Coachable: Sta je open voor groei?

Home » Groei Praktijk » Coachable: Sta je open voor groei?

Mensen die een behoefte voelen aan persoonlijke groei doen dat meestal volgens eigen inzichten aan de hand van boeken en andere publicaties (nieuwsbrieven, artikelen, podcasts, etc.). Een aantal voelt een gebrek aan voortgang en consistentie in hun groei en zoekt begeleiding. De eerste vorm van bronnen voor groei kan je ‘passief’ noemen (consumeren van informatie die je groei stimuleert) en de tweede ‘actief’ of ‘interactief’.

Geluk is een gevoel van tevredenheid in het moment, ongeacht wat je doet.

Welke koers je ook kiest, het bereiken van je groeidoelstellingen hangt ervan af of je ‘Coachable’ bent. Een vreemd woord waarvoor geen goed Nederlands equivalent beschikbaar is. Het komt erop neer of je ‘open staat’ voor de bronnen die je gebruikt voor je groei en ‘bereid bent om ervan te leren’. Bekijk je alles met scepsis of juist heel open, dan zal het resultaat verschillend zijn, niet noodzakelijk beter of slechter.

Nog belangrijker is of je de intentie hebt om wat je leert ook bewust en constructief toe te passen. Informatie lezen is beperkt, aspecten oefenen is een volgende stap, en het consequent toepassen vergt nog meer inspanning en discipline. Het doorgronden en eigen maken van de kennis wordt vaak nog dieper door het aan anderen door te geven.

Passieve bronnen

Op zich is er niets mis met het ‘passief’ consumeren van ‘input’ zoals de adviezen van groei-guru’s. Een gevaar schuilt wel in de blauwdrukken (blueprints) die ze aanbieden. Zolang je hun stappenplan maar goed aanhoudt, moet het je groei bevorderen… of je doet iets niet goed. Maar niet elk model past bij jou.

Het probleem daarbij is, dat iedereen verschilt in karakter en persoonlijkheid en een unieke voorgeschiedenis aan ervaringen heeft. Je kan wel standaard benaderingen voor groei aanbieden, maar daar zijn weinig standaardmensen voor te vinden. Dit is een oeroud probleem van ronde voorwerpen in vierkante gaten. Met geweld krijg je alles in elkaar, maar pasklaar maken is uiteindelijk toch maatwerk.

Daarnaast zullen groeiers zich aangesproken voelen door diverse aspecten van de input en adviezen die ze krijgen. Sommige guru’s zijn als persoon interessant en deel van hun boodschap is inspirerend. Maar wanneer je er zelf de elementen en aspecten uit vist die jou de moeite waard lijken, dan kan je het totaalplaatje missen.
Bovendien spreken de verschillende bronnen elkaar uiteraard tegen of leggen de nadruk op uiteenlopende zaken. Vergelijk het met een dieet dat de nadruk op koolhydraten legt of juist op proteïne.

Uit al die ‘passieve’ informatie zal je zelf een dynamisch geheel moeten brouwen. Zet de heksenketel maar klaar om een goed groeimiddel te distilleren uit de diverse ingrediënten!

Interactieve groei

Om de bomen en het bos te onderscheiden, kan je kiezen voor een vorm van groei-begeleiding door een coach, trainer of mentor. Elk van die begeleiders heeft een andere manier van werken, van een nauwe tot een brede focus op de input en de resultaten. Voor het aanleren van nieuwe – goede – gewoontes is een andere aanpak nodig dan voor een advies over het soort materiaal dat je consumeert en de begeleiding bij vragen erover.

Naast een betaalde begeleider, kan je ook samen met een maatje of een groepje interactie bereiken. Een leesclub of een mastermindgroep is een voorbeeld.

Ook voor de manier van begeleiding moet je open staan. Als het goed is, zal je begeleider een afspraak met je maken welke aanpak het beste bij jou past. In gesprekken live of video, email, etc. met een keuze voor diverse onderwerpen en een frequentie die gewenst is.

Maar als je het advies krijgt om de boeken uit een specifieke top-10 te lezen en de ‘Donald Duck’ lijkt je interessanter, dan heeft de begeleiding weinig zin. Een goede begeleider zal met een maatwerk top 10/20/etc. inspelen op de behoefte van de betreffende cliënt.

Coachable?

Of je nu gebruik maakt van de ‘passieve’ of de ‘interactieve’ weg naar je groei, het hangt ervan af in welke mate je openstaat voor de input. Veel groeiers willen het graag op hun eigen manier aanpakken – My Way or the Highway – maar dat werkt niet altijd. Er zijn benaderingen die in de praktijk nu eenmaal effectiever blijken dan andere.

Uiteraard is het niet nodig – of zelfs maar de intentie – om ‘alles’ volledig op je in te laten werken. Je maakt altijd een afweging wat je wel of niet aanspreekt en waar je mee verder wilt in je groei.

Om ontvankelijk te zijn voor een groeibenadering dien je allereerst een ‘open mindset’ te hebben of te kweken. Wijs een aanpak of specifieke informatie niet snel op de voorhand af, maar beschouw het eerst op de merites. Welke voor- en nadelen heeft het, wat is het voor- en natraject, en hoe sluit het aan bij de beoogde groeirichting of specifieke resultaten? En belangrijker nog, wat is het doel van de groei en het beoogde resultaat?

Je kiest voor groei, niet omdat er iets mis met je is, maar omdat je een beter mens kan worden. Wat het beste werkt is je ego opzij zetten, een open mindset aanleren en een gesloten mindset afleren. Je bent nooit ‘af’ als mens.

Heb je interesse in begeleiding van je groei?

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Good friends, good books, and a sleepy conscience: this is the ideal life.Mark Twain

Plaats een reactie