Door steeds kleine aanpassingen te maken in producten, regels, procedures en gewoontes krijgt de doelgroep de kans om er aan te wennen. Bij drastische wijzigingen is men geneigd om de oude versie als beter te ervaren.
Ernst Heinrich Weber was als arts in de 19e eeuw een van de grondleggers van de expermentele psychologie. De toepassing van zijn wet was in eerste instantie voor sport (gewichtheffen). Later werd het principe meer algemeen toegepast door zijn student Gustav Theodor Fechner op de psychologie van fysieke ervaringen.
Je kan dit principe o.a. toepassen bij het aanleren van gewoontes, klein beginnen en consequent toepassen. Alles in een keer omgooien (zoals bij voornemens voor het nieuwejaar) werkt meestal averechts. De kans op volhouden is hoger wanneer je dezelfde aanpassingen geleidelijk doorvoert. Een aanpassing of een nieuwe gewoonte per week of maand. En consequent, bij voorkeur dagelijks.
Een veel gebruikt voorbeeld is de kikker in een langzaam warmer wordende pan water, die gekookt wordt zonder er uit te springen. Een luguber voorbeeld dat gelukkig een verzinsel blijkt te zijn. Kikkers zijn net iets slimmer en springen uit de pan als de grond hen te warm onder de poten wordt.