Dit lijkt een lastige vraag, maar de oplossing is simpel: we draaien het gewoon om. Zonder obstakels geen groei!
Hé!? Wat? Waar? Maar obstakels werken toch als rem!?
De werkelijkheid is dat een obstakel je dwingt om een oplossing te vinden. Elke hindernis die je overwint geeft je meer ervaring, meer kennis en inzicht, en meer vertrouwen voor de volgende horde. Dat maakt je sterker in wat je doet. Je faalt, je probeert het weer of 10 keer. En wanneer je uiteindelijk slaagt, ben je gegroeid. Ook elke ‘mislukking’ draagt bij aan je groei. Slagen is natuurlijk goed voor je zelfvertrouwen, maar doorzetten als het tegenzit nog meer.
Laten we eens proberen om het uit te leggen aan de hand van een analogie.
Hoe groeien bomen? Gewoon met hun wortels in de grond en hun blaadjes naar de zon? Dat klopt, maar de sterkste bomen staan niet midden in het bos. De exemplaren met de sterkste wortels vind je aan de rand van het bos waar ze bloot staan aan wind en weer. De uitdaging daar heeft ze sterker gemaakt.
Wanneer een stuk bos wordt gekapt en men laat een paar ‘mooie exemplaren’ midden in het bos staan, dan vallen die heel vaak later plotseling om. Ze hebben wortels gekweekt voor de milde omstandigheden midden in het bos en zijn niet opgewassen tegen de zwaardere omstandigheden midden op een veld.
Natuurlijk zijn mensen geen bomen. Maar bijvoorbeeld alleenstaande mensen staan helaas niet zelden minder sterk in het leven, uitzonderingen daargelaten. De beschutting van een rijker sociaal en betrokken leven maakt ze weerbaarder. Samen sta je sterker en dat is de essentiële kracht van onze super-sociale soort.
Alleen reis je sneller.
Samen kom je verder.
Obstakels zijn de weg
In 2014 publiceerde Ryan Holiday van de Daily Stoic zijn boek The obstacle is the way. Hierin bespreekt hij de wijsheid van de Stoïcijnse wijsgeren over obstakels.
De ondertitel van het boek is: “The Timeless Art of Turning Trials into Triumph”.
Oftewel: De tijdloze kunst om van beproevingen overwinningen te maken.
Tijdloos, omdat de filosofische wijsheid van de Stoïcijnen deels meer dan 2000 jaar oud is! Ontstaan in Griekenland op basis van het gedachtegoed van Socrates, Plato, Aristoteles, Zeno en veel later Epictetus, etc. De Romeinen namen het later over met illustere voormannen als Seneca en Aurelius. En door de eeuwen heen is het Stoïcijnse gedachtegoed levend gehouden door generaties filosofen. Het bloeit in onze jachtige tijden weer opvallend op.
Het is een kunst om in uitdagingen de mogelijkheid te zien om te groeien en sterker te worden. Hoe? Door van je fouten en mislukkingen te leren en jezelf te verbeteren. Als je alleen problemen ziet, dan zie je door de bomen geen gelegenheden en mogelijkheden meer.
Geen behoefte aan uitdagingen? Dan is groeien moeilijk. Wanneer je alleen ‘makkelijke’ boeken leest voor de ontspanning (op zich goed) of liever net-surft of TV kijkt, dan speel je op veilig. Het voordeel van een beetje risico nemen met uitdagende kennis en inzichten, is dat je investering (in jezelf!) zelden een negatief rendement geeft.
What does not kill me, makes me stronger.
Friedrich Nietzsche
Zonder obstakels is er geen weg
Waarom probeer je in de sportschool je persoonlijke beste prestatie steeds te evenaren en te overtreffen? Om sterker en gezonder te worden. Bij voorkeur op een gezonde manier en niet met pilletjes.
Idem zoek je bij joggen of hardlopen je grenzen op. Je wilt een grotere afstand kunnen lopen, je tijd verbeteren en je herstelvermogen versnellen.
Je spieren groeien niet tijdens de sport, maar tijdens de herstelperiode erna. Topsporters slapen opvallend veel, vaak aanzienlijk meer dan 8 uur per dag, inclusief een paar powernaps. De spierpijn van fysieke groei heb je over voor de verbetering van je prestaties.
Welk orgaan trainen de meeste mensen het minst? Juist, onze oren omdat we zo slecht kunnen luisteren, willen begrijpen wat de ander zegt. OK, dat was bedoeld als een grapje maar helaas te vaak waar! Uiteraard zijn het vooral onze hersenen die we te weinig trainen. Met onze oren horen we, met onze hersenen kunnen we begrijpen.
Train je geest met kwalitatieve ervaringen. Lees eens een artikel (blog) of een boek over een onderwerp waar je weinig of niets van weet. Mogelijk ben je wel een beetje nieuwsgierig en misschien hoorde je vrienden of collega’s erover praten en had jij geen mening. Dat laatste is absoluut geen schande, gebruik de interesse om de anderen te vragen waar ze hun informatie vandaan halen.
Maar leer allereerst voor jezelf, niet om anderen te imponeren. Zoek informatie die jou persoonlijk interessant lijkt. Vaak zal blijken dat des te meer je erover leert, des te boeiender het wordt. Lees en kijk, leer en begrijp, pas toe en groei!
Zoek uitdagingen
Uitdagingen zijn niet moeilijk te vinden. Ze liggen spreekwoordelijk voor het oprapen. Ze zijn te vinden in grote en kleine dingen.
Zoals:
- Kennis van een breed scala aan onderwerpen in filosofie en psychologie, cultuur en expressie, wetenschap en moderne ontwikkelingen. Begin klein en ontdek boeiende kluwens wol waar je eindeloos strengen uit kan trekken.
- Zoek naar manieren om je karakter verder te ontwikkelen, de ‘heilige graal’ van Persoonlijke Groei. Wat zijn je waarden, hoe druk je die uit, hoe leef je volgens je eigen principes, etc. Wat is de betekenis en het doel van je leven? Maak ervan wat je wilt.
- Vindt uitdagingen ook in kleine dingen. Voer eens een goed gesprek met iemand waar je bewondering voor hebt. Waarom en hoe hebben ze je geraakt en wat is de essentie van hun manier van denken, voelen en leven? Luister aandachtig en stel vragen (domme vragen bestaan niet!).
- Probeer eens een open gesprek te voeren met een tegendraadse persoon. Die zijn bijna op elke straathoek te vinden! Het maakt niet uit of het een rationeel of spiritueel persoon is, een Wappie mag ook. Luister, probeer te begrijpen hoe ze in elkaar zitten en denk na over wat je daarvan kan leren (over jezelf!).
Elke uitdaging en hindernis heeft de potentie om een leermoment te zijn. Het doel is niet om te slagen in de uitdaging, maar om ervan te leren. Durf te falen in een uitdaging die – de eerste keren – iets te hoog voor je gegrepen is. De kunst is om een taak te kiezen waarvoor je moet uit-rekken maar zonder jezelf te ver-rekken.
Gebruik het principe van Flow. Van te makkelijke taken word je lui en verveeld. Te ambitieuze pogingen kunnen je overweldigen. Kies je uitdagingen verstandig met taken die je de gelegenheid geven om te groeien.
Toch obstakels voor groei?
Ook een proces als Persoonlijke Groei (PG) kent obstakels. Maar die liggen vaker in jezelf dan extern.
- Geen tijd voor PG? Maar wel tijd voor een half uur of langer koffie met een krantje? Tja, dat is een enorm obstakel. Vervang de waan van de dag in de traditionele media door de kwaliteit van literatuur of iets dat je persoonlijk interesseert.
- De kinderen vergen ’s ochtends te veel tijd? Zeg je Netflix abonnement op – “Arrgghhh! Dat is vloeken in de kerk!!!” – en ga een half uur eerder naar bed. Sta vervolgens een half uur eerder op. Nog beter, geen schermen in de laatste 1-2 uur voor bed (lees of beluister een boek) en ga een uur eerder naar bed dan normaal om beter uitgerust een half uur eerder op te staan. Even je hoofd onder de kraan en een half uur investeren in je PG.
- Moet je een (half) uur rijden naar je werk? In de file of in de trein of bus en zelfs op de fiets of wandelend kan je de verloren tijd goed gebruiken voor een luisterboek. Pas op voor afleiding, want je hebt wel aandacht nodig voor het verkeer! Probeer ook eens samenvattingen van boeken, dagelijks een boek gratis bij o.a. Blinkist en Headway. Ook een deel van je middagpauze kan je hier productief voor gebruiken.
Nog meer obstakels en beren op de weg voor je PG? Stuur ze naar de redactie van WellNed. Wij bestrijden graag al jouw (vermeende) draken :-). “Ja, maar…”. Ahhhh, zomaar een email sturen aan een wildvreemde is een obstakel! Probeer het eens, het is goed voor je groei… Echt!
Conclusie
Obstakels zijn geen probleem voor Persoonlijke Groei, maar noodzakelijk!
Elk obstakel geeft de mogelijkheid om te leren of te slagen. Elk ‘falen’ is een les. Elke les geeft groei, vooral wat blijft hangen en nog meer waar je wat mee doet (veranderen).
Sporters gebruiken graag de kreet “No pain, no gain”. Je moet wat overhebben voor je sport! Maar de ‘denksport’ Persoonlijk Groei is niet ‘pijnlijk’. Je moet wel uit je comfortzone komen, vooral tijd investeren en mogelijk wat geld. De hoeveelheid tijd – voor leren en reflecteren – bepaalt je groeitempo. Hoeveel geld je wilt investeren kan een verschil maken, maar kwaliteit wint het altijd van kwantiteit. Klein beginnen is meestal het advies voor gewoontevorming.
Geen risico, geen les, geen groei.
Groei voorzichtig en geniet er vooral van.