Perfecte momenten bestaan niet, maak ze zelf

Home » Groei Praktijk » Perfecte momenten bestaan niet, maak ze zelf

Wacht niet tot alle seinen op groen staan, maar grijp je ‘perfecte moment’ NU!

Verliefd op suiker!?

Jezelf gelukkig of tevreden voelen is een keuze, geen gevolg van externe omstandigheden! Je hoeft niet te wachten op allerlei situaties of resultaten, waardevolle ervaringen of leuke bezittingen. Vooral materiële zaken maken je niet gelukkig op de lange termijn.

Perfecte momenten zijn een ideaal maar niet realistisch

In onze gedachten bestaat een perfecte wereld uit sprankelende momenten. Onze verwachtingen zijn vaak hooggespannen maar de realiteit is doorgaans anders. Daardoor ben je regelmatig teleurgesteld over hoe dingen uitpakken.

Gedaan is beter dan perfect…

Verwachten dat je de uitkomst van allerlei zaken kan beheersen, is een illusie. Laat dat los en ervaar ‘mindful’ hoe de dingen zijn zoals ze zijn met minimale veronderstellingen en verwachtingen. Wees blij verrast als dingen goed uitpakken. Accepteer het wanneer iets mis gaat of tegenvalt en doe wat je kan.

  • Mensen zijn niet perfect, waardeer hun goede kwaliteiten en momenten. Neem anderen zoals ze zijn en niet zoals je zou willen dat ze zijn.

  • Concentreer je op je eigen bijdrage aan je stemming en je doelen. Wat jij bijdraagt is uniek, vergelijk dat niet met anderen.

We are more often frightened than hurt; and we suffer more in imagination than in reality.
Seneca

Geweldig nieuws: Instelling en Stemming zijn keuzes!

Hoera! Je leeft (nog), je voelt en denkt! Hoe je je voelt kan je kiezen.

Zijn er geen sprankelende momenten, geniet dan van wat er is. Voor introverten zullen dat vaker rustige momenten of intieme gezelligheid zijn. Extraverten kunnen genieten van mensen of levendigheid, ook als ze niet direct in het middelpunt staan.

Of je nu in het zonnetje zit te lezen of met je partner op een vol terras zit, je hebt de keuze om ervan te genieten. Stilletjes of uitbundiger afhankelijk van je persoonlijkheid.

Genieten van een moment waarop je jezelf bewust bent van de ervaring. Maak een keuze die bepaald wordt door je open instelling. Daarmee kan je je stemming beïnvloeden. Voel dankbaarheid en tevredenheid als de omstandigheden goed zijn.
Wachten op perfecte momenten maakt je ontevreden en ongelukkig.

  • Je kan op elk moment besluiten om je dankbaar te voelen voor wat je mee mag en mocht maken.

  • Voel waardering voor mooie momenten uit het verleden, recent en langer geleden.

  • Voel blije opwinding voor alle mooie momenten die je nog te wachten staan.

  • Accepteer dat er ook tegenslagen komen en bereid je voor om ze te doorstaan.

Conclusie

Duurzame perfectie is het leven kunnen nemen zoals het is, zonder verwachtingen en teleurstellingen. De Stoïcijnen noemen dat Amor Fati, accepteer wat er is en wat er gebeurt. Accepteer dat je heel beperkte controle hebt. Met controle over je eigen respons maak je zelf je ‘perfecte’ momenten.

Life is very short and anxious for those who forget the past, neglect the present, and fear the future.
Seneca

Veel zaken in het leven zijn niet positief of negatief maar wij ervaren dat enkel als zodanig door onze interpretatie ervan. Maak jezelf het leven niet te moeilijk! Leef!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Good friends, good books, and a sleepy conscience: this is the ideal life.Mark Twain

Plaats een reactie