Na al die wetten van anderen in voorgaande nieuwsbrieven is het tijd voor een eigen wet! Niet om anderen de wet voor te schrijven, maar om een inzicht te delen waar anderen hun voordeel mee kunnen doen.
De wet van WellNed betreft – tamelijk voorspelbaar – Welzijn. Deze wetmatigheid kan je als volgt formuleren: “De beste manier om je welzijn te verbeteren is door positief en actief betrokken te zijn bij het welzijn van anderen”. Dit is natuurlijk weinig anders dan het oude ‘goed doet, goed ontmoet’, oftewel wederkerigheid of reciprociteit. Zie ook Give & Take van Adam Grant.
- Verlang je naar vriendelijkheid in je leven, wees dan vriendelijk naar anderen. Een glimlach of een vriendelijk knikje is een erkenning van de ander en maakt je blijer dan stuurs mensen negeren. Dat laatste is wat je helaas maar al te vaak ziet en die negatieve cyclus is zo makkelijk te doorbreken. HI!
Een goed gesprek of een plezierig contact – ook over ‘moeilijke’ zaken – begint altijd met een vriendelijke groet. - Wil je dat je vrienden er voor je zijn, zorg dan allereerst dat je er voor hen bent. Dit werkt zelfs voor vrienden winnen. Stel je vriendschappelijk – en oprecht – op en je krijgt er vrienden voor terug.
- Voel je je eenzaam, dan kan je naar de kroeg gaan om je minder eenzaam te voelen. Of je kan een andere eenzame uitnodigen om samen eenzaam te zijn, of kan dat laatste niet? Ja, dat kan wel degelijk als de twee eenzame mensen zich niet betrokken voelen bij de ander en alleen over hun eigen problemen praten (twee monologen).
- Etc. Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om zelf meer voorbeelden te verzinnen van manieren waarop je je welzijn kan verbeteren door het welzijn van anderen te bevorderen.
Verwacht nooit 1-op-1 resultaten. Werk vanuit de instelling dat je goede intenties op den duur beloond worden. De mensen die geen wederkerigheid tonen, hebben mogelijk hun eigen problemen en zijn een goede les in de keuze van relaties. Verwacht geen direct resultaat in inspanning en tijd. De een zal lauw reageren, de ander wellicht wat overdreven. Soms krijg je direct een positieve reactie en soms zijn anderen er ineens als je ze nodig hebt vanwege een positieve bijdrage van jaren geleden.
Maar doe vooral wat uit je hart komt en niet gedwongen. Begin klein en oogst/accepteer bescheiden wat je gezaaid hebt.
De Hack:
Geef eerst waar je zelf naar verlangt. Vrijwel alles wat je welzijn verhoogt (of stabiliseert) kan je bereiken door het eerst aan anderen te schenken.