The saddest aspect of life today is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
Isaac Asimov
De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen is duizelingwekkend. Veranderingen in de maatschappij – positief en negatief – zijn langzamer maar ook onstuitbaar. En beiden beïnvloeden elkaar soms op onvoorziene manieren. Het interweb is een grote [doos van Pandora]()…
Het duurt geruime tijd om maatschappelijke acceptatie te bereiken. De eerste smartphones – volgens het recept van Apple (en eerdere pogingen) – zijn anno ’23 zo’n 15 jaar oud. Al tegen het einde van de 2e decade van de 21 eeuw ervoeren ouderen – vaker digibeet dan andere leeftijdsgroepen – dat je zonder een ‘bingelebong’ moeilijk kan functioneren. Je identiteit kan alleen eenduidig via je ’telefoon’ vastgesteld worden als vrijwel alles online gaat. Idem voor sommigen die moderne technologie bewust afwijzen, en als ‘wereldvreemd’ versleten worden.
Kennis is feitelijke informatie. Maar wijsheid vergt inzicht op basis van die kennis. Dat inzicht ontwikkelt zich vaak pas wanneer de consequenties en neveneffecten duidelijk worden. Er zijn mensen die soms jaren of decennia eerder waarschuwden maar die negeert men meestal makkelijk onder het motto “we zien wel…”. De gevolgen zijn er niet zelden alleen voor een beperkte en specifieke groep die eerder niet of nauwelijks in beeld was.
Algoritmes: kennis zonder wijsheid
De algoritmes van de tech-giganten versterken ‘onbedoeld’ de stroom manipulatieve fake-news die moeilijk in te dammen is. Kunstmatige intelligentie kan in principe een deel van het probleem oplossen, maar heeft nog langere tijd nodig om zelf te rijpen. Het ene probleem met het andere dichten is geen duurzaam traject.
Het is geen toeval dat een aantal architecten van de Informatie Revolutie zich de laatste jaren afkeert van wat hun creaties op persoonlijk en maatschappelijk vlak teweegbrengen. Sommige Silicon Valley miljonairs en miljardairs schermen hun eigen kinderen af van o.a. social media. Een teken aan de wand!
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Albert Einstein
PS: Isaac Asimov was de schrijver die o.a. het boek I Robot schreef dat later de basis werd van een succesvolle film. Hij voorspelde ook veel toekomstige technische ontwikkelingen en de maatschappelijke invloed ervan.