Kun je ‘gewoon gelukkig’ zijn? Tevreden met wat je hebt en meemaakt? Ja, maar je moet het trainen. Want je geluksgevoel ‘zomaar’ inschakelen is te gemakkelijk.

Aangezien wij het in Nederland beter hebben dan 99% van de wereldbevolking, lijkt het niet moeilijk om je duurzaam gelukkig te voelen. Maar het is een typisch Nederlandse gewoonte om te klagen over alles wat ons niet bevalt.
Klagen maakt je ongelukkig, maar dat is af te leren.
In dit artikel ontdek je hoe je geluk kunt trainen als een gewoonte. Je leert:
- De basis: Hoe je negatieve gedachten ombuigt naar dankbaarheid (je ‘warming-up’)
- De praktijk: Dagelijkse oefeningen voor meer geluk (je ‘workout’)
- Gevorderd: Het vinden van blijvende betekenis (je ‘eindspel’)
Geluk is geen doel maar een gevolg!
We denken dat gelukkig worden afhankelijk is van een externe oorzaak. De reclame liegt je voor dat je met een nieuwe X, Y of Z gelukkiger wordt, zoals blijkt uit de stralende foto/video. Maar duurzaam geluk komt vaker uit jezelf en je interpretatie van je situatie, instelling en opstelling.
Verlang je soms gelukkig te Worden? Dat is meestal een noodlottige keuze, gedoemd om te falen. Je verbindt een conditie aan het verlangen en als je het doel gedeeltelijk of niet behaalt, is het resultaat navenant.
Intrinsiek geluk – vanuit jezelf – geeft je de sleutel om onvoorwaardelijk gelukkig te Zijn zonder veel voorwaarden. Vraag je af welke mooie dingen je al in je leven hebt of meegemaakt. De waardering moet niet omslaan in leven in het verleden, maar in dankbaarheid voor wat is of was.
Ontwikkel de gewoonte om jezelf gelukkig te voelen. De sleutel is dankbaarheid en waardering. Begin daarmee ’s ochtends. Bedenk waar je dankbaar voor bent. Schrijf in je journaal over je waardering en dankbaarheid of noteer wekelijks wat je gelukkig maakt.
Vergelijken met anderen is dodelijk voor je geluksgevoel. Niemand wordt gelukkiger van jaloezie en hebzucht. Gun anderen hun ‘succes’, denk na over wat ze ervoor hebben opgegeven!
Ontevredenheid is een oordeel dat je kan ombuigen. Hier zijn drie stappen:
- Herken je klaagmodus.
- Vraag jezelf: “Wat is het positieve in deze situatie?”
- Schrijf elke avond drie dingen op die goed gingen.
Maak je toekomst

Probeer jezelf te veranderen voordat je eisen aan je omstandigheden stelt, zonder jezelf te forceren en dingen te doen die niet bij je waarden passen. In relationele situaties neem je je problemen vaak mee naar een nieuwe relatie en blijf je ongelukkig!
In plaats van de toekomst – onheil te voorspellen – kan je ook dankbaar zijn voor toekomstige ervaringen. Als je mooie dingen met anderen wil meemaken, probeer dan de katalysator te zijn om dat te realiseren.
Be the change you want to see.
Gandhi
Draag uit wat je wilt ontvangen.
Geef aandacht om aandacht te ontvangen.
Ontwikkel vriendschappen door vriendelijkheid te zijn
Geef liefde om liefde te ontvangen.
Moeilijker is het niet. Probeer het en laat je niet ontmoedigen.
I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.
Maya Angelou
Zoek zingeving en betekenis
Om je geluksgevoel te trainen door zingeving, doe je deze wekelijkse oefeningen:
- Zondagavond: Schrijf drie dingen op waar je over 5 jaar trots op wilt zijn.
- Maandagochtend: Kies één mini-doel voor deze week dat daaraan bijdraagt.
- Gedurende de week: Besteed elke dag 15 minuten aan dit doel.
- Vrijdagavond: Vier je vooruitgang, hoe klein ook.
Zingeving is niet noodzakelijk het nastreven van een roeping of doen wat je leuk vindt. Het kan ook ‘gewoon’ werk zijn om je gezin het beste te bieden.
Het begint met de dankbaarheid voor prettig werk (taken, collega’s, etc.) waarin je kwaliteiten goed passen en ontwikkelen. Werk waarin je inhoudelijk betrokken bent. Maar zo’n situatie is geen garantie. Denk aan een plotselinge wijziging op je werk (bezuiniging, nieuwe leiding, andere collega’s, verschuiving van het werk, etc.).
Doe dingen – werk of privé – waarin je jezelf constructief kunt uitdrukken. Daarmee draag je waarde bij en krijg je waardering van anderen (verwacht of eis het niet!). Het gevolg is een verbetering van je geluksgevoel.
Winst en ambitie

