Er zij licht… maar niet voor bedtijd

Home » Groei Hacks » Er zij licht… maar niet voor bedtijd
Leestijd: 2 minuten
Betekenis geeft je energie en is fascinerend - maar niet teveel licht voor het slapen gaan!

Slaaponderzoekers waarschuwen tegen te veel licht in de avond, wat problemen kan geven met slapen. Ze adviseren gedempt licht in de kamer en blauwlichtfilters op digitale schermen, etc.
Daarom is een ‘digitale sunset’ met het laatste uur voor het slapen zonder schermen is aan te bevelen. I.p.v. een scherm kan je beter een papieren boek lezen of in je journaal schrijven.

Maar recent las ik nota bene over een slaap wetenschapper die in bed voor het slapengaan nog een stukje in een detective las op zijn telefoon. Mogelijk is de donkere modus (nachtstand) en het kleine scherm voldoende om problemen te voorkomen. Maar een papieren boek (of een e-reader) zijn doorgaans de beste optie.

Het gevaar schuilt niet alleen in de schermen. Het is beter om een sterke lamp (bv. 870 lux of meer) in de slaapkamer te vervangen door een zwakkere. Daarnaast kan je ook een (inbouw)dimmer installeren waarmee je het licht kan aanpassen aan de behoefte. Hetzelfde geldt uiteraard voor de lampen op het toilet, in de badkamer en de lamp in de slaapkamer op het nachtkastje.

Felle badkamer(spiegel) lampen

Een specifieke soort verlichting wordt vaak over het hoofd gezien. In de badkamer hebben veel mensen een rand van lampen rond de spiegel boven de wasbak. Daarmee kan je mooi haartjes en rimpeltjes op te sporen of ‘spiegeltje, spiegeltje…’ te spelen.
Die felle lampen rond de spiegel – waar we bijna recht in kijken! – zorgen ervoor dat onze slaapklok (circadiaans ritme) een reset krijgt, en wel op het meest ongunstigste moment vlak voor het slapengaan. Als je problemen hebt met in slaap vallen, dan kan dat een reden zijn.
Een dimschakelaar op die lampen is een optie. ‘s Ochtends fel om wakker te worden en ‘s avonds gedempt.

Als toegift kan je jezelf ook even ‘dimmen’, door voor het slapengaan een paar dingen van je dag te noteren waar je dankbaar voor mag zijn. Daarnaast kan je kort vastleggen op wat er die dag goed is gegaan en wat beter kan, en de belangrijkste taken om je morgen op te richten. Dat geeft je onderbewuste tijdens je slaap tijd om wat te verwerken en je mentaal voor te bereiden.

Licht uit… Welterusten. Let op… Wel (goed) te rusten!

De Hack:
Beperk de hoeveelheid licht vlak voor het slapen zodat het je slaapklok niet reset.
Bovendien kan je proberen wat licht te brengen in je stemming door positieve gedachten en helderheid over je taken (prioriteiten!) voor de volgende dag.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act but a habitAristotle

Plaats een reactie