De wet van Koe: meer waarde door je ontwikkeling

Home » pgHack » De wet van Koe: meer waarde door je ontwikkeling

Nee, geen ‘waarheid als een koe’, maar een observatie van groei adviseur Dan Koe over de evolutie van werk.

Boekbespreking: Cal Newport: Deep Work, evolutie van werk

Work evolves to earn more in the time allotted for its completion.
This demands creativity, growth, and skill acquisition to solve problems that prevent this evolution.

Iets minder cryptisch is zijn boodschap:

Work Less. Earn More. Enjoy Life.

Oftewel, werk ontwikkelt zich om meer inkomsten te genereren in de tijd die ervoor beschikbaar is. Als dat klopt, dan lijkt dat heel prettig, minder lang werken en meer verdienen. Hoe kan je deze stelling onderbouwen?

Met je ervaring groeit je expertise. Je kan sneller resultaten behalen en complexere oplossingen implementeren. Dat vertaalt zich in een hogere waarde van je werk. Althans, als je (iets) sneller groeit dan je collega’s of concurrenten. Zodra de laatsten je inhalen, neemt de relatieve waarde van je werk af en de bijkomende vergoeding.

Evolutie in kwaliteit

De essentie van Dan’s boodschap is niet een utopie van ‘meer werk in minder tijd’, maar de kwaliteit van je werk drastisch verhogen door daar consequent aandacht aan te geven. Kijk daarvoor allereerst kritisch naar je taakomschrijving. Je werk goed doen is meer dan ‘de norm halen’. Denk goed na hoe je binnen de context van je organisatie meer waarde bij kan dragen. Bv. door constructief en plezierig samen te werken met anderen en processen te optimaliseren.

Dat kan ook buiten de organisatie – maar wel binnen de context – in je contacten met stakeholders als klanten en leveranciers. Daarvoor is het nodig om je nek uit te steken, maar ‘niet geschoten, altijd mis’. Zonder risico maak je geen vooruitgang. Ga niet uit van wat je wilt bereiken maar hoe je kan helpen – met gepaste bescheidenheid – door ballonnetjes op te laten en om feedback te vragen. Zie hiervoor ook het artikel over Effectief kennis delen.

Je kan minder routinewerk doen door de kwaliteit en lange termijn effecten van je werk te verhogen. Kan dat niet binnen je huidige baan, trek daar dan je consequenties uit. Maak een kritische inschatting welk deel van je werk het uitvoeren is van algoritmes binnen de organisatie – wat door AI overgenomen kan worden – en waar je een creatieve bijdrage kan leveren met meer kwaliteit. Dit is ook de essentie van Deep Work waarover Cal Newport schrijft. Dat is de ware evolutie van werk.

Creatieve groei

Het tweede deel van Dan’s observatie is dat creativiteit, groei en vaardigheden nodig zijn om die ontwikkeling mogelijk te maken. Ben je onvoldoende creatief in het bedenken van een nieuwe of meer effectieve manier van werken, dan remt dat je ontwikkeling. Investeren in je groei en nieuwe vaardigheden aanleren blijft nodig om bij te blijven op je vakgebied. Het gaat meer dan ooit op, dat stilstand achteruitgang is.

Sommige deskundigen met 10 jaar ervaring herhalen helaas de fouten van hun eerste jaar 9 keer. De bewuste ontwikkeling van je kennis (deliberate practice) is belangrijker dan de tijd dat je werkzaam bent in het domein.

Een voorbeeld is de constatering van een muzikale topper dat dagelijks oefenen nodig blijft, juist op zijn wereldniveau. “Als ik een dag niet oefen, dan merk ik dat. Twee dagen niet oefenen is merkbaar voor mijn collega’s en na drie dagen overslaan hoort mijn publiek het”. Ook aan de top ontkom je niet aan het consequent onderhouden van je niveau en het verbeteren van aspecten.

Effectieve evolutie van werk

Als je resultaat afhangt van meer produceren, dan concentreer je op efficiëntie. Dingen zo snel mogelijk doen met de vereiste kwaliteit, bv. sneller stenen metselen.

Door je op effectiviteit te richten, denk je na over de essentie van taken. Je gaat uit van de principes en de noodzaak van het resultaat. Of je verandert de context door bv. niet meer op locatie te metselen maar prefab muren in een fabriek. Daarin is meer resultaat te bereiken. In plaats van sneller stenen metselen, zoek je oplossingen om sneller muren te bouwen tegen lagere kosten. Kwaliteit boven kwantiteit.

If I had asked people what they wanted, they would have said “faster horses”.
Henry Ford

De instelling ‘zo hebben we het altijd al gedaan’ is meer dan ooit dodelijk voor de relevantie van je bijdrage.

Conclusie

De interpretatie van Dan’s wet is dat je moet bijblijven om waarde te blijven leveren en creatief aan je ontwikkeling moet werken. Stagnatie in je groeien is achteruitgang, waardoor je waarde afneemt. Maak keuzes in je groei.

Is dat een probleem voor je? Zoek dan ander werk waarin je wel ontplooiing kan vinden en dat beter past bij je interesses. Weinig uitdaging in je werk lijkt ‘lekker rustig’ maar de realiteit is dat doorsukkelen naar je pensioen je potentieel ontkent. Saai en voorspelbaar tot het moment dat je te weinig meer kan bijdragen. En dat moment kan al ruim voor je pensioen vallen!

Zoek uitdaging en nieuwe facetten in je werk om te kunnen blijven groeien en waarde bij te dragen. Dat geeft je werk ook betekenis en gepaste trots in je bijdrage.

Groei met plezier…. of vergeet het maar!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you aren't in over your head, how do you know how tall you are?T.S. Eliot

Plaats een reactie