Groei is competitie met jezelf, niet met anderen

Home » Groei Praktijk » Groei is competitie met jezelf, niet met anderen

Wanneer je bezig bent om jezelf als mens verder te ontwikkelen, dan is het goed om dat te doen in competitie met jezelf. Je wilt dat er een stijgende lijn zit in je ontwikkeling. Jezelf vergelijken met anderen om je groei te stimuleren is onverstandig. Gebruik positieve rolmodellen als inspiratie, maar niet om jezelf te beoordelen.

Eustress om goed te presteren en in competitie te groeien

De beste groei is ‘werken aan je eigen kwaliteiten’ en niet ‘beter worden dan andere mensen’. Met groei ontwikkel je het potentieel dat je hebt om een zinvolle bijdrage te leveren aan je omgeving. Jouw succes vergeleken met anderen is geen zinvol doel. Richt je op het doel en het tijdloze proces van ontwikkeling, niet alleen op resultaten.

Dingen doen die je graag doet en daarmee bovendien zinvolle waarde bijdragen zijn de sleutel tot succes volgens je eigen definitie. Dat laatste strookt niet noodzakelijk met maatschappelijk succes dat voornamelijk om status draait. Doelen om een status te bereiken vragen alleen om meer en het bereiken ervan is meestal van tijdelijke aard.

Doel = Zelfontwikkeling = Toekomst

Het doel van je groei is om een betere of verbeterde versie van jezelf aan de wereld te geven. Waarom zou je jezelf en je naasten tekort doen door ondermaats of middelmatig te functioneren. Toch doen we dat vaak onbewust door een makkelijke weg te kiezen en met denken op de korte termijn.

Zelf ontwikkeling wordt bepaald door je visie op de toekomstige versie van jezelf. Onderzoek geeft aan dat emotionele binding met jouw ‘Future Me’ voor de meeste mensen vergelijkbaar is met een vreemde. Dat is op zich vreemd, want je zou denken dat je zelf het meeste belang hebt bij je eigen toekomst!

In onze persoonlijke toekomst zijn wij niet meer dezelfde persoon als in het heden, net zoals wij niet meer dezelfde persoon zijn als in ons verleden. Ervaringen en ontwikkelingen kleuren onze perceptie van de realiteit en die kan door de tijd verschillen.

Ontwikkel empathie voor je toekomstige ik, leer die persoon beter te kennen en te helpen. Elke dag werk je aan die persoon door je gedachten en je acties. Ontwikkel jezelf in competitie met de persoon die je gisteren was.

Fundamenten voor persoonlijke competitie

Een zinvolle focus op wat je kan verbeteren zijn de Fundamenten van Persoonlijke Groei. Wat zijn je doelen Fysiek, Mentaal, Sociaal en Spiritueel? Welke invloed heeft dat op je Identiteit – wie ben je en wie wil je zijn, en hoe ga je met Tijd en Energie om?

De fundamenten van Persoonlijke Groei

Je kan met een specifiek onderdeel beginnen en meestal straalt dat uit naar andere delen. Zo kan je een depressieve stemming ombuigen door meer te bewegen en tijd in de natuur door te brengen. Door beter te eten kan je slaap verbeteren. Met meer energie sta je open voor nieuwe dingen en neem je de tijd voor spirituele groei. Etc.

De diverse fundamenten beïnvloeden elkaar. Begin met één of meerdere aspecten en blijf je ontwikkelen. Klein beginnen, je successen vieren en blijven investeren in jezelf. Dat is de beste formule om je toekomstige ik de persoon te laten worden die je wilt zijn.

Hal Hershfield:

Benjamin P. Hardy:

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Gratitude is not only the greatest of virtues, but the parent of all the othersCicero

Plaats een reactie