Dromen met Keanu over inhoudelijke waardevolle gesprekken

Home » Groei Praktijk » Dromen met Keanu over inhoudelijke waardevolle gesprekken

Een goed inhoudelijk gesprek voeren over hogere doelen is een droom voor veel groeiers. Wie kijkt voorbij de waan van de dag en social media?

Keanu Reeves (creative commons Wikipedia), een goed inhoudelijk gesprek

I dream of a day where I walk down the street & hear people talk about morality, sustainability & philosophy instead of the Kardashians.
Keanu Reeves

Een groot deel van de activiteiten op Social Media is jezelf vergelijken met andere mensen. Vooral met ‘perfecte’ mensen met interessante verhalen en mooiere foto’s. Wees je er wel van bewust dat die perfectie vaak gezichtsbedrog is door het gebruik van filters en photoshopping. En hoe kan je de inhoudelijke waarheid van hun verhalen verifiëren?

Wie zijn al die ‘mooie’ mensen achter hun jaloersmakende social media profielen? Ga er maar vanuit dat het mensen zijn die uiteindelijk ook hun broek één been tegelijk aantrekken. Alleen Superman en Superwoman springen met beide benen tegelijk in hun strakke broekjes :-).

Buiten de illusie van de online etalage zijn ook beroemdheden gewoon menselijk. Als dat overduidelijk wordt doordat sommigen – weer eens – naast de pot piesen, dan spreken de (social) media daar schande over. Vaak is die kritiek terecht want de beroemdheden gooien niet zelden hun eigen reputatie te grabbel met ondoordachte uitspraken en acties. Maar meestal zijn het menselijke imperfecties die bij gewone mensen onzichtbaar en onbesproken blijven.

Don’t throw the first stone if you live in a glass house!

Maar een aantal – zoals Keanu en Jim Carrey – ontwikkelden een inspirerende persoonlijke filosofie waar groeiers inspiratie en lessen uit kunnen trekken. Het is soms opvallend hoe de rol die een acteur speelt en diens overtuigingen soms zowel dicht bij elkaar liggen (The Matrix) als ver van elkaar (Dumb and Dumber).

Een inhoudelijk gesprek over hogere waarden?

Om terug te keren naar de uitspraak van Keanu, zou het voor groeiers fijn zijn als je ‘gewoon’ gesprekken over hogere waarden kan voeren? Uiteraard is het mooi als meer mensen aandacht hebben voor meer dan oppervlakkige zaken. Maar met wie kan je een goeie boom opzetten over morele zaken (zie o.a. Morele Ambitie van Rutger Bregman)? En wie wil er praten over een persoonlijke invulling van duurzaamheid in je leven om nog maar te zwijgen over filosofie.

Het antwoord is uiteraard dat andere groeiers daar graag af en toe over willen praten. En daarbuiten over gewone beslommeringen en andere interesses zolang het de waan van de dag niet betreft. Zoek naar mensen met een groei mentaliteit, zowel offline als online. Alleen reis je sneller, samen reis je verder.

Geef een hint, geen monoloog

Maar je kan tijdens gesprekken met niet-groeiers ook af en toe een passend citaat of een verwijzing naar een goed boek laten vallen. Niet om jezelf te profileren of beter dan een ander over te willen komen, bescheidenheid siert de mens. Maar het is goed om tijdens oppervlakkige contacten – zonder daar een oordeel over uit te spreken – te laten zien dat er meer onder de zon is en dat jij daar interesse in hebt.

Probeer lange verhalen te vermijden, maar geef een korte voorzet, verwijs naar een auteur of een boek en wacht vragen van anderen af. Toon je interesse en passie zonder belerend te zijn en betweterig of elitair over te komen. Een goed gesprek begint vaak met een vraag van een ander.

Een passend citaat zet aan het denken, maar gebruik ze niet om mee te pronken. Zie De voor- en nadelen van citaten.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Excuses are the snake venom that bite you in the ass and create regrets more dangerous than a needle full of heroin.Tim Denning

Plaats een reactie