Groeimentaliteit

Pensive monkey - Get a life - GROW (up) - besluiteloos of uitstelgedrag

Het beste wat een PG gids/begeleider kan doen, is de principes van een groeimentaliteit uitleggen en door eigen gedrag demonstreren. Daarmee kunnen groeiers hun instelling verbeteren, open leren staan voor nieuwe kennis en inzichten, en zelfstandig leren denken.

Een ‘groeimentaliteit’ is niet “Ik kan dit!” (want ik ben geweldig) maar “Ik kan dit leren!” (want het is leuk om met doorzettingsvermogen nieuwe vaardigheden op te doen).

Je instelling of mindset maakt het verschil

Als je uitgaat van talent of huidige vaardigheden dan loop je vroeger of later tegen een muur op die je beperkingen aangeeft. Dat is meestal een knauw voor je ego en daardoor geef je het sneller op als je tot de conclusie komt dat je tekort schiet. Om hulp vragen zie je als een zwakte en fouten maken zie je als falen.

Met een groeimentaliteit accepteer je een uitdaging met inzet. Je komt niet alleen verder door focus en doorzettingsvermogen, maar ook omdat je het normaal vindt om anderen om hulp te vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte maar het effectief gebruik maken van je netwerk. Wees ook bereid om wat terug te doen, niet alleen voor degene die je hielp, maar in algemene zin. Een fout maken zie je als een leermoment en het wakkert je nieuwsgierigheid vaak aan (waarom ging het mis en hoe werkt het beter?).

Zelfs wanneer je slaagt in een uitdaging (groot of klein), is het goed om je af te vragen wat je ervan hebt geleerd. Meestal doe je dat niet, het ging toch goed! Maar door je af te vragen waarom het goed ging, ben je nog beter voorbereid op een volgende uitdaging. Daarnaast ben je door de reflectie ook bereid om verbeteringen aan te brengen waardoor je taken nog beter, makkelijker of sneller kan doen. Zie Kaizen, positieve verandering.

Altijd blijven groeien

Groeien en verbeteren is een normaal en continu proces. Stilstand is achteruitgang, niet alleen vergeleken met anderen, maar primair om je eigen vaardigheden op peil te houden. Zie ook Stephen Covey’s 7e eigenschap ‘Scherp blijven’.

Verbeteren omdat je jezelf met anderen vergelijkt maakt je onzeker. Probeer te leren van mensen van allerlei niveaus. Door de onbevangen aanpak van een nieuweling kan je soms een nieuwe benadering leren. Zowel de successen als de fouten van ervaren mensen kunnen instructief zijn.

Je bent nooit te oud en te ervaren om nieuwe aspecten te leren en je vaardigheden te verbeteren. Je instelling bepaalt de waarde die je aan anderen kan leveren en dat houdt je vermogen om bij te dragen actueel.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Met een gratis abonnement op onze nieuwsbrief Groei Momenten ontvang je maandelijks nuttige tips voor Persoonlijke Groei! Zie Archief.
Bovendien krijg je het ebook Bekentenissen van een Stephen Covey fanboy als abonnee op onze nieuwsbrief.

Inspiratie:

It's amazing how long it takes to complete something we're not working on.R.D. Clyde

Plaats een reactie