Maak het jezelf niet moeilijk door makkelijk te verwachten

Home » Quote Artikelen » Maak het jezelf niet moeilijk door makkelijk te verwachten

Het leven zit vol tegenstellingen. Door te kiezen voor ‘makkelijk’ kan je het jezelf moeilijk maken. En een ‘moeilijke’ optie kan het je makkelijker maken. Hoe zit dat!?

zelfkennis - doelen

Life is harder when you expect a lot of the world and little of yourself.
Life is easier when you expect a lot of yourself and little of the world.
High standards, low expectations.

James Clear (Atomic Habits)

Recht = Voorrecht, geen Claim

Eisen stellen aan je omgeving en verwachten dat alles volgens jouw wensen loopt heet in het Engels ‘Entitlement’. Je richt je meer op je rechten dan op je plichten. Dat lijkt makkelijk want je claimt toch alleen waar je recht op hebt? Maar recht hebben en recht krijgen zijn helaas twee verschillende dingen.

Wanneer je daarnaast weinig eisen stelt aan jezelf, dan leg je de verantwoordelijkheid over wat het resultaat is ook buiten jezelf. Het is dan makkelijk om de claim te leggen dat het je niet lukt om je doelen te bereiken omdat anderen jouw recht op bepaalde zaken dwarsbomen. Zelfs als dat zo lijkt, speel het spel dan volgens de regels en lever zelf een inzet om je doelen te bereiken.

Uiteraard doe je er goed aan om assertief te zijn en niet over jezelf te laten lopen. Het is je recht om op een beheerste manier te doen. Maar probeer claimgedrag en klagen te vermijden.

Plicht = Verantwoordelijkheid

Hogere eisen stellen aan jezelf stellen is niet altijd even eenvoudig, maar je neemt daarmee verantwoordelijkheid voor het resultaat door je inzet. De verplichting accepteer je door je te committeren aan het doel.

De discipline die nodig is kan je opbrengen door de belangrijkheid (waarde) van het doel. Je weet wat je wilt en je hebt er wat voor over.

Je kan bv. besluiten om naast je werk te studeren of stapsgewijs een andere bron van inkomsten te ontwikkelen. Dat kan gedragen worden door je intrinsieke motivatie is om werk te kunnen doen waar je van houdt of een betere toekomst voor je gezin te kunnen bereiken.

Wees daarin creatief om je doelen mogelijk te maken door tijd te vinden voor korte periodes studie of werk zoals een half uur lezen voor het ontbijt, na je lunch, in de trein of bus, of zelfs audioboeken in de auto of op de fiets (let op het verkeer). Wie een concreet en inspirerend doel heeft, die vindt manieren om daaraan te werken en toch nog een sociaal leven te hebben. Maak een planning wanneer je effectief kan werken aan je doelen en wanneer je tijd maakt voor je gezin, vrienden en familie.

Doelen op je nemen om anderen – zoals je ouders of je partner – tevreden te stellen is nog veel moeilijker maar geeft lagere kansen op succes en een vervuld leven. Leef je eigen leven met je eigen verantwoordelijkheid.

The best way to predict your future is to create it.

Stephen Covey

Baas in eigen leven, moeilijker maar makkelijker

Door hoge eisen aan jezelf te stellen en weinig voorwaarden te stellen aan je omgeving, neem je zelf de regie. Je bent geen slachtoffer meer van je omstandigheden maar iemand die doelgericht investeert in de eigen toekomst.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

I derived the rule that “social” networks are antisocial, and the “knowledge”-based economy is typically ignorant.Nassim Taleb

Plaats een reactie