BHAG, Big Hairy Audacious Goal

Home » Redactioneel » BHAG, Big Hairy Audacious Goal
Leestijd: 7 minuten
BHAG - Big Hairy Audacious Goals

Doelloos ronddwalen is zinloos hoewel wij het vaak genoeg onbewust doen. Als je doelen (middel)matig zijn, dan zal het resultaat dat doorgaans ook zijn. Maar bereik je wel veel met ambitieuze doelen zoals een BHAG? Laat staan grote, ‘harige’ en gewaagde doelen. De ‘Mission Impossible’ films zijn spannend maar fictie.

Overmoed is gevaarlijk maar ‘wie niet waagt, wie niet wint’. Geen risico nemen betekent dat je de kans op succes verkleint. Je kan risico’s beperken met een goede voorbereiding en flexibiliteit.

De bron voor het begrip BHAG is het boek “Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies” van Jim Collins en Jerry Porras uit 1994.

Een BHAG is een gewaagd en uitdagend lange-termijn doel dat voldoende intrigeert om mensen te inspireren om in actie te komen. Denk in termen van 5-10 jaar of zelfs langer. Het ambitieuze doel trekt je uit de sleur en geeft je de energie om een groots plan uit te voeren.

Een bekende BHAG is het doel dat President John Kennedy in zijn speech in 1961 stelde. Zijn BHAG was om “een mens op de maan te laten landen” (en veilig terug te brengen). De achterliggende gedachte was om de Russen een slag voor te zijn. Maar het bleek ook een enorme stimulans voor de ruimtevaart en veel aanverwante industrieën. Dankzij deze BHAG werd het eerste maanmannetje in 1969 een feit.
Vergelijkbaar wil Elon Musk een marsmannetje worden (maar bij voorkeur niet door te pletter te slaan op de rode planeet). Of hij dat ook (in minder dan 9 jaar) gaat redden is maar de vraag. Mars ligt duidelijk in een andere postcode dan de maan.

Het belang van ambitieuze doelen

Door meer te vragen dan wat je op het moment aankan, creëer je voorwaarden voor groei. Zonder uitdagingen is groei moeilijk of langzaam. Het gezegde is ‘No pain, no gain’. Gaat iets (te) makkelijk, dan win je er niet veel mee, je ontwikkelt alleen vaardigheden door je over het ongemak van het veranderen heen te zetten.
Intrinsieke doelen vanuit een eigen en persoonlijke behoefte motiveren beter en langduriger dan extrinsieke doelen die gedreven worden door prikkels uit je omgeving.

Doelen die onmogelijk lijken zijn niet noodzakelijk onwaarschijnlijk. Je kan leren om bv. een persoonlijke beste prestatie neer te zetten maar een wereldrecord zit er niet in tenzij je er heel veel voor over hebt.

BHAGs vallen meestal in de volgende categorieën:

  • gedreven door een rolmodel (navolging zonder na te apen en zelfs resultaten overtreffen)
  • een gemeenschappelijke opponent (samenwerken tegen een bedreigende vijand of concurrent)
  • een specifiek resultaat dat tot de verbeelding spreekt (doel en tijd)
  • interne transformatie (worden wie je wil/kan zijn).

We kunnen ze in het Nederlands ‘Grote Stoere Doldwaze Doelen’ noemen (GSDD, niet te verwarren met GTST hoewel BHAGs goede en slechte tijden kennen).

Uitdaging

Vage voornemens geven vage resultaten en meestal teleurstellingen. Door doelen te stellen die ‘onmogelijk’ lijken, geef je jezelf een uitdaging. Daarmee zal je alles uit jezelf moet halen en meestal ook het beste uit (vele) andere mensen.
Het beste uit jezelf te halen, meer worden dan je durft te dromen, alle beperkingen van je afgooien, zijn voorbeelden van BHAG/GSDD.

