Prestatiedruk is goed met Eustress

Home » pgHack » Prestatiedruk is goed met Eustress

De wet van Yerkes-Dodson beschrijft een empirische relatie tussen druk/spanning en prestatie. Meer stimulerende druk – Eustress – leidt tot betere prestaties.

Eustress om goed te prestaren

Eustress – ‘goede’ stress – is het principe van stress die ons aanzet tot betere prestaties. Omdat we iets kunnen zien als een interessante uitdaging en niet als een bedreiging, helpt dat ons om het beste uit onszelf te halen. Vaak is het een kwestie van veel kleine uitdagingen waardoor het vertrouwen in jezelf groeit.

Zie ook het gezegde: “No pressure, no diamonds!”
Diamanten worden diep in de aardkorst gevormd door intense hitte en druk. Uiteindelijk komen ze door verschuiving van aardschollen en vulkanisme boven de grond.

Vergelijkbaar worden de beste kwaliteiten van mensen gevormd onder druk. Wanneer dat meer druk is dan wij aankunnen, roept dit stress op in onze geest en in ons lichaam wat op den duur allerlei gezondheidsproblemen geeft. Chronische stress sloopt je, eustress daagt je uit en geeft je de kans om te groeien en meer weerbaar te worden tegen stress.

Als wij konden groeien door gezapig bankhangen, dan waren wij allemaal ‘miljardairs met perfecte buikspieren’.
Derek Sivers

In de Stoïcijnse filosofie wordt wat meewarig gekeken naar mensen die nooit door het leven getest zijn. Ze hebben niet de kans gehad om te groeien onder druk en het beste uit zichzelf te halen. Daar zit wat in, want een saai leven zonder uitdagingen en diepte- en hoogtepunten is niet aantrekkelijk.

Flow en Post Traumatisch

De keerzijde is dat wanneer de druk om te presteren te veel oploopt, de prestaties ook terug kunnen lopen.
Dit is vergelijkbaar met het principe van Flow waarbij te weinig uitdaging verveling geeft maar een groter beroep op je vermogens dan je vaardigheden aankunnen uiteindelijk overbelasting geeft.

In dit kader wordt ook de term Post Traumatische Groei gebruikt. Dit kan optreden als je (emotioneel) moeilijke situaties kon overleven door het beste van jezelf te geven. Het tilt je naar een hoger niveau.
Bij Post Traumatische Stress is er geen mogelijkheid geweest om de gebeurtenissen te verwerken. Door overweldiging van de mentale integriteit worden de stressvolle ervaringen steeds weer opgeroepen door andere prikkelingen of over stimulering.

Daag jezelf uit. Denk niet alleen na over ‘wat kan zijn’, maar onderneem constructieve acties om het jouw realiteit te maken.

Zie ook 10 manieren om met stress om te gaan

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you prefer to make excuses and justifications for a lack of progress, then just admit you prefer your current station in life.

Plaats een reactie