Cultuur bewust ervaren

Home » Redactioneel » Cultuur bewust ervaren
Cultuur als architectuur
Unsplash

Ga voor jezelf eens na, welke plaats Cultuur  in je leven heeft. Misschien zelfs geen enkele, behalve muziek op de autoradio. En dan mis je echt wat.

Het is goed voor je PG om kennis te maken met meerdere vormen van cultuur. Wellicht kom je iets tegen, waar je nooit bij stil hebt gestaan. Iets waarvan je ooit hebt gehoord, maar nooit hebt ervaren. Je zal zaken tegenkomen die je leven kunnen verrijken. En je kan soms anderen gelukkig maken, doordat je waardering toont voor hun ervaringen en ze erin steunt.

Gaat je partner wel eens naar een cultureel evenement maar, vraagt jou nooit meer om mee te gaan? Maak hem of haar gelukkig door open te staan voor nieuwe ervaringen. Idem met vrienden en kennissen.

‘Moet’ cultuur? Nee, maar het is goed voor je om verschillende indrukken en ervaringen op te doen op meerdere fronten.

Klein beginnen

Net als gewoontes is het beter om je culturele ervaringen langzaam op te bouwen. Je kan natuurlijk alles laten vallen en je er helemaal in storten, maar dan verwaarloos je andere aspecten in je leven.

Het is beter om een paar keer per jaar tijd vrij te maken voor andere ervaringen. Vraag aan je kennissenkring eens wat voor cultuur zij in hun leven hebben. Wellicht ben je verbaast over de antwoorden die je krijgt en ken je anderen lang zo goed niet, als je dacht. Die vriendelijke maar saaie boekhandelaar blijkt een enthousiast amateurtoneelspeler en de wat eenzijdige techneut een liefhebber van jazz. Ga eens een keer mee met iemand een avond ergens naartoe en laat je verrassen.

Maak een plan: Ga na wat je nog nooit ervaren hebt en neem je voor, om een aantal dingen een keer te proberen. Als je altijd kiest voor dezelfde muziek of kunst of evenementen, dan geef je jezelf geen gelegenheid om te groeien en andere uitingen te leren kennen en waarderen.

Grote en kleine C of K

Kunst en Cultuur zijn verschillende zaken waarbij Cultuur een veel breder begrip is. De grote K is vaak een kwestie van inzicht, kennis en het op je in laten werken. Door anderen te vragen naar wat kunst in ze los maakt, krijg je een ander perspectief en daar gaat het bij PG nu juist om.

Kijk eens op de cultuurkalender van je woonplaats om te zien, wat er zoal te beleven is. De diversiteit zal je mogelijk verwonderen. Van tentoonstellingen, lezingen tot meezingavonden. Probeer van alles wat en let goed op de mensen die je tegenkomt bij dat soort gelegenheden.

Maar ook met kleine letters kan je goed uit de voeten. Dingen die toegankelijker zijn hebben ook waarde. Gewoon leuk of grappig of opvallend of anders. Smaken verschillen sterk, maar variëteit is onderdeel van wat het leven zo interessant maakt.

Met de muziek mee

Muziek is cultuur
Unsplash

Geef muziek (weer) een plaats in je leven. Mogelijk had je vroeger meer interesse in muziek en is het leuk om oude songs en stukken weer eens te horen. Of verdiep je in nieuwe uitvoeringen of andere stromingen om te horen wat dat in je losmaakt.

Heb je vroeger een muziek instrument bespeeld, pak het dan weer eens op. Misschien beleef je er niet meer het plezier aan als vroeger, maar mogelijk wekt het je interesse voor andere instrumenten of muziekervaringen.

Playlists met anderen uitwisselen kan ook een ontdekking zijn, waardoor je in aanraking komt met andere muziek. Iemand anders kan je niet altijd uitleggen, waarom iets mooi is, maar door het te beluisteren, ervaar je wat jou aanspreekt of niet. Aanbevelingen van muziekdiensten voor soortgelijke muziek zijn vaak een ontdekkingsreis. Soms een doodlopend spoortje, maar ook een ontdekking of een herkenning van iets dat bekend klinkt, maar waar je de artiest niet direct van weet.

Eetcultuur

Eet eens ‘wat de boer niet kent’! Te veel mensen eten om te leven, maar zijn zich nauwelijks bewust van wat ze in hun mond stoppen. Als het maar makkelijk, lekker en veel is. Helaas staat dat ook vaak voor ongezond. Zie ook het boek “Zout, Suiker, Vet“.

Kijk eens naar de gewone Hollandse keuken en hoe je eten op een eenvoudige manier lekker kan klaarmaken. Niet te lang en te hard bakken en koken. Proeven hoe iets smaakt, voordat je er nog meer zout en peper bij doet. Koken is hoofdzakelijk een kwestie van uitproberen en gezond verstand.

Het traditionele eten van andere landen denk je te kennen, maar probeer eens een authentieke schotel uit een ander land. Zo’n gerecht zelf maken met een paar ingrediënten die nieuw voor je zijn, is een uitdaging. Het geeft je ook de gelegenheid om gerechten aan te passen aan je eigen smaak.

Generaliseer niet te veel. Niet alle Franse gerechten bevatten knoflook (als je daar niet van houdt). In niet alle Spaanse gerechten zit chorizo. Er zijn ook Italiaanse gerechten zonder tomaten en olijfolie. En ga zo maar door.
Verdiep jezelf er eens in en ontdek gerechten uit andere eetculturen die je beleving van eten versterken.

Om eetcultuur te ervaren hoef je niet direct naar een sterrenrestaurant, dat kan ook bij een authentiek tentje in je woonplaats. Vraag aan je contacten om aanbevelingen, anderen vinden het meestal een compliment om geraadpleegd te worden.

Passief en actief

Cultuur kan je passief ervaren door een tentoonstelling te bezoeken of toe te kijken bij een evenement. Of muziek op te zetten of ergens te gaan eten. En dat is allemaal prima en goed voor je ontwikkeling, om het te ervaren en voor jezelf uit te maken, wat je aanspreekt en wat niet.

Maar zelf actief meedoen met een evenement is van een andere orde. Dan beleef je het intenser en heeft het ook later meer betekenis voor je.

Conclusie

Cultuur is goed voor je. Doe je er nooit iets aan dan doe je jezelf tekort.

Probeer ervaringen die nieuw voor je zijn eens uit. Een open mindset is elementair voor PG. Sta open voor andere ervaringen op allerlei gebieden. Je kan alleen groeien door een uitdaging, niet door pas op de plaats  te maken.

Passief cultuur ervaren is goed en prettig. Maar actief deelnemen aan culturele uitingen is nog leuker en veel meer een uitdaging. Zeg niet te snel dat je iets niet leuk vindt of niet kan of durft. Alleen door actie kan je groeien.

Zie ook:

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Money is a good servant but a hard master.

Plaats een reactie