De fundamentele attributiefout

Home » pgHack » De fundamentele attributiefout
Zwerfvuil = ASO-vuil

Wij zien het gedrag van anderen vaak als een reflectie van hun persoonlijkheid. Wat ze doen is wat ze zijn! Dit wordt de ‘correspondence bias’ of ‘fundamental attribution error‘ genoemd, te vertalen met ‘fundamentele fout in toewijzing (van eigenschappen)’.

Maakt iemand een onnozele fout, dan bestempelen wij hem of haar al snel als een sloddervos of een onverschillig karakter. Daarmee negeren wij al de andere redenen die hun acties of gebrek daaraan kunnen verklaren. We onderschatten intenties en de situatie, negeren externe factoren en bijdragende omstandigheden zoals afleiding door andere zaken.

De tweeslachtige Janus

Maar als het om onszelf gaat, doen we compleet het tegenovergestelde. We geven situaties en omstandigheden de schuld van ons gedrag en onderbelichten de rol van onze persoonlijkheid. Deze Janus-opstelling is een probleem omdat het ons beoordelingsvermogen vervormt en aanleiding geeft tot verkeerd begrijpen of het ontbreken van de wil om te begrijpen.

Gedrag overdrijven is geen kunst

Door een enkel facet van onze interactie met anderen of een enkel gegeven, schrijven wij iemand af met een etiket van bv. ‘onprettig’, ‘veeleisend’, ‘slordig’, etc. Dit beïnvloedt onze relatie met die persoon negatief. Uiteraard kan je ook de fout maken om een goede daad van iemand verkeerd in te schatten, omdat die actie achteraf zelfzuchtig blijkt.

Te snel conclusies trekken over wat iemand beweegt, zet geen zoden aan de dijk. De oplossing is simpel: geef anderen het voordeel van de twijfel. Test veronderstellingen met de neutrale vraag “Waarom heb je…?”. Houdt rekening met hetgeen zich er verder nog in het leven van anderen afspeelt en leer af om lange tenen te hebben en je allerlei zaken persoonlijk aan te trekken.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden, met wat tact en respect, en zonder direct overal met een kort lontje bovenop te springen. Het maakt het leven makkelijker voor jezelf en voor de mensen in je directe omgeving.

NB: Dit is ook van toepassing voor ‘afstandelijke’ contacten online waar vaak te makkelijk heftig wordt gereageerd op triviale zaken. Wees geen Trol maar een ‘redelijk mens’!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Making room for others is extremely important: people will only grow if you give them the room they need.Michal Oshman

Plaats een reactie