen steunen, des te veiliger ben je als lid van de maatschappij.

Je zakelijke cirkel, collega’s en relaties is een aparte groep. Sommige zakelijke contacten zijn zo nauw dat je nooit vragen over de kwaliteit van de service van de ander hoeft te hebben. Puur op basis van vertrouwen en kwaliteit kan je, wanneer nodig, een beroep op elkaar doen. Zakelijke activiteiten die naadloos op elkaar aansluiten zijn een zegening. Het spaart je veel extra werk en door de synergie tussen de bedrijven sta je sterk ten opzichte van de individueel opererende concurrentie.
Dus, wees ook een goede zakenpartner.

Online contacten

Online kan je soms goede en zelfs intieme contacten leggen. Maar wees voorzichtig! Kijk maar eens naar het programma ‘Catfish’ (MTV) of zoek op Google maar de verhalen van deze tv show. Soms lijkt het ongelofelijk dat mensen zich zo in de luren laten leggen, maar een zorgvuldig opgebouwd vertrouwen breek je niet zomaar. Helaas blijkt niet iedereen in werkelijkheid te zijn zoals het online profiel.

Over de lichtgelovige lieden die in ‘get rich quick’-schema’s op internet trappen zullen we het maar niet hebben. Meestal is dat een kwestie van hebzucht, waarbij men het lid op de neus krijgt.

Weet je zeker dat je op een gegeven moment niet met iemand praat die zich qua naam, foto’s en gegevens achter een onechte of zelfs gestolen identiteit verstopt? En die jou fopt of erger? Financiële schade is mogelijk, maar ook een beschadigd vertrouwen in jezelf en andere mensen.

Een goede test voor alle digitale vrienden is, om ze eens uit te nodigen om mee te helpen met een verhuizing. Iedereen die zich niet meldt voor deelname, of reageert met een realistisch excuus, kan je de volgende dag met een gerust hart als digitale ‘vriend’ schrappen. Het scheelt een stuk tijdverspilling aan sociale media.
Echte vrienden geef je een knuffel of een klap op de schouder. Digitaal mist heel veel bandbreedte in communicatie en geeft een kunstmatig gevoel. Online contact houden met mensen die je ontmoet hebt, kan wel echte warmte hebben, omdat je een voorstelling hebt van hoe de ander in levende lijve is.

Omgeving en rol

De sociale omgeving waarin jij je beweegt, is van invloed op je PG. Dat loopt van gezin, familie, werk (collega’s en relaties), verenigingen, sport, hobby’s, studie tot en met de plaats, streek, land en werelddeel waar je woont. Je maakt deel uit van meer sociale verbanden dan je denkt.

Zolang je nog bij je ouders woont, heb je een rol binnen het gezin en een specifieke relatie tot de andere gezinsleden. Zodra je uitvliegt – hopelijk niet met ‘er’ ervoor – verandert die rol en die relatie. Je bent nog steeds familie maar gaat toch anders met elkaar om. En of je alleen of met iemand samenwoont maakt ook uit in de relatie tot je familie. Een partner introduceren in je familie- en vriendenkring kan ook een uitdaging zijn.

Niets is permanent

Ook je andere contacten veranderen. De manier, waarop je als tiener bijv. binnen je sportclub staat, is anders, dan de rol die je als jonge volwassene hebt. En naarmate je ouder wordt, zal je rol nog verder veranderen of helemaal wegvallen. In veel gevallen komen er andere sporten bij of voor in de plaats. De voetballer gaat op leeftijd bowlen, de tennisser gaat squashen, etc. Bepaalde sporten horen korter of langer en in een andere betrokkenheid bij je leeftijd en je fysieke conditie. Als denksporter kan je wat langer actief blijven, maar vaak zijn er dan ook grenzen aan de mate, waarin je betrokken bent.

Als je denkt dat je je leven lang op dezelfde wijze in een bepaalde sociale context mee kan blijven draaien, dan programmeer je teleurstelling in. En onvrede en negatieve gedachten zijn vaak het gevolg van een niet reële verwachting van de realiteit. Na je 25e wordt je niet zo vaak meer opgesteld in het eerste elftal, uitzonderingen daargelaten. Kijk vooruit en ga voor jezelf na, op welke wijze je op de middellange- en lange termijn betrokken wil blijven.

