Stimuleren of Saboteren 1: Snel of (te) langzaam starten

Home » Persoonlijke Groei » Stimuleren of Saboteren 1: Snel of (te) langzaam starten

Dit is het eerste artikel waarin we de verschillende aspecten van Stimuleren of Saboteren uitdiepen.
Zie het overzichtsartikel Groei Stimuleren of Saboteren op 7 manieren.

Sabotage - lui op de bank hangen en scrollen
Sabotage

Je groei saboteren is te weinig prioriteit geven aan zaken waarvan je zegt dat ze belangrijk voor je zijn. Je wil graag iets bereiken maar start langzaam of zelfs halfslachtig.

Langzaam in de zin van: Je dag rustig starten, je projecten rustig beginnen, geen of beperkt risico nemen, niet te veel hooi op je vork nemen, niet op willen of durven vallen, niet committeren, etc. Geen volmondig ‘Ja’ zeggen.

Mensen die zo beginnen hebben wel degelijk dromen en idealen, maar daar gaan ze niet vol voor. Ze zeggen tevreden te zijn met wat ze hebben, dus waarom zouden ze een extra inspanning leveren.

En die droom dan? Ach, het is maar een droom! Voorzichtige mensen dromen dat ze ‘ooit’ iets willen bereiken of gaan doen… maar ondernemen zelden drastische acties. En op latere leeftijd zeggen ze vaak “Ach ik had graag…”