Een beter mens ‘willen zijn’ gaat niet vanzelf

Home » Groei Praktijk » Een beter mens ‘willen zijn’ gaat niet vanzelf

Mensen die een traject van Persoonlijke Groei in willen, hebben diverse beweegredenen. Ze willen een beter mens worden… maar Hoe?

Gevaar! Veranderen is moeilijk.

Dat begint meestal met “Ik wil (heel graag) …”. Ze willen hun gevoelens leren beheersen, beter bij anderen overkomen, relaties verbeteren, gaan studeren, minder tobben, beter ontspannen, positiever in het leven staan, minder kritisch zijn, etc. Maar ze weten zelden hoe ze dat kunnen bereiken en zien veel beren op de weg naar hun ideaal.

Dat hoor je aan en vervolgens stel je de vraag “Wat wil je opgeven om dat te bereiken?”. Vaak zijn ze dan met stomheid geslagen.

“Wat?
Moet ik iets opgeven om een doel te bereiken?
Kan ik niet gewoon…?”.
Yeah… right…

Het kost tijd om te beseffen dat ze willen veranderen en dat ze daarvoor denkwijze en gedrag ‘A’ moeten vervangen door ‘B’. Veranderen is moeilijk, soms heel moeilijk. Je moet bereid zijn om gedachtepatronen los te laten en een ander paradigma, een ander model dan jouw ‘subjectieve’ realiteit, te accepteren (of in ieder geval te proberen).

Er zijn altijd redenen waarom je in een impasse zit. Alees je die reden boven water kan halen, dan is het proces van veranderen makkelijker. Bovendien zijn (potentiële) groeiers vaak al enige tijd aan het worstelen om een beter mens te worden en zijn ze zich nauwelijks bewust van de voortgang die ze al hebben gemaakt. Ze zoeken niet voor niets een begeleider omdat de doorbraak die ze verwachten uitblijft. De verwachting is dat de PG gids veel problemen voor ze kan oplossen.

Waarom drijft je Hoe

De filosoof Frederich Nietzsche was een vreemde vogel (met een intimiderende snor) en aanzienlijke mentale problemen. Maar hij heeft ook veel wijsheid achtergelaten. Een van zijn meest geciteerde uitspraken is “Als je een ‘Waarom’ hebt om voor te leven, dan kan je elk ‘Hoe’ verdragen”.

Dus waarom wil je veranderen?
Om gelukkig te zijn of te worden?
FOUT! Gelukkig zijn is geen doel maar een instelling en het resultaat van dat doen wat – voor jou – waardevol is. Je kan ervoor kiezen om vanaf NU gelukkig te zijn.

Kijk diep in je ziel naar je Waarom je iets wil bereiken. Kijk niet naar anderen om jou een waarom te verschaffen (afgezien van positieve rolmodellen). Vaak geven de antwoorden die je vindt al aan hoe je kan veranderen.

Wil je dat anderen je met respect behandelen? Toon dan respect!
Wil je vrienden en een betere relatie? Wees een vriend en een partner!
Wil je ‘succes’? Schrijf dan je eigen definitie van jouw succes of een ‘beter mens’ zijn i.p.v. externe definities op jezelf toe te passen!

Iets ‘willen’ (bereiken) is niet genoeg om te veranderen. Het is smachtend vooruit kijken naar wat je mist waardoor je uitgaat van een tekort (schaarste). Dat laatste beperkt je visie op mogelijkheden.

Het is veel beter om uit te gaan van wat je al bereikt hebt. Groeiers zijn zelden trillende verslaafden die in de shit zitten, maar vaak mensen die al veel overwonnen hebben. Ze willen nu doorzetten naar een (nog) betere versie van zichzelf en een goed leven. Maar wat willen ze precies en waarom?

Misleidende idealen

Investeren in jezelf

Het is goed om idealen te hebben, maar meet je gevoel niet af tegen dat ideaal. Dan ben je per definitie ongelukkig. Het ideaal is soms bijna onmogelijk te bereiken en dat is ontmoedigend. Bovendien is een ‘beter mens’ zijn een te vaag doel.

Ga uit van wat je al hebt bereikt en waardeer dat. Dat is je uitgangspositie en vanaf nu kan het alleen nog maar beter.

Gelukkig zijn is een keuze. Voel dankbaarheid voor wat je al op hebt kunnen brengen, voor de steun die je al hebt gekregen, de mogelijkheden die voor je open liggen, de vrijheid die je hebt binnen de beperkingen die er zijn of accepteer geen beperkingen maar alleen een weg vooruit.

Buig “Ik wil… bolletje” om naar “Ik ga… doen wat goed voelt en wat past binnen mijn waarden, principes en idealen”. Zeg tegen jezelf “Ik kies voor mijzelf” om het beste van jezelf te geven aan anderen en de wereld. Met dat ‘Waarom’ zijn er plotseling alleen maar mogelijkheden.

Van ‘wil’ naar ‘doen’

De knop moet om, mag om, kan om. Van “Ik wil…” naar “Ik ga … omdat …” en daarmee drijf je je verandering. Plak dat op je spiegel, je vergrendelscherm, je dagboek, etc. Herinner jezelf er elke dag en elk uur aan.

Voortgang maken wordt daarmee niet makkelijker, maar je weet waarom je het doet en hoe het kan. Je viert de kleine successen, je gebruikt tegenslagen om een andere oplossing te zoeken, en je gaat als een doelgericht mens verder. Niemand belet je om te denken wat je denkt en te voelen wat je voelt. Dus kies positieve en constructieve gedachten en een mindset (gevoel) die daarbij past.

Prijs je gelukkig als je tegen de verdrukking in kan groeien. Het is lente! Voel je eigen groeistuipen en groei de goede kant op, naar het licht!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Comparison is the thief of joy.Theodore Roosevelt

Plaats een reactie