Ook als je een leidinggevende rol hebt in een sociale context, dan is dat een eindig verhaal. Bereid je bij het aangaan van een functie er al op voor, dat je op een gegeven moment de teugels aan anderen over moet dragen. De gevallen waar mensen krampachtig vast blijven houden aan een rol, zijn legio en halen vaak in negatieve zin de publiciteit. Geniet van de tijd dat je een positieve bijdrage kan leveren en zorg op een volwassen manier voor opvolging.

Nieuwe contacten

Sociaal: Een Mentor is een vertrouwenspersoon die jouw belangen voorop heeft staan
Unsplash

Tijdens je PG en uiteraard ook los daarvan leg je nieuwe contacten. Je komt mensen tegen die al langer met hun eigen groei bezig zijn. Van hen kan je leren wat de mogelijkheden zijn en welke zaken goed of minder goed bij jou passen. Anderen imiteren is altijd gevaarlijk, want dan heb je de ‘P’ in PG niet goed begrepen.

De nieuwe contacten doe je op tijdens de zoektocht naar betere voeding voor je geest, dan wat de massamedia je aanbieden. Idem als je op zoek bent naar betere voeding voor je lijf, dan wat de industrie je aanbiedt. Ook zoek je op een gegeven moment naar betere invloeden voor je ziel door spirituele ervaringen.

Veel contacten kan je online leggen door discussies op fora en reacties op blog artikelen. Maar ook lezingen, presentaties, culturele evenementen, etc. zijn een goede gelegenheid om in contact te komen met mensen die een stimulans voor je PG kunnen betekenen. Telkens als je mensen ontmoet tijdens gelegenheden die je PG stimuleren, heb je de kans om nieuwe gezichtspunten te horen.

Een krachtige manier om je PG te stimuleren is, om je aan te sluiten bij een Mastermindgroep. Dit zijn groepen van mensen die bezig zijn met PG en/of ondernemerschap. Op MijnMastermind.nl krijg je dan ook de vraag, bij welke soort groep je aansluiting zoekt.

Het contact dat je PG het meest kan ondersteunen, is het vinden van Mentoren die advies en begeleiding geven. Dat kan een enkele vertrouwenspersoon zijn, maar ook een aantal opeenvolgende mensen die je kunnen helpen tijdens diverse fases, of met de verschillende aspecten van PG. Zie ook de ondersteuning die WellNed.nl hiervoor aanbiedt.

Conclusie

Onder het motto ‘No wo/man is an island’ is het zinvol om een momentopname te maken van je sociale contacten. Met wie ga je om, op welke manier en met welke frequentie. Wees je bewust van de waarde van de diverse contacten, welke je moet onderhouden en welke geen inhoud meer hebben.

Bekijk vervolgens welke personen en sociale omgevingen passen bij jouw fase van PG. Je groei zal van maand tot maand en jaar tot jaar verschillen. Sommige oudere contacten accepteren je groei als ‘echte vrienden’, anderen snappen niet waarom jij wilt veranderen.

Je instelling t.a.v. sociale contacten vanuit de mate waarin je extravert of introvert bent kan veel uitmaken. Beide karakters kunnen genieten van sociale contacten maar wel op hun eigen manier. De context waarbinnen je prettig sociale activiteiten ontplooit, kan aanzienlijk verschillen.

Je speelt binnen jouw sociale leven een rol die niet permanent of statisch is. Daar kan je op plannen en ervoor waken dat je niet te lang binnen een bepaalde rol blijft zitten tot je gedwongen wordt om te veranderen.

Nieuwe contacten leggen is niet altijd makkelijk, maar je kunt vaak alleen groeien door jezelf uitdagingen te stellen. Dat kan je bereiken door met andere mensen met andere denkwijzen om te gaan die beter passen bij je PG.

Wees je bewust van het belang van een goed sociaal leven. Het kan je veel mooie ervaringen geven. Afscheid nemen van anderen die niet meer in je leven passen of willen passen, doet pijn, maar dat zijn in de meeste gevallen groeipijnen.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Take away a person's ability to improve, and they can feel trapped and hopeless.Jordan Arbuckle, Kaizen Habits

Plaats een reactie