Verbroken voornemens en gewoontes

Home » Groei Praktijk artikelen » Verbroken voornemens en gewoontes
Leestijd: 3 minuten

Zoals besproken in de nieuwsbrief van januari 2023 laten veel mensen na ongeveer een maand hun goede voornemens varen. Meestal door een gebrek aan specifieke en realistische doelen. Of het feit dat ze wel de wens hebben om te veranderen maar geen concrete planning maakten.

Met gewoontes als basis voor vooruitgang en verbetering is het niet anders. Net als met goede voornemens moet je niet te veel tegelijk op je vork nemen. Overeten leidt tot indigestie en te veel verandering tegelijk geeft of mentale obstipatie of leegloop.

Goede gewoontes bouw je stap voor stap op. Elke week of maand een nieuwe zinvolle gewoonte erbij en minder productieve gewoontes aanpassen of laten vervallen.

Als je ‘van de wagen af valt’ (niet meer ‘nuchter’ kan blijven) met je voornemens of gewoontes dan kan je de moed opgeven. Je vertelt jezelf ”ik kan het niet (volhouden)” of je bent zelfs negatief over jezelf (“ik ben een slappeling”). Beiden zijn excuses, rationalisaties die je gebruikt om je verantwoordelijkheid af te schuiven en niet constructief. Vermijdt om een hekel aan jezelf te krijgen maar onderneem kleine acties om weer op de rit te komen.

Als iets niet lukt in je groei dan heb je mogelijk teveel tegelijk willen bereiken. De reden zijn ongeduld en een behoefte aan snelle resultaten (instant gratification). Nieuwe gewoontes nemen nu eenmaal tijd om aan te leren. Daarover bestaan allerlei adviezen, van 21 dagen tot meerdere maanden. Maar uiteindelijk zijn die enkel filosofisch geneuzel over “hoe lang is een stukje touw”. Elke gewoonte heeft een andere complexiteit, past wel of niet in het patroon van je leven, wordt al dan niet gesteund door anderen en is te koppelen aan andere basisgewoonten (cornerstone habits zoals flossen na tandenpoetsen).

Gerelateerde inhoud  Een beter mens 'willen zijn' gaat niet vanzelf

Waarom (tijdelijk) gestopt?

Realistisch is het goed om na te gaan:

  1. Waarom wil je de gewoonte aanleren? Wat is je motivatie (intrinsiek of extrinsiek) en wat is het resultaat (verbetering) dat je ermee wil bereiken?

  2. Past het bij je andere gewoontes? Kan en wil je er tijd voor maken?

  3. Vraag je af waarom en waardoor het mis ging. Geen excuses maar echte redenen die incidenteel of structureel kunnen zijn. Voor beiden zijn oplossingen te vinden.

  4. Wat heb je ervoor nodig? Zonder pen en papier naast je bed is het lastig om aan te leren om bv. voor het slapengaan 3 positieve dingen van je dag te noteren. Maak het jezelf makkelijker.

  5. Pas je planning aan of stel je verwachting bij. Plan de eerste stappen van het proces in meer detail zodat je geen onzekerheid hebt over de volgende stap. Dit om te voorkomen dat je overweldigd wordt door te grote (en vage) taken. Plan het detail van een taak desnoods voordat je aan het werk gaat in een paar specifieke actiepunten.

  6. Welke hulp kan je gebruiken? Je partner of een vriend om het samen te doen stimuleert om het vol te houden. Een begeleider of een accountability partner kunnen ook helpen, met name als je ervoor betaalt want weggegooid geld is zonde als je er geen gebruik van maakt (gebruik ‘loss aversion’).

  7. Plan het moment (Agenda!) waarop je het voornemen of de gewoonte gaat evalueren. Zo’n herinnering is altijd verstandig om direct mee te beginnen. Evalueer periodiek en liefst op vaste dagen en momenten.

Voeg andere stappen toe waarvan je gebruik kunt maken om de kans op slagen te verhogen. Wat werkt voor jou? Beloning (fun) of onprettige consequenties (straf)? Of beide?

Gerelateerde inhoud  Groeimentaliteit

Vallen en opstaan

Voornemens zijn een intentie maar de druk van andere prioriteiten werken ze vaak tegen. Ook gewoontes zijn niet altijd vol te houden. Terugval en falen is normaal want je bent geen robot maar een mens van vlees en bloed.

Het maakt niet uit hoe vaak je valt, wel hoe vaak je weer opstaat!

Onderbreek gewoontes niet langer dan een dag of twee. Des te langer je ze onderbreekt, des te moeilijker is het om ze weer op te pakken. Een dag lang onderbreken is geen probleem, twee wel en drie is vaak dodelijk. Gewoontes werken alleen als je ze consistent doet zodat ze ingesleten raken en het meer moeite kost om ze niet te doen. Maak bij overslaan direct een aantekening in je agenda wanneer (niet of) je weer doorstart.

De ketens van gewoontes zijn in het begin te licht om te voelen maar uiteindelijk te sterk om te breken.

Je hoeft maar een enkele keer vaker te slagen dan te falen om voortgang te maken en je doelen of je planning te halen. Regelmaat en zingeving zijn belangrijker dan dramatische gebaren om je leven om te gooien. De aanhouder wint!

Wil je advies hierover, laat het ons weten!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Inspiratie:

People will take an elevator to the gym to use the stairmaster.Nassim Taleb

Plaats een reactie