Onzekerheid begeleiden

Home » Groei Praktijk » Onzekerheid begeleiden

Van een begeleider verwacht men vaak dat die de onzekerheid over allerlei zaken kan wegnemen. Groei en verandering zijn niet eenvoudig en blijven maatwerk. Begeleiders richten zich op helderheid over wensen en mogelijkheden. Zo kom je er meestal samen uit in een volwassen gesprek.

Kwetsbaar.. alleen van binnen, niet fascinerend
Onzeker… is mijn hoorn wel mooi genoeg?

Onzekerheid kan gaan over uiterlijk, emoties, instelling, zelfvertrouwen, gebrek aan kennis en vaardigheden, wat anderen van je denken, zelfstandigheid, discipline, gezondheid, etc. Te Veel onzekerheden om op te noemen.

Doorgaans is een begeleider daar nuchter over, “Oh, je hebt er problemen mee dat je gewoon een mens bent?” (typische PG gidsen ‘humor’). Onze soort kan nu eenmaal nadenken en dat brengt allerlei problemen met zich mee, vooral omdat je te veel… nadenkt over jezelf en anderen. Met iets minder nadenken en meer doen kom je vaak al een heel eind. Echt!

Onzekerheid is menselijk

Iedereen heeft onzekerheden, zelfs begeleiders (die meestal zeer menselijk zijn en geleerd hebben van hun fouten). Maar laat je onzekerheid nooit in de weg staan van positieve acties met goede intenties. Geen actie ondernemen – uit onzekerheid – kan net zo fnuikend zijn als een verkeerde actie. Probeer wat uit en begin met kleine stappen. Succesjes nemen je onzekerheid geleidelijk weg.

De gevoelens van onzekerheid kan je ook desensitiseren. Je bent bang om uit een veilige – maar zelden comfortabele – situatie te komen. Maar met geleidelijke stappen kom je erachter dat je onzekerheid grotendeels een product is van je eigen geest.

Een bekend voorbeeld is van een man die bang was voor afwijzing. Dus nam hij zich voor om 100 wildvreemde vrouwen te vragen of ze een kopje koffie met hem wilden drinken (1 voor 1…uiteraard). Hij kreeg vaak ‘Nee’ te horen maar had ook veel interessante en leuke gesprekken. Hierdoor nam zijn onzekerheid aanzienlijk af en kon hij makkelijker contacten leggen. Zie https://www.rejectiontherapy.com. Is dat wat voor jou? “Oh nee zeg, getver… daar ben ik veel te onzeker voor!”.

Al meer dan 2.000 jaar geleden zei de Stoïcijn Seneca “De meeste dingen zijn veel erger in onze verbeelding dan in de realiteit”. En dat is zelfs in de 21e eeuw nog steeds een waarheid als een koe!

Een oud probleem

Het volgende is een mooie observatie over onzekerheid over de mening van anderen over jou:
Wanneer je 20 bent maak je je zorgen over wat iedereen (over je) denkt.
Rond de 40 is dat geen probleem meer voor je.
Tegen de 60 weet je dat de meeste mensen helemaal niets (belangrijks) over jouw dachten want ze zijn veel meer met zichzelf bezig.

Kortom, maak je niet te veel zorgen. Stel goede doelen en streef die met goede intentie na. En maak je niet druk over mensen die er een (andere) mening over hebben. So what!

> Goede mensen praten over ideeën; 
gewone mensen praten over dingen; 
kleingeestige mensen praten over andere mensen. 
Bepaal zelf in welke groep je in goed gezelschap wil zijn.

Aanvaarden en zelfliefde

Om onzekerheid te overwinnen is het belangrijk om jezelf te aanvaarden zoals je bent. Verander om redenen die in jezelf liggen, niet op misleidende signalen uit de buitenwereld.

Ook wanneer je onzeker bent over bepaalde facetten van je identiteit dan zijn er ongetwijfeld andere goede eigenschappen die dat compenseren. Zelfliefde is belangrijk om mentaal gezond te worden en te blijven. Kijk in de spiegel en vertel jezelf “Ik ben een goed mens. Ik ben genoeg zoals ik ben. “Als ik wil veranderen dan is dat omdat ik zelf geloof in een betere toekomst.” Zeg dat elke ochtend en elke avond hardop. Werkt het niet, neem dan eens contact op om oorzaken en opties vrijblijvend te bespreken.

De magische vraag die vrijwel elke begeleider op een gegeven moment zal stellen is “Als wat jij wilt haalbaar blijkt, wat heb jij er dan voor over om het na te streven?”.

Groei begeleiding

Iedereen die wat steun nodig heeft op het pad van groei heeft recht op een PG gids of begeleider!

Heb jij behoefte aan begeleiding voor de onzekerheden in je leven?

Vraag een vrijblijvend voorstel voor begeleiding aan.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you aren't in over your head, how do you know how tall you are?T.S. Eliot

Plaats een reactie