Persoonlijke Groei (PG) is werken aan jezelf; je karakter, emotionele regulering, levensfilosofie, lijf, geest, etc. Zelfontplooiing kent veel aspecten, zie de Fundamenten van PG.
Het lijkt overweldigend, maar je werkt in kleine stappen en meestal aan een enkel aspect tegelijk. Daardoor kan een bescheiden investering in tijd al veel opleveren.
In dit artikel bekijken we kort een 5-tal excuses om je PG niet serieus te nemen. Er zijn nog talloze andere redenen, genoeg voor een compleet boek. Bewustwording van die redenen kan je in beweging zetten.
Al goed genoeg?
Veel mensen voelen zich ‘goed genoeg’, dus maken ze zich geen zorgen over verbeteringen. Hun ambitie gaat niet verder dan huisje, boompje, beestje. De formule voor een rustig en gezapig leven.
Je mag die keuze niet oordelen, want je loopt het gevaar je beter te voelen dan de groep. Maar, haal je met de ‘comfort zone’ aanpak echt het beste uit jezelf? Niet in termen van maatschappelijk succes, maar als een goed mens voor je directe omgeving en compassie met de rest van de wereld.
Als mens ben je nooit ‘af’. Je kan altijd meer over jezelf en je functioneren in de wereld leren. Daardoor leer je anderen beter begrijpen en soepeler met ze samenwerken. PG is veel meer dan introspectie.
De ‘comfort zone’ is geen luiheid, maar een instelling. Sommigen zien zichzelf als beperkt. Door die instelling geloven ze niet dat er onbenut potentieel in ze zit.
Met een open mindset weet je dat je jezelf altijd kunt verbeteren, zowel in de omgang met anderen als in vaardigheden. Dit is geen onzekerheid over ‘goed genoeg’, maar nieuwsgierigheid en leergierigheid. Plezier in nieuwe inzichten in plaats van ‘moet dat nu?’.
Wat moet ik verbeteren?
Wat je maar wilt! PG is geen studie voor scores of persoonlijke prestaties. Het moet niet, het mag en het kan.
Zoals Abe Maslow zei: “Wat kan zijn, moet zijn!” Geef je potentieel een kans om zich te ontplooien. Waarom zou je in je (korte) leven niet het beste van jezelf willen geven?
Veel rendement is te behalen door kleine aanpassingen. Dit begint met bewustwording van je functioneren. Kleine irritaties kunnen uitgroeien tot algemeen ongenoegen.
Wees je bewust van je omgaan met triggers. Als ze stress en twisten geven, is het tijd om je levenshouding te herzien. Een goed gesprek of boek kan je inzichten geven voor kleine aanpassingen met aanzienlijke verbeteringen.
Bewustwording van wat je dwars zit, geeft je handvatten om er iets aan te doen. Als je er niet uitkomt, vraag dan om hulp!
PG geeft je de mentale tools om prettiger in het leven te staan.
Te vermoeiend
Ja, ook sporten is vermoeiend! Maar meestal voel je jezelf geweldig na de cooling-down. Als je iets te ver gegaan bent, kan je even een hekel aan jezelf hebben, maar dat gaat wel weer over.
Je bent niet elk uur bezig met werk of sport. Je geeft alle prioriteiten in je leven de juiste aandacht. Geef je zelfontplooiing een vaste plek in je leven. Voor sommigen is dat een goed luisterboek tijdens het forenzen of een wandeling. Voor anderen is het studeren om dingen die je interesseren beter te begrijpen.
PG is een investering in jezelf. Is dat te veel moeite? Als dat zo is, niet doen!
Te egocentrisch
PG is werken aan jezelf en geen zelfverheerlijking of egotisme. Je werkt aan de ontwikkeling van je potentieel – letterlijk zelfontplooiing – om mentaal sterk genoeg te zijn om authentiek een effectieve rol te spelen in de maatschappij.
Bovendien wil je een betere partner, vriend, familielid en lid van de gemeenschap zijn. PG is een uitdrukking van liefde, voor jezelf én voor anderen. Dat is de tegenpool van egocentrisch.
Gebrek aan motivatie
Motivatie is een probleem met de energie om te beginnen. Brandstoffen hebben een eigen ontbrandingstemperatuur. Bij mensen slaat het vuur ook verschillend in de pan.
Wacht niet op motivatie. Dat is de ‘busje komt zo’-mentaliteit terwijl je aan een achterafweggetje zonder openbaar vervoer zit. Soms heb je mazzel dat iemand je meeneemt naar een omgeving waar je makkelijker op gang komt.
The trick to getting ahead is to get started.
Mark Twain
De beste manier om motivatie te krijgen is om een begin te maken en rustig door te gaan. Door klein te beginnen, komen momentum en motivatie meestal vanzelf. Zet je sportschoenen bij de deur als herinnering om in beweging te komen. Of maak een afspraak met een maat om te praten over jullie verwachtingen van het leven, en wat je eraan kan doen.
Overige redenen
Kort samengevat, andere veel voorkomende excuses:
- De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Zie Voornemens voor het nieuwe jaar.
- Het als hobby zien in plaats van een levenswijze.
- Extrinsieke beloningen zoeken terwijl PG om intrinsieke motivatie vraagt.
- Geen steun van anderen zoeken omdat je denkt dat je alles zelf moet doen.
- Nieuwe gewoontes vergen tijd. Eerst lopen voordat je probeert te rennen.
- Perfectionisme: alles willen weten voordat je iets probeert
- Bang om te verliezen wat je hebt en zorgen over het resultaat (succes of falen)
- Niet bereid om de comfortzone te verlaten en kleine pleziertjes op te geven (het eerste is nodig, het tweede niet)
- Bang om het contact met vertrouwde omgevingen en vrienden te verliezen.
- En veel meer… smoezen…
Conclusie: wel of geen zelfontplooiing
Er zijn te veel redenen waarom mensen PG geen plaats in hun leven geven. Willen of durven geven? Geen tijd of geen prikkel? Gemiste kansen.
Onbekendheid met PG, niet weten waar te beginnen of opzien tegen veranderingen. Maar het is de moeite waard om tijd te investeren in je persoonlijke kwaliteiten, eigenschappen en vaardigheden.
Het gezegde uit beleggingen is: “Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst” is toepasbaar. Je kan altijd beter! Of draai het om: “Toekomstmogelijkheden realiseer je in het heden“. Begin eraan!
Waarom doe je niet (meer) aan PG? Is die reden geldig of een excuus? Wees eerlijk tegen jezelf!
Haal meer uit je leven. Zelfontplooiing is ook leven met betrokkenheid, interesse, begrip en empathie. Sta open voor andere perspectieven en zie de wereld in meer kleuren dan 50 tinten grijs.
Werk aan het verlangen om te groeien, ook al is dat tegen de verdrukking in.