Hoge verwachtingen zijn gevaarlijk bij lage eisen

Home » Quote Artikelen » Hoge verwachtingen zijn gevaarlijk bij lage eisen

De diverse combinaties van eisen aan jezelf stellen en verwachtingen van het resultaat, kunnen verrassende effecten geven. Met de juiste combinatie kan je met een goede focus en minder afleiding beter presteren.

Gouden tijdens door kunstmatige intelligentie

Het wordt gevaarlijk of tenminste teleurstellend wanneer je hoge verwachting hebt terwijl je lage eisen stelt aan de kwaliteit.

Life is harder when you expect a lot of the world and little of yourself.

Life is easier when you expect a lot of yourself and little of the world.

High standards, low expectations.

James Clear

Dit principe kan je mooi in een tabel weergeven.

Hoge EisenLage Eisen
Hoge verwachtingFocus op kwaliteitTeleurstelling
Lage verwachtingVervelingAangenaam verrast

Eisen en inzet

De eisen die je aan jezelf stelt zijn je inzet en de kwaliteit van je werk.

  • Verwacht bij weinig inzet ook weinig kwaliteit en resultaat.

  • Maar veel inzet geeft geen garanties als de kwaliteit achterblijft. Druk zijn zonder de juiste focus op wat belangrijk is, lijkt op watertrappelen zonder voortgang. Werk vanuit een heldere taakstelling en werk slim i.p.v. lang en hard.

  • Met een inzet die gericht is op kwaliteit zal het resultaat zelden teleurstellen. Daardoor kan je in ieder geval tevreden zijn over je prestatie ook wanneer anderen het resultaat niet direct (willen) zien.

Verwachting

Een verwachting of een aanname is een (riskant) geloof in een resultaat in de toekomst. Helaas zijn wij mensen slecht in het voorspellen van de toekomst omdat vaak aannames en geen feiten worden gebruikt..

The best way to predict your future is to create it.
Stephen Covey

  • Verwacht weinig maar lever inzet en kwaliteit. Wanneer de laatste twee op voldoende niveau zijn, dan is het resultaat meestal geen verrassing. Let wel dat ‘resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst’. Dit gaat ook op wanneer het niet om beleggingen gaat, maar wel wanneer je investeert in jezelf.

  • Een bijdrage (hulp of bijval) van iemand waarvan je het niet verwacht had is een aangename verrassing. Een gebrek aan steun van iemand waarvan je het wel verwacht is een teleurstelling. Vraag om hulp, daadwerkelijk of moreel, en luister naar de redenen waarom anderen dat wel of niet kunnen leveren. Anderen (en het universum) zijn je niets verplicht, ook al neem je dat soms aan. Aannames zijn gevaarlijk, vertrouwen is goed, controle is beter!

  • Levert iemand anders waarvan je afhankelijk bent geen kwaliteit, dan is dat zijn/haar probleem. Verwacht inzet en kwaliteit van anderen niet, maar vraag of ondersteuning gewenst is om samen kwaliteit te realiseren. De ander moet daarvoor openstaan, vraag of dat het geval is.

  • Waardering van anderen is nooit een goede drijfveer. Wanneer je zelf tevreden bent met het resultaat dan is een positieve mening van anderen een kers op de taart.

Perspectief

Veel mensen stellen automatisch lage eisen en hoge verwachtingen alsof ze ‘recht’ hebben op een goed resultaat. Daarom zijn ze meestal teleurgesteld in hun belevingswereld en hebben evengoed een hoge dunk van zichzelf. Het is jammer dat ze de wereld niet van een andere kant kunnen zien met een ander perspectief..

Ga bij jezelf eens na hoe het zit met je eisen en inzet, verwachtingen en de mate waarin je richting geeft aan je toekomst.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

I don't care how much you know until I know how much you care.Stephen R. Covey

Plaats een reactie