Muizen en ratten zijn slimme en opportunistische cultuurvolgers. Ze maken graag gebruik van onze aanwezigheid en hun vraatzucht is voor ons een verliespost. Daarom is de noodzaak voor muizenvallen – of katten – zo oud als onze onderkomens of voedselopslag.
Er zijn opvallende verschillen in kwaliteit en effectiviteit van muizenvallen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een val waarin je ’s nachts muizen levend verzamelt met wat lokmiddelen. Daarna kan je ze de volgende dag in een natuurlijke omgeving loslaten.
Maar dit artikel gaat uiteraard niet over muizenissen, eh… muizenvallen. Het gaat wel over ontwerpprocessen die opvallend veel parallellen hebben met persoonlijke groei. Beide gaan om het leveren van waarde in een iteratief en duurzaam proces. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van je leven.
Muizenvallen bouwen
Dit is een bewezen proces om resultaten te verbeteren:
- Bedenk een effectieve manier om muizen te vangen, bij voorkeur zonder de dieren te laten lijden.
- Bouw een prototype om je idee te toetsen.
- Test je ontwerp grondig om zoveel mogelijk tekortkomingen te vinden.
- Blijf prototypes ontwerpen, testen (stap 3) en verbeteren, maar niet eindeloos. Dat laatste doe je door criteria voor het resultaat en deadlines voor de stappen vast te stellen.
- Laat het resultaat zien aan de doelgroep (niet de muizen) en vraag om [eerlijke feedback]().
- Breng je product op de markt of gebruik het zelf. Ga uit van concrete voordelen in plaats van handigheidjes.
Veel ‘amateurontwerpers’ haken bij stap twee-en-een-half af. Of ze proberen later halfslachtige verbeteringen zonder te zoeken naar de oorzaak van problemen. Het is makkelijk om criteria en deadlines te negeren.
Ontwerpprocessen beginnen met het goed begrijpen van de redenen waarom het product of de dienst gewenst is. Wanneer je het probleem niet aanvoelt, hoe kan je dan effectieve verbeteringen aanbrengen?
There comes a point where we need to stop pulling people out of the river. We need to go upstream and find out why they’re falling in.
Desmond Tutu
Bouwen aan je Persoonlijke Groei
We willen ons als mens verder ontwikkelen, want stilstand is achteruitgang. Waarom zou je niet het beste van jezelf geven? Zie ook Waarom PG?
Voor Persoonlijke Groei geldt hetzelfde proces als voor muizenvallen:
- Je hebt gewoontes, instellingen en eigenschappen waarvan je het resultaat graag wilt verbeteren. Je wilt goede gewoontes aanleren, een meer open en positieve instelling kweken of leren omgaan met emotionele regulering. Probeer uit te vinden waarom je gedragingen of denkwijzen hebt die je niet het gewenste resultaat geven. Helpen ze of Hinderen ze. Het is effectiever om je pluspunten te versterken dan te veel aandacht te besteden aan het compenseren van minpunten.
- Pas je mindset en je gedrag aan in diverse situaties en rollen. Raadpleeg kwalitatief goede bronnen met bewezen adviezen. Niet via rolmodellen uit de media, maar met inspirerende voorbeelden met een heldere boodschap.
Hint 1: Begin klein, experimenteer en zet door met wat resultaat geeft! Richt je zoveel mogelijk op 1 verbeterpunt tegelijk.
Hint 2: Alle begin is moeilijk. Stel concrete doelen en bouw gestaag aan het resultaat. - Kijk of je betere resultaten krijgt met de andere benadering. Test wat voor jou werkt. Blauwdrukken van het succes van anderen zijn zelden 1-op-1 toepasbaar. Wat zijn de essenties, doelen en middelen van jouw persoonlijke groei?
- Herhaal stap 3 met aanpassingen in je denk- of werkwijze. Herhaal stap 3, maar niet eindeloos, gedaan is beter dan perfect. Vergelijk je resultaat met een doel dat je eerder hebt geformuleerd. Pas je plan aan als daar echt aanleiding voor is.
- Vraag jezelf af of groei je tevredenheid geeft. Idem aan anderen die te maken hebben met je aanpassingen. Richt je niet op goedkeuring – dat is meegenomen – maar om een ander perspectief te krijgen. Oordelen zijn en blijven meningen die je op hun merites kan beoordelen. Vraag door over feedback en over je eigen inschattingen.
Herhaal stappen 3 en 4 afhankelijk van het resultaat. - Deel het resultaat met de wereld, niet uit trots, maar om welke mogelijkheden je groei ontsluit. Verhoog je waarde en je betekenis voor jezelf en anderen.
Hoe pak je het aan?
Het is moeilijk om een betere versie van jezelf te bedenken en daar consequent aan te werken. Te moeilijk voor veel mensen. Durf je het aan om kritisch naar jezelf te kijken? Om eerlijk te zijn over hoe je met een paar aanpassingen een veel beter mens kan zijn?
Hiervoor is inzicht en moed nodig. De steun van vrienden en [begeleiders]() kan helpen om een goed begin te maken en op de rit te blijven.
Opgeven na stap 2 1/2 is als [aangeleerde hulpeloosheid](). Je bent beter dan dat! Wanneer je nog niet goed weet wat je wilt, werk dan vanuit je huidige situatie naar een verbetering toe. Of werk in stappen terug vanuit een gewenste situatie naar je huidige status.
Je kan dingen in je leven die als lastige knaagdieren aan je vreten, missen als kiespijn. Maar het kost moeite om toe te geven welk niveau van ongemak te veel voor je is. En met de conclusies die je daaruit trekt, kan je pas echt aan de slag.
Neem geen genoegen met een status quo die je ontplooiing remt. Waarom zou je niet het beste uit jezelf willen halen? Doe het voor jezelf, en voor de mensen om wie je geeft.
Actie?
Vraag jezelf af of en waarom je Persoonlijke Groei opgeeft na een halfslachtige poging. Kies voor de vrijheid om consequent te blijven bouwen aan je waarden en idealen.
De hamvraag voor velen is: “Waar moet ik mee beginnen?”
Dat is uiteraard heel persoonlijk. Wat wil je het liefst bereiken en wat stoort je aan je functioneren? Ga regelmatig – liefst wekelijks – met jezelf in gesprek over je verlangens naar een betere versie van jezelf. Doe dat bij voorkeur door je gedachten en je wensen rustig te ordenen en te formuleren. Alleen denken en niets vastleggen is te vrijblijvend.
Kom op voor jezelf. Wie dan wel, als je zelf niet de beste voornemens met jezelf hebt!?
Wees je eigen beste vriend!
If you don’t design your own life plan, chances are you’ll fall into someone else’s plan. And guess what they may have planned for you? Not much.
Jim Rohn
Creativiteit en goedheid zitten in je. Geef jezelf de ruimte om dat tot uitdrukking te laten komen.
Pas op voor de valkuilen van Persoonlijke Groei. Voor je het weet zit je in een muizenval of een berenklem… AU!!! En soms kan je daar niet zomaar zonder hulp uitkomen.