The only thing necessary for evil to triumph in the world is for good men to do nothing.
Edmund Burke
Verkort: “Het kwaad kan winnen als goede mensen er niets tegen doen”.
Kortom, een observatie over moraliteit en rechtvaardigheid.
Dit citaat is veel gebruikt in allerlei publicaties en speeches. Maar er is geen bewijs dat Burke het letterlijk heeft gezegd of geschreven. Het is wel door velen aan hem toegeschreven.
Er is wel een andere uitspraak van Burke (in de complexe manier van uitdrukken van die tijd) die er op neerkomt dat “goede mensen een tegenwicht moeten bieden als slechte mensen samenspannen”.
When bad men combine, the good must associate; else they will fall, one by one, an unpitied sacrifice in a contemptible struggle. – Edmund Burke (1770)
Een uitspraak van de Britse filosoof John Stuart Mill in 1867 lijkt wel sterk op het oorspronkelijke citaat, “Slechte mensen hoeven niets anders te doen dan hun doelen na te streven terwijl goede mensen toekijken en niets doen”.
Consequenties
Vooral de media wijzen graag op negatieve zaken onder het motto “goed nieuws is geen nieuws”. Maar wat doen wij eraan? Meestal niet veel meer dan ach en wee roepen en af en toe een benefiet organiseren. Bewuste kwaadaardigheid van niet integere leiders, zoals Putin en Trump (en een leger meer), wordt aangepakt met sancties maar ondertussen moeten handel en winst niet te veel hinder ondervinden.
‘Kwaad’ is een term die je tegenwoordig beter aan de kaak kan stellen als egotisme en gebrek aan integriteit (van zowel individuen als groeperingen). Wij leven samen op een planeet en zijn daar gezamenlijk verantwoordelijk voor. Accepteer die verantwoordelijkheid, individueel en collectief!
Wie was Edmund Burke?
Edmund Burke (1729-1797) was een Ierse politicus, econoom en filosoof. In de 20e eeuw werd hij gezien als de filosofische grondlegger van het conservatisme (behoud van traditionele instituten, gebruiken en waarden).
Gerelateerd
Nassim Nicholas Taleb: “If you see a fraud and don’t say fraud, you are a fraud.”
Oftewel, noem het beestje bij zijn naam. Als iets niet integer lijkt, stel het dan aan de kaak. Als je het niet aankaart dan ben je zelf niet integer.
Een wijze les voor de Nederlandse “gedoogcultuur”:
- Tolereer uit gemakzucht… en corrigeer dan hard (zie de toeslagenaffaire en andere politieke flaters)
- “De kruik gaat zolang te water tot hij barst”
- “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”