Overweldigend succes dat ‘plotseling’ lijkt is meestal het resultaat van een grote uitdaging die iemand zich heeft gesteld.
Een klassiek voorbeeld is acteur en komiek Jim Carrey. Aan het begin van zijn carrière had hij moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij schreef voor zichzelf een cheque uit voor 10 miljoen dollar voor de ‘rol van zijn leven’. Dat papiertje had hij altijd bij zich en hij zette zich in om goed genoeg te worden om zo’n enorme beloning te verdienen. Was dat een dom idee? Een aantal jaren later kreeg hij dat bedrag voor zijn rol in “Dumb and dumber”, niet zo dom dus…
Zijn doel was duidelijk extrinsiek (status en bezit), maar intrinsiek omdat hij daarvoor zijn komische talenten moest ontwikkelen tot een wereldniveau (hoewel smaken verschillen).

Welke doelen zijn een BHAG?

Groei gaat vaak geleidelijk maar soms ook met sprongen in de context van het uiteindelijke resultaat over een langere periode. Jezelf telkens 1% verbeteren lijkt een zeer bescheiden doel. Maar wanneer je dat consequent weken, maanden en jaren volhoudt, dan kan het resultaat spectaculair zijn.
Dit komt door het effect van ‘samengestelde rente’ (compound interest). Een toename van 1% stapelt op tot 10% en over die 10% groei je ook telkens weer 1%. Dit is een ongemerkte versnelling (binnen de grenzen van wat mogelijk is).

  • Een doel van 1% groei in een jaar is veel te bescheiden
  • 1% groei per maand (door samengestelde rente) kan in een jaar een aanzienlijk resultaat geven en over meerdere jaren veel verschil maken
  • 1% groei per week geeft nog meer resultaat, als het duurzaam mogelijk is.
  • Een groei van 1% per dag kan teveel van het goede zijn afhankelijk van je doel en de middelen.

Elke BHAG begint met een eerste (voorzichtige) stap waarin je een idee uitwerkt, risico’s afweegt en adviezen inwint. Trek je niet teveel aan van ongekwalificeerde opmerkingen als “dat lukt je toch nooit”. Veel doelen lijken onoverkomelijke rijstenbreibergen. Maar realiseer je dat ook kastelen met één steen tegelijk gebouwd zijn. De consistentie waarmee je doelen nastreeft is bepalend voor succes.

Groei en herstel

Aan de andere kant kan teveel en te geforceerde groei nadelig zijn. In een proces van groei is ook herstel nodig. Bij fysieke training heeft je lichaam herstel nodig. Veel atleten slapen naast hun training dan ook veel, niet omdat ze lui zijn maar omdat ze het hard nodig hebben.
Organisaties die te snel groeien verliezen controle doordat mensen en processen onvoldoende op elkaar afgesteld zijn of raken. Dit is een probleem dat veel startups treft. Nieuwe mensen moet je goed inwerken. Als je ze met een half woord aan het werk zet, dan valt het resultaat en de onderlinge coördinatie snel tegen.

Om een ambitieus doel een kans op succes te geven moet je ook realistisch zijn. Denken ‘Ik kan dat niet’ is een beperkende overtuiging die zichzelf bevestigt. Of zoals Henry Ford zei “Whether you think you can or not, you’re right”.

Inspiratie + voortgang = motivatie. Mensen beginnen vaak ergens aan omdat ze geïnspireerd zijn en dat geeft initiële motivatie. Maar motivatie is een gevoel en geen constante drijfveer.
Niets motiveert zoveel als het gevoel om – ondanks tegenslagen – toch voortgang te maken. Hang de oorspronkelijke inspiratie boven je werkplek of in/op je telefoon (startscherm). Dat herinnert je er telkens aan waarom je doet wat je doet.

Planning om een BHAG te bereiken

Jouw persoonlijk systeem voor structuur

Goed weten wat een duurzame strategie is om je doel te bereiken is stap 1. Daarna is het goed om je te concentreren op de beste tactiek om de uitvoering aan te pakken.

  • Meetpunten helpen om op koers te blijven en bij te kunnen sturen
  • Evaluaties zijn essentieel voor zowel wat werkt als wat niet werkt
  • Openheid om problemen te onderkennen is fundamenteel
  • Verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er gebeurt, is van groot belang.