Waarom zijn succesvolle mensen niet altijd gelukkig? Meestal omdat de doelen extrinsiek zijn, zoals inkomen en status, niet door authentieke intrinsieke motivatie.
Managementconsultant Dan Sullivan (met psycholoog Ben Hardy) legt het principe van de Gap & Gain. Ongelukkige (ontevreden) succesvolle mensen kijken (te) vaak naar wat ze nog willen bereiken. Ze kijken naar het gat (“Gap”) tussen hun huidige positie en ambitieuze doelen waarvan ze geluk verwachten. Ze negeren de successen (de “Gain”) waarop ze kunnen terugkijken.
Terugkijken kan je zelfvertrouwen verbeteren terwijl prestatiedruk voor meer resultaat stress en onzekerheid geeft. Dankbaarheid en waardering voor je inzet (werk en privé) is een betere instelling dan denken over gemiste kansen en onvrede.
Zie Het geheim om het verleden te veranderen.
Train je geluksgevoel door jouw betekenis en vervulling te bepalen.
Is je levensdoel betekenis en vervulling vinden? Dan is het nastreven van dat doel mogelijk missie en roeping. Het is dan niet meer ‘werken om te leven’ maar een deel van je levensvervulling.
Je kunt werk doen uit noodzaak voor inkomen, en in je vrije tijd vervulling vinden in betekenisvolle dingen. Vaak zie je dit in ongemotiveerde medewerkers die buiten hun werk een drijvende kracht zijn in de maatschappij (o.a. het verenigingsleven) of die zich in een hobby uitleven.
Hier begint je 30-dagen gelukstraining
Week 1-2: De basis
- Ochtend (5 min): Drie dankbaarheidsmomenten
- Overdag (1 min): Bij elk klaagmoment Stop-Denk-Dank oefening.
- Avond (5 min): Schrijf drie positieve ervaringen op.
Week 3-4: Bouw het uit
- Avond (10 min): Reflectie + plan voor morgen
- Ochtend (10 min): Dankbaarheid + Intentie voor de dag
- Overdag (5 min): Actieve vriendelijkheid naar anderen
Bij elke training zie je niet direct resultaat. Geef jezelf 30 dagen om deze gewoontes te ontwikkelen.
Anderen voelen jouw geluksgevoel in je uitstraling. Geluk geeft charisma!
Wacht niet op geluk, werk aan dingen die ertoe leiden. Experimenteer met positieve ervaringen om je draai in het leven te vinden en geluk te ervaren.
PS: WellNed wenst je veel succes in je zoektocht. Heb je vragen over hoe je het kunt aanpakken gegeven je situatie? Laat het ons weten, ook als je je voortgang met ons wilt delen!
Zie ook:
- The courage to be happy over de benadering van geluk volgens de filosofie van Alfred Adler, geluk vinden door anderen als (potentiële) vrienden te zien oftewel sociale interesse (je thuis voelen).
- New happy over het onderscheid tussen voorwaardelijk (uitgesteld) en onvoorwaardelijk (autonoom en intrinsiek) geluk.
- Gelukkig zijn of worden?