Het Benjamin Franklin effect

Home » Groei Hacks » Het Benjamin Franklin effect
Leestijd: 2 minuten
Autobiografie Benjamin Franklin

Op het eerste gezicht ga je ervan uit dat we leuke dingen doen voor mensen die we graag mogen en degenen die we niet mogen, liever een hak zetten. Maar het tegengestelde van het laatste kan werken als sociale smeerolie. Dit heet het Franklin effect.

Benjamin Franklin was zo slim om dat laatste toe te passen. Daarmee verdiende hij het respect van degenen die hem eerder niet respecteerden en wist er zelfs vrienden van te maken.

Anekdote

Franklin had te maken met een politieke rivaal die zich vijandig gedroeg. In plaats van genoegdoening te halen, schreef Franklin zijn tegenstander een briefje. Daarin vroeg hij om de gunst een ‘zeldzaam en waardevol boek’ te mogen lenen uit diens persoonlijke bibliotheek. En aan dit verzoek werd voldaan omdat de uitlener zich toch gevleid voelde door de aandacht van een hoogstaand iemand als Franklin. In feite was Benjamin nauwelijks geïnteresseerd in het boek en retourneerde hij het na een week met een bedankbriefje en complimenten.
Door om een gunst te vragen en de kwaliteit van de bibliotheek en wijsheid van de ander te respecteren, won hij het respect van de tegenstander en werden ze zelfs vrienden.

De slimme truc (Hack?) van Benjamin kreeg de naam het ‘Franklin effect’.

Zie ook de Autobiografie van Benjamin Franklin.

Achtergrond van het Franklin Effect

In de psychologie heet dit principe ‘cognitieve dissonantie’, een gebeurtenis die je mening tegenspreekt. Je indruk van iemand kan slecht zijn (bv. door tegenstrijdige opvattingen). Als die persoon zich vervolgens ‘prettig’ gedraagt, brengt dat je in verlegenheid. De ‘rotzak’ is ineens ‘aardig’ en dan is het moeilijk om je tegen hem/haar af te blijven zetten.

Persoonlijk maakte ik zoiets mee tijdens een vergadering. Iemand die moeilijk was in de omgang en waarmee ik een slechte werkrelatie had, deed een voorstel. Het leek mij een goed plan, ongeacht de persoon. Hij was uitermate verrast door mijn bijval en ik zag de radertjes achter zijn ogen draaien met de gedachte “Daar zit wat achter, ik wordt zo onderuit gehaald”. Maar het was toevallig een goed idee, een koe vangt ook wel eens een haas :-).

Het omgekeerde heb je ongetwijfeld ook wel meegemaakt, waar iemand een idee torpedeert omdat er geen respect is voor de voorsteller. Ze spelen dan de man in plaats van de bal. Uiteindelijk schiet je daarmee jezelf in de voet (als negatieveling)!

De Hack:
Vraag iemand waarmee je samenwerking niet goed is eens om een gunst, bij voorkeur met een complimentje. De kans dat ze het afwijzen is gering en de verstandhouding toch al slecht. Maar het kan leiden tot aanzienlijke ‘détente’ (ontspanning) en zelfs onderling respect.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The more you express gratitude for what you have the more you will have to express gratitude for.

Plaats een reactie