Het bereiken van stappen voor BHAGs vereist Focus. Dat betekent Ja zeggen tegen de dingen die een verschil maken en andere dingen makkelijker/mogelijk maken. Maar ook Nee zeggen tegen veel andere dingen. Met één belangrijke taak tegelijk bezig zijn.
Als je in de sport wat wil bereiken dan is regelmatig comazuipen in het weekend een slecht idee. Af en toe zal je sociale activiteiten terug moeten schroeven om te werken aan je doelen. Als anderen je daardoor een ‘saaie piet’ vinden dan doen ze dat maar. Beter een saaie piet dan een doelloze piet…

Training

Om vaardigheden te ontwikkelen om je ambitieuze doelen te bereiken zal je soms die kwaliteiten en kennis bewust moeten trainen. Dit is ‘Deliberate Practice’. Het is te vergelijken met een tennisprofessional die urenlang op een specifiek aspect van zijn of haar opslag traint. Aanleren en verbeteren vergt tijd, veel tijd. Sommige dingen pik je op door ervaring, andere dingen zal je gericht moeten trainen om het vereiste niveau te bereiken.

Pas op voor perfectie. Je bent zelden of nooit helemaal klaar met je voorbereiding. Perfectie kan dodelijk zijn omdat je blijft schaven zonder de vaardigheden in te zetten. Het gezegde is ‘Gedaan is beter dan perfect’. Verbeteren kan altijd nog. Doe wat. Wacht niet tot alles perfect is. De hang naar perfectie is vaak onzekerheid en het willen uitsluiten van risico’s.
Shit happens, deal with it.

Mislukkingen zijn leermomenten

Als alles direct lukt, dan wordt je gemakzuchtig. Wat meezit is meegenomen maar reken er niet te veel op. Actie nemen betekent ook de kans op fouten maken. Maar fouten kan je zien als leermomenten.

Zelden gaat iets catastrofaal fout, tenzij je raket ontploft bij de lancering. Maar ook dan kan je er lering uit trekken en de volgende keer een mislukking vermijden. SpaceX kende in het begin veel mislukkingen en de landing van de herbruikbare stuwraketten ging keer op keer fout. Elke keer weer verbeteren gaf uiteindelijk een resultaat dat uiterst betrouwbaar bleek. Met een meer voorzichtige aanpak was het bedrijf wellicht al failliet geweest. Dat risico zit er nog steeds in omdat de plannen steeds ambitieuzer worden.

Het is ook belangrijk om te geloven in jezelf maar wel realistisch te blijven. Een ‘can do’ mentaliteit is niet “ik was dat varkentje wel even”, maar “ik probeer het, ik doe mijn stinkende best en leer van mijn fouten”.

Alles zelf (willen) doen is ook een klassieke fout. Vraag om hulp of in ieder geval om advies. Zelf het wiel uitvinden is een verspilling van tijd en geld.

Omgaan met succes

You got this - Helder zien

Wat is je inspiratie om te kiezen voor een heel uitdagend doel? Een rolmodel, een passie voor iets, hogere doelen (de wereld beter maken) of het beste uit jezelf te halen? Alleen het ‘Guinness book of records’ halen (helaas gesloten) kan een GSDD zijn. Daarmee val je wel op, maar groei je niet noodzakelijk als mens.

Even terug naar het begin. De eerste man op de maan, Neil Armstrong, werd door het bereiken van Kennedy’s BHAG een beroemdheid. Maar zijn compagnon Edwin ‘Buzz’ Aldrin zag dat hij waarschijnlijk die prestatie nooit zou overtreffen. Hij verviel in depressie en alcoholisme ondanks latere zinvolle bijdragen aan de ruimtevaart.

Het is beter om nuchter met twee benen op de grond te blijven. Een bekende basketballer werd gevraagd hoe hij omging met zijn status als MVP (Most Valuable Player). Zijn antwoord was “Dat ben ik volgende week al weer vergeten omdat het mijn missie is om telkens beter te zijn dan de week ervoor”. Zelfingenomenheid kan dodelijk zijn voor groei. Blijft nuchter, je bent zo goed als je laatste prestatie.

Plotseling succes bestaat niet, de voorbereiding is doorgaans lang. Een ‘ontdekking’ bij een talentenjacht is meestal een kwestie van jarenlange voorbereiding. Soms moet je daarvoor op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Conclusie: Je moet sterke benen hebben om roem te kunnen dragen en bescheidenheid siert de mens!

Wat is jouw ‘Mission Impossible”?

BHAG voorzichtig!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The world will ask you who you are, and if you don't know, the world will tell you.Carl Jung

Plaats een reactie