Behandel werkers met een lage status allereerst als mens

Home » Redactioneel » Behandel werkers met een lage status allereerst als mens
Leestijd: 4 minuten

Op de kleintjes letten is een typisch Nederlandse/Calvinistische zuinigheid. Op de kinderen letten spreekt ook voor zich, niet alleen je eigen kroost maar ook die van buren en elders. Maar ook werkers met een lage status worden niet zelden als ‘kleintjes’ beschouwd.

Maar er zijn ook veel ‘kleine’ mensen aan de zogenaamde ‘onderzijde’ van de maatschappij. Ze doen werk dat veel anderen niet willen doen. Mensen als schoonmakers, bediening, conciërges, verkeersregelaars, vakkenvullers, etc. Zorg ervoor dat die mensen niet onzichtbaar voor jou zijn!

Zie je die werkers niet bewust staan, dan impliceert dat een oordeel. Ook al spreek je het niet uit, het werk en daarmee de werkers worden al te makkelijk als minderwaardig gezien. Helaas zegt dat meer over jouw oordeel dan over de doelgroep, ook al denk je dat eigen mening ‘mild’ is. Dat is niet moraliserend bedoeld, maar een aanzet om er voor jouw karakterontwikkeling eens over na te denken. Het schrijven van dit stukje heeft mij persoonlijk aan het denken gezet.

In India zijn groepen op de laagste trede van het klassensysteem ‘untouchables’. Mensen die sociaal laag aangeschreven werk doen waardoor men ze liever niet wil aanraken of zelfs maar aankijken. Men weigert ze te erkennen als mens.

Er wordt op hen neergekeken, maar ze doen essentieel werk binnen de maatschappij. Ja, het is vaak ‘vuil’ werk, maar daarom zijn de werkers niet ‘smerig’, laat staan afkeurenswaardig. Ze doen hun zware en doorgaans onderbetaalde werk meestal uit noodzaak voor hun gezin en dat kan je op zich al respecteren.

Mensen erkennen of negeren, de kleintjes en de groteren

Een mooi voorbeeld van hoe het wel moet was Robin Williams. Hij had de gewoonte om in de theaters waar hij optrad als eerste de toneelknechten te begroeten en koffie met ze te drinken. Hij zag die werkers staan als mens en toonde solidariteit met hen. Uiteraard werd hij altijd perfect belicht op het toneel en was er niets aan te merken op de inzet van de toneelknechten :-).

Hij was er voor hen en zij waren er voor hem. Niet gelijk maar wel gelijkwaardig, geen onderscheid als mens tussen de kleintjes en degenen met een hogere sociale status. Een mooi voorbeeld van iemand die niet naast zijn schoenen liep door zijn roem. Behandel anderen, ongeacht hun status, zoals je zelf prettig vindt.

Maar er zijn ook ‘Assh0les’ die zichzelf belangrijk vinden, die kleine mensen volslagen negeren en direct doorlopen naar het management. Kan je ze herkennen in je eigen omgeving of soms (een beetje) aan je eigen gedrag?

Zijn die ‘jerks’ perse onaardige mensen? Soms wel in een maatschappij waar narcisme een uiting lijkt van een krachtige persoonlijkheid, maar in feite een karaktergebrek is. Maar wellicht zijn sommigen zo intens geconcentreerd op hun eigen activiteiten dat ze de menselijke maat af en toe vergeten. Jammer! Ze krijgen niet de service die ze verwachten en worden dan mogelijk nog onaangenamer. Je oogst wat je zaait.

Mijn vakantie ‘vriend’

Tijdens mijn buitenlandse vakantie slofte een tuinman/conciërge in het bungalowpark rond. Als ik hem zag, knikte ik of stak ik mijn hand op om hem te begroeten. Wanneer ik zag dat hij een perk weer mooi had verzorgd, stak ik mijn duim op. Gewoon een kleine blijk van dank voor de prachtig verzorgde omgeving waarvan ik een paar weken mocht genieten.

Wij spraken niet dezelfde taal, maar hij begreep onmiddellijk dat die rare buitenlander hem als mens erkende en zijn werk op prijs stelde. Elke keer dat ik hem tegenkwam, zag ik hem even glimlachen en groeten. Hij was niet (langer) onzichtbaar.
Mooi toch!? Kosten nul, resultaat onbetaalbaar!

People rarely remember what you said to them or did for them.
But they will always remember how you made them feel.
Simon Sinek

Ook met een lage status mag je trots zijn op je bijdrage

Een bobo kwam tijdens een bezoek aan de NASA op Cape Canaveral een medewerker tegen. Hij vroeg vriendelijk: “Goedemiddag, wat voor werk doet u hier?”. De man bleek een schoonmaker te zijn die antwoordde: “Ik help mensen naar de maan!”. Hopelijk deed hij dat niet figuurlijk :-).

Prachtig, een gedreven werknemer die trots is op zijn bescheiden bijdrage, en terecht! Zonder zijn inzet was de NASA een (nog groter) zootje… sorry, inkoppertje. Ook mooi dat een VIP een momentje nam voor een werknemer aan de onderkant van de organisatie.

Iedereen die de intentie heeft om goed werk te leveren en daarnaar handelt, mag en kan vervulling vinden in wat hij/zij doet. De status van het werk of de werknemer heeft daar weinig mee te maken. Helaas heeft het management van die werkers daar niet altijd oog voor! Een resultaat zet je samen neer, de kleintjes en de groteren.

Oprechte vriendelijkheid doet het altijd goed

Bedank bijvoorbeeld een kassière/kassier bij de supermarkt eens wat vriendelijker: “Hi!” (smile) en “Dank je wel!” (smile). Echt, dat voelt goed voor jou, zij/hij voelt zich goed en de volgende keer krijg je weer goede service. Maar als je liever lacht tegen de weerspiegeling in het scherm van de zelfscan machine… Het is een kwestie van gewoontevorming.

Let op de kleintjes, kijk niet over ze heen! Probeer hun gelijkwaardigheid als mens te zien.
Helaas rekenen velen ze tot het ‘meubilair’, maar het zijn mensen en geen stoelpoten.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

You only grow by helping othersDavid Brin, Existence

Plaats een reactie