De uitdaging – Hooi op je vork

Home » Groei Praktijk » De uitdaging – Hooi op je vork

Hoeveel hooi je op je vork neemt hangt af van je inspiratie om dat te doen. Als je een goed leven voor je gezin en jezelf wenst, dan ben je bereid om daar een uitdaging voor over te hebben. Als je een beter mens wilt zijn door persoonlijke groei, dan investeer je daar tijd in om beter met anderen en jezelf om te leren gaan. ‘Motivatie’ is een tijdelijke emotie en niet betrouwbaar. Wat inspireert je en wat heb je er voor over om te werken aan dat ideaal?

Een uitdaging zorgt voor tractie. Je glijdt minder makkelijk weg.

Wil je groeien en jezelf als mens verder ontwikkelen, dan betekent het wat minder bankhangen of gezellige avonden in de kroeg. Je kan redelijk wat werk en groei op je vork nemen uit een (groeiende) interesse in de informatie die je consumeert en de kwaliteit van wat je creëert.

Lichte uitdaging of extra

Een lichte last met weinig inspanning betekent meestal weinig vooruitgang omdat vasthouden aan gestelde doelen en uitdagingen te weinig aanwezig zijn.

De extra last die je op je neemt is een uitdaging die je tot meer en betere prestaties aanzet. Je doelen daarin moeten wel passen bij de waarden die je in jezelf verder wilt ontwikkelen. Op het moment dat werk (inkomen) en/of de (soort) groei niet meer stroken met je waarden, dan heb je een probleem.
Te veel uren werken gaat af van de tijd (kwaliteit) die je met je geliefden kan doorbrengen. Ook te veel tijd besteden aan groei – uit interesse, fascinatie of zelfs obsessie – is ook niet goed. Als sociaal dier (ook als introvert) heb je anderen nodig en niet alleen gelijkgestemden.

Te makkelijk of te moeilijk

Het lijkt minder aantrekkelijk om een extra last op je te nemen. De die druk op je schouders geeft je wel ’tractie’ omdat je te geconcentreerd bent om je te laten afleiden en af te glijden. Een uitdaging zet je aan tot betere prestaties en een focus op waar je mee bezig bent. Ga die uitdaging af en toe aan om te groeien in wat je wilt bereiken. Zie ook Stimuleren of Saboteren door te langzaam te starten.

Bij een te zware last – over een te lange periode – sloop je jezelf en streef je het doel voorbij. Het is een uitdaging op zich om niet constant een balans te zoeken, maar te weten dat je kan balanceren tussen uitdagingen en ontspanningen. Naar je partner, familie en vrienden kan je bv. aangeven dat je de komende week of maand bezig bent met reizen voor je werk of met intensief studeren (voor een examen). Daarna maak je weer ruimte voor de mensen die belangrijk voor je zijn.

Geven en nemen

Er altijd en voor iedereen willen zijn, is een illusie waarmee je bovenmenselijke vermogens nastreeft. Ken je grenzen en maak die aan anderen duidelijk om mentaal en fysiek gezond te blijven. Degenen die alleen zich geven zijn vaak net zo ongelukkig als degenen die alleen voor zichzelf nemen (graaien). Geef en neem met een gezond evenwicht.

De kwaliteit van wat je doet met inzet en plezier telt zwaarder dan de middelmatigheid in veel verschillende activiteiten. Neem wat hooi op je vork om er sterker en beter van te worden. Zoek steun in je waarden en de voldoening die het geeft. Steun van anderen is prettig maar zoek niet alleen bevestiging bij hen.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Self-discipline boils down to having the time and mental space to do what is most important.
And in order to do so, we need to eliminate worries related to the lesser important tasks.
Ian Tuhovsky

Plaats een reactie