Geef spel een bewuste plaats in je leven. De rol van spel in het leven van volwassenen wordt fors onderschat. Het is een uitlaatklep voor stress. Het maakt ons opgewekter, creatiever en meer ontspannen. En het kan ons perspectief op andere zaken in het leven veranderen of relativeren.
Spel is ontspanning. Even het keurslijf of de sleur van dagelijkse activiteiten loslaten en onbezorgde afleiding hebben. Spelen als een kind vereist een openheid en verwondering. Dat is voor volwassenen soms moeilijk op te brengen. Maar een ieder mag spelen op de manier die natuurlijk en prettig overkomt.
Ga bij jezelf eens na hoe lang het geleden is dat je lekker ontspannen gespeeld hebt. Ouders met jonge kinderen doen buiten mededinging mee.
Bijvoorbeeld met je partner badminton op het gras spelen of met een vriend een balletje trappen. Gewoon zomaar en niet omdat je toch wat uit je abonnement op de tennisclub of golfbaan wil halen.
Spelenderwijs sociaal
Kiezen voor teamsporten in plaats van individueel, voegt ook nog een sociaal element toe. Het kan heel verhelderend zijn voor mensen die samenwerken, om elkaar in een andere context mee te maken. Bedrijven organiseren niet voor niets vaak sportdagen of andere evenementen die de saamhorigheid bevorderen.
Ouderwets op winteravonden ganzenborden o.i.d. met elkaar moet je gewoon af en toe eens doen. Het gaat niet om het winnen maar om het meedoen. Geniet van elkaars geluk en troost als het tegenzit.
Zelfs samen een spelletje solitaire spelen is anders dan alleen. Je kan samen aan hetzelfde spel werken of ieder voor zich en ondertussen wat keuvelen.
Sommigen zien spel als een gelegenheid om zich te laten gelden en het spel te domineren. Laat dat niet gebeuren en zorg ervoor dat het een spelletje blijft.
Spontaniteit
Spel kan je inbouwen als een vast element in je leven of je kan het spontaan doen, als het je uitkomt. Voor de meeste mensen is regelmaat het makkelijkst, maar als je een maatje hebt die je af en toe spontaan aanzet tot spel, dan kan dat ook heerlijk zijn.
Je partner of een vriend natspuiten tijdens het wassen van de auto is ook een vorm van spel. Lekker even uit je bol en samen lachen. Geef de ander de gelegenheid om ‘wraak’ te nemen en geniet dan na afloop samen met een drankje na. Goh, dat was lachen zeg! Heerlijk!
Spel en sport
Vrijwel elke vorm van sport is spel al zou je dat bij sommige extreme sporten niet zo snel zeggen. Iedereen mag voor zichzelf uitmaken waar de grens tussen spel en sport ligt.
Met een groepje gaan steppen is heel bevrijdend. Sportief en toch een speelse herinnering aan, hoe je als kind speelde. Je gebruikt wel spieren die je jaren niet meer hebt aangesproken en dat merk je na afloop goed!
Spelen op leeftijd is heel goed voor je, al zal je wat concessies moeten doen vanwege je fysieke gesteldheid. De regelmaat van bv. een paar keer per week een potje tennis is beter, dan alleen in het weekend een toernooi spelen. Hoe langer je een behoorlijk niveau aanhoudt, des te langer kan je het volhouden. Maar doe alles met mate, omdat je gevoeligheid voor blessures ook toeneemt.
Denksporten liggen meer voor de hand naarmate je ouder wordt, omdat je daarmee mentaal actief blijft. Maar een goede fysieke conditie is even belangrijk voor het soepel houden van je geest.
Creatieve expressie is ook spel
Als volwassene hoef je niet de hele tijd serieus te zijn. Laat je lekker gaan in speelse en creatieve uitingen. Dingen die je sinds je kindertijd niet meer hebt gedaan.
Spelen met klei (boetseren) en schilderen (met kwasten of gewoon heel primair met je vingers) is deels spel en deels creatieve expressie. Maak bijvoorbeeld eens met je kinderen of met vrienden een bizar object (kop of masker) van papier-maché. Je kan eindeloos creatief zijn met een paar oude kranten en wat waterverf.
Kleurboeken voor volwassenen maken al jaren lang opgang. Er is iets magisch om weer als een kind tekeningen in te kleuren met kleurpotloden of krijtjes. Je maakt je eigen oranje krokodil of knalgele bomen en struiken. Alles mag en kan, al zal het resultaat je de ene keer meer aanspreken dan de andere.
Ga lekker met een bak krijtjes op de stoep bloemen en vreemde beesten tekenen…
Oordeel niet over jezelf en doe het gewoon. Aan de reacties van anderen zal je soms merken dat ze best jaloers zijn.
Creatief spel kan je alleen doen in alle rust of met muziek op de achtergrond. Maar samen met iemand anders kunstzinnig bezig zijn kan heel gezellig, inspirerend maar ook hilarisch zijn.
Speelse seks
Er is geen mooier spel dan het liefdesspel. Maar de behoefte eraan is bij mensen met verschillende persoonlijkheden anders. Het belangrijkste bij dit spel is het bewust luisteren naar elkaar om er beiden van te kunnen genieten. De dominante partner kan bv. zijn/haar partner eens de regie geven en er samen een mooie ervaring van maken. Vraag gewoon “Wat maakt het voor jou mooier of spannender?”
Spelen en teder stoeien met je partner is heerlijk en de meeste mensen doen het na het wegebben van de verliefdheid te weinig. Ondeugend kietelen en plagerig aanraken is heel stimulerend en erotisch. De ander moet er wel voor openstaan en er echt zin in hebben, want als het eenzijdig is, dan wekt het weerstand.
Spelen met je partner hoeft ook geen voorspel te zijn waar onmiddellijk seks op volgt. Een beetje stoeien en knuffelen kan ook heel speels zijn, waarna je lekker even in elkaars armen blijft zitten of liggen. Dat is intimiteit zonder je te verliezen in passie, waarmee je ook dichter bij elkaar kan komen. Juist als je niets van elkaar verlangt, kan je verschillen overbruggen. Dat is beter dan maar gemakshalve toe te geven aan de wensen van de ander.
Leef jezelf uit, maar zorg ervoor dat het spelletje voor beide partijen leuk is en blijft.
Maak bewust tijd om te spelen
Moet je spelen in je agenda zetten? Ja, en zeker als je niet genoeg speelt. Reserveer een uurtje of zo op een zaterdag als herinnering om je lekker uit te leven. En ontspan na het werken met spel.
Zoals met veel PG zaken is het een kwestie van gewoontes kweken. Neem spel op in je weekplanning. Hou bij wat je hebt gedaan en of dat klopt met wat je van plan was. Pas aan waar nodig. Iets wat vroeger leuk was, is dat nu wellicht niet meer, maar je kan aanpassingen maken of wat anders proberen.
Heb je eenmaal de gewoonte om regelmatig te spelen, dan doe je er goed aan om toch per maand of kwartaal even terug te kijken of je tevreden bent en wat je kan aanpassen. Experimenteren is onderdeel van PG.
Per seizoen kan je ook aanpassingen maken om gebruik te maken van het licht of de weersomstandigheden. Blijf flexibel in alle opzichten om er plezier in te blijven houden.
Conclusie
Spel is vaak een vereenvoudiging van normale maatschappelijke processen. De regels zijn eenvoudiger dan in normale omstandigheden. Met spel kan je daardoor andere vormen of niveaus van communicatie mogelijk maken.
Je mentale en vooral creatieve processen krijgen een impuls door spelen. Het stimuleert en neemt soms belemmeringen weg.
Spel is goed voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Je hebt het nodig in alle fasen van je leven.
Door samen te spelen bevorder je samenwerking en begrip, zolang je met die intentie met elkaar speelt. Hou je aan de regels en vooral aan het respect dat ieder individu verdient.
Zie ook Spelenderwijs spelen.