Je leven omgooien in 2024? Doe het Niet!

Home » Groei Praktijk » Je leven omgooien in 2024? Doe het Niet!
onzekerheid bij transformatie

Plotseling je leven omgooien omdat je ineens ‘gemotiveerd’ bent, is een slecht idee. Zoals al eerder geschreven is, kan je in het leven geen abrupte hoeken van 90 graden maken, dan vlieg je uit de bocht door Massatraagheid.

Met 2024 als nieuwe uitdaging om je verder te ontwikkelen, denken veel mensen aan voornemens voor het nieuwe jaar. Ze denken, “Ik ga dit jaar mijn leven drastisch verbeteren!” Het moet allemaal anders!”.
Meestal proberen ze om dat op dezelfde manier als in 2023, toen ze daarin (grotendeels) mislukten.

Plotselinge groei is een sprookje

Veranderen en groeien is een geleidelijk proces. In het sprookje van Jack and the beanstalk verkoopt Jack de koe van de familie voor een handvol magische bonen die in een enkele nacht tot in de ‘hemel’ (boven de wolken) groeien. Na een spannend avontuur heeft Jack succes en bereikt hij welvaart voor zijn familie.
Het is maar een sprookje en geen werkelijkheid. Echte bomen – en bonen – groeien geleidelijk afhankelijk van de omstandigheden. Kijk maar eens naar de jaarringen van een boom, daar zie je goede en mindere jaren in de breedte van de ringen.

“Plotseling succes” heeft meestal zijn oorsprong in een proces van lang en hard investeren in de basis van jouw prestatievermogen. Lees de verhalen van succesvolle sporters, zakenlieden en inspirerende leiders maar eens. Dan concludeer je dat ze hard gewerkt hebben aan zichzelf en stap voor stap succesvol zijn geworden tot ze ‘ineens’ doorbraken. Ze hebben consequent in zichzelf geïnvesteerd totdat ze daar de vruchten van plukten. Het was voor hen geen kwestie van hun leven omgooien maar van een rotsvast doel en consequent daaraan werken.

Gestage groei i.p.v. je leven omgooien

Als je een beter mens wilt worden, ga dan allereerst uit van jouw waarden. Wat is voor jou in het leven echt belangrijk? En wat is er nodig om te leven volgens je waarden? Wat kan je ermee bereiken als doel en betekenis van je leven?
Die vragen bepalen uiteindelijk je levensfilosofie, het kompas voor wat je doet en wat je wil bereiken.
Zie ook de Wetten van persoonlijke groei van John Maxwell.

If you change nothing, nothing will change.
Albert Einstein

Motivatie om te groeien is enkel een gevoel en geen duurzame overtuiging. Motivatie vertrouwt op wilskracht, wat beperkt en eindig is. Inspiratie en karakter vormen een betere basis. Een lichtend voorbeeld kan je passie voor een doel laten ontwikkelen of zelfs uitgroeien tot een (gezonde) obsessie. Je karakter verbeteren is investeren in je mentale kracht, cognitief (instelling en perspectief) en emotioneel (antifragile).

Groeien doe je net als een boom, in fasen en in evenwicht met de omstandigheden. Groei geleidelijk en zonder het te veel te forceren. Planten die met veel kunstmest de grond uit moeten ‘brullen’ (in de intensieve landbouw) zijn meestal slap wanneer ze een bepaalde hoogte bereiken. Ook veel kruidachtige (snelgroeiende) planten zijn slap en kunnen regen en wind niet weerstaan. De eik met zijn langzame groei is niets voor niets een duurzame boom, in leven en daarna als hout van hoge kwaliteit. Een boom besluit niet om plotseling het leven om te gooien maar probeert het beste te maken van de omstandigheden.

Begin klein met lezen en luisteren. Kies voor informatie die kwaliteit heeft en die strookt met je waarden. Dat is voeding (mentale ‘pokon’) voor jouw groei. Volg je hart en kies voor doelen die je ziel voeden en waarde toevoegen aan de maatschappij waarin je leeft.

Groeien tegen de verdrukking in?

Ook planten hebben het vaak niet makkelijk in hun groei. Op een rotsige bodem groeien ze langzamer dan in vruchtbare aarde. Maar de exemplaren die moeilijkheden overwonnen hebben, zijn meestal sterker en weerbaarder dan degenen die het relatief makkelijk hadden.

Daag jezelf uit om dingen te doen die niet makkelijk lijken en die je uit je comfort zone halen. Begin klein, koester je kleine successen en evalueer dagelijks, wekelijks, etc. om te zien of je voortgang maakt naar je doelen. Een stap terug kan een goede les zijn. Alleen ervaringen en vaardigheden zijn niet voldoende voor ontwikkeling, leren van levenslessen is veel belangrijker.

Veranderen is een beetje eng. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Maar die instelling is gebaseerd op een gevoel van schaarste, terwijl er in het leven zoveel keuzes en mogelijkheden zijn. Denk aan mogelijkheden en je ziet dat er zoveel ‘overvloed’ om je heen is. Verkijk je niet op externe bronnen zoals bezittingen en macht, maar richt je op de voldoening om die dingen te doen waar je zelf plezier aan hebt en die anderen helpen. Dat geeft je duurzame inspiratie en motivatie die heel veel dingen in je leven makkelijker maken.

De ‘geheime’ formule voor groei is DOEN. Waag een kansje, volg het pad van kleine successen naar doelen die passen bij je waarden. Er is geen garantie voor slagen en succes, maar het geeft je meestal vanaf het begin het gevoel dat je zinvol bezig bent. En daardoor zet je door, tegen de verdrukking in.

The secret to getting ahead is to get started.
Mark Twain

Groeien van wat je nu bent tot een nog beter mens kan je vanaf het eerste moment gelukkig maken. Niet alles wat je probeert zal lukken, maar de weg die je aflegt is een ontwikkeling van jezelf als persoon. Als jij daar niet in wilt investeren, wie dan wel?

Een rustige start en uiteindelijk vol gas

Alle groei begint voorzichtig, maar ben je eenmaal onderweg, dan kan je nieuwe gewoontes aan de aangeleerde goede gewoontes toevoegen (habit stacking). Dat versnelt je groei en geeft een steeds betere basis voor verder ontwikkelen.

Accepteer dat je groei soms kan afvlakken, maar zodra je door zo’n periode heen bent, kan je weer meer gas geven.

Uiteindelijk bereik je dan een niveau waarop je strategische keuzes kan maken voor de rest van je leven en kan je vol gas geven voor de projecten en activiteiten die voor jou het meest belangrijk zijn. Daarvoor moet je wel resoluut “Nee” kunnen zeggen tegen onbelangrijke zaken die niet langer passen bij je waarden en de richting van je leven.

WellNed wenst je heel veel succes in je persoonlijke groei voor 2024. Wees voorzichtig met je leven omgooien in 2024 want overhaaste besluiten zijn zelden goed. Als wij je daarbij kunnen helpen, laat het ons weten!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The good life is a process, not a state of being. It is a direction, not a destination.Carl Rogers

Plaats een reactie