Positieve verandering

Home » Groei Praktijk » Positieve verandering
Groeistuipen, positieve verandering

Persoonlijke Groei (PG) is een traject van positieve verandering dat je inzet voor de rest van je leven. Het doel is om een beter mens te zijn (niet uiteindelijk… te worden). Groeien is niet het doel maar een resultante van steeds weer wat verbeteren op allerlei gebieden. Vergelijkbaar is geluk ook geen doel maar een resultante van een goed leven met zingeving en betrokkenheid.

Je maakt PG geen deel van je leven om dat je ‘niet goed genoeg’ bent, maar omdat je van goed (genoeg) naar nog beter wilt groeien. Niet voor jezelf maar vooral door de waarde die je daarmee voor anderen kan leveren. De resulterende betrokkenheid geeft voldoening en kan een vervulling worden ongeacht wat je doet. Ook de beste putjesschepper van de stad – met trots van zijn/haar werk – kan evenveel voldoening vinden als een topchirurg. Helaas liggen de financiële waarderingen van deze beroepen wat ver uit elkaar hoewel beiden werken aan de kwaliteit van ons leven.

Positieve verandering sluit aan bij het Japanse begrip Kaizen, constante verbetering. Dat is met name bekend uit de zakelijke omgeving maar ook goed toepasbaar voor PG. Elke verbetering die zinvol lijkt binnen je waarden en principes is de moeite waard om na te streven of in ieder geval te proberen.

Als je niet weet wat je moet doen voor jouw PG, stel dan geen vragen als “Waarom heb ik geen …” maar “Hoe kan ik …”. De laatste benadering is beter omdat het uitgaat van Mogelijkheden (overvloed) i.p.v. Beperkingen (schaarste).

Stel betere vragen of zoek betere antwoorden voor dezelfde vragen.
Ontwikkel een obsessie voor de beste antwoorden voor de vragen die het meest belangrijk voor je zijn.

Normal is not something to aspire to, it’s something to get away from.” – Jodie Foster

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

(De behoefte aan) Controle is de meest dwaze en stompzinnige deugd die we op deze wereld hebben geschapen.Damiaan Denys

Plaats een reactie