Onschatbare wetten van persoonlijke groei

Home » Groei Praktijk » Onschatbare wetten van persoonlijke groei

John C. Maxwell schreef een aantal boeken over leiderschap en aanverwante onderwerpen (zie o.a. Mentoring 101). Veel van zijn levenslessen legde hij vast in de ‘15 invaluable laws of growth’, de wetten van persoonlijke groei die van onschatbare waarde zijn.

Persoonlijke groei

1. Persoonlijke groei overkomt je niet zomaar

Je moet de intentie hebben om te willen groeien. De motivatie daarvoor is dat je een beter mens wilt zijn voor jezelf en je omgeving. Groei kan vele aspecten hebben, hoofdzakelijk karaktervorming en levensfilosofie maar ook inzicht in de manier waarop de maatschappij werkt.

2. De basis van veel groei is zelfkennis

Als je weet wat je sterke kanten zijn op het moment, dan kan je ze constructief inzetten. Verbeter ook je zwakkere punten of probeer ze te compenseren, maar gebruik tekortkomingen niet als basis voor je algehele groei. Ontwikkel allereerst het positieve in jezelf.

3. Zie waarde in jezelf, in de persoon die je bent

Vergelijk jezelf niet met anderen en zeker niet om negatieve kanten van jezelf te beoordelen.

4. Duurzame groei

Persoonlijke groei is alleen vol te houden door af en toe even gas terug te nemen. Evalueer je voortgang en je plannen. Je spieren groeien niet in de sportschool maar in de herstelperiode erna. Met persoonlijke groei werkt dat vergelijkbaar.

5. Wees consistent.

Je bent soms gemotiveerd om te beginnen. Gewoontes en wat discipline houden je op koers met af en toe een scheut inspiratie. Klein beginnen en elke dag wat doen is het beste vol te houden. Laat een groei-gewoonte niet meer dan een dag versloffen om op koers te blijven.

6. Let op je omgeving

Ondersteunt deze je groei niet, ontsnap er dan aan wanneer nodig of kies een bevorderend alternatief. Een zeker niveau van uitdaging is daar ook onderdeel van. Geen uitdaging, geen groei. Ben je de beste in een groep, zoek dan (ernaast) een meer uitdagende groep, dit is ook goed voor je ego.

7. Voer zoveel mogelijk zelf de regie

Zoals Jim Rohn zei: ”Als je je eigen leven niet plant, dan val je onder het plan van iemand anders. En meestal doen die niet veel in jouw “voordeel”. Hopelijk ligt dat anders tijdens je jeugd, maar bespreek evengoed je verlangens en plannen met je opvoeders.

8. Groeipijn is spreekwoordelijk

. Geen pijn, geen voortgang. Investeer in jezelf, overkom tegenslagen en ontwikkel je door het overwinnen van obstakels in je ontwikkeling als mens. Externe obstakels geven ook groei, maar interne blokkades zijn zwaarder.

9. Groei kan je zien als een ladder

De hoogte van de ladder wordt voornamelijk bepaald door je groei in karakter, je emotionele stabiliteit en weerbaarheid. Iets bereiken is wat sommigen doen als doel of activiteit, voor toppers is het wat ze zijn als persoon. Leg de lat hoog voor jezelf als mens, maar wees niet te streng.

10. Wees elastisch

Het is goed als er wat spanning is tussen waar je nu bent en wat je kan worden. Alleen middelmatige mensen zijn altijd op hun best. Zonder uitdaging en inspanning is het moeilijk om te groeien.

11. Je moet wat op willen geven om te groeien

Wil je liever in je comfortabele hoekje blijven zitten, dan minimaliseer je je kansen op groei. Wat heb je over voor groei? Laat je niet afschrikken door de kans op falen, maar neem jezelf voor dat je ervan wil leren. Niet gefaald, weinig geleerd, te makkelijk!

12. Nieuwsgierigheid is essentieel

Wanneer je geen vragen stelt, dan ben je verveeld of berustend. Als je wereld te klein is, vergroot die dan door kritische vragen te stellen en antwoorden te zoeken, zowel in als buiten jezelf.

13. In je uppie verbeteren is moeilijk

Zoek rolmodellen en goede voorbeelden. Soms zijn dat personen die je vraagt om je te helpen, soms zijn het schrijvers en denkers die met hun gedachtegoed je een impuls geven om een beter mens te zijn.

14. Groei vergroot altijd je capaciteit

Wij gebruiken altijd maar een deel van ons potentieel. Waarom zou je mogelijkheden laten liggen om te groeien?

15. Help anderen met hun persoonlijke groei

De top is het bijdragen aan hun groei. De eerste 14 wetten gaan over je eigen groei, de 15e over hoe je het vuur kan doorgeven aan anderen.

Conclusie

De eerste 14 wetten zijn uiteraard een mooi onderwerp om te gebruiken als onderwerpen in je journaal/dagboek (journal prompts) om over na te denken en mogelijke acties te plannen. Je kan ze per dag toevoegen, om de dag of eens per week voor een diepere groei-sessie. Zo kan je het tempo van je groei-activiteiten zelf aanpassen aan het tempo dat op het moment bij je past. De 15e wet kan je als regelmatige activiteit plannen of spontaan toepassen als gelegenheden zich voordoen.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

How can you achieve your 10 year plan in the next 6 months?Peter Thiel

Plaats een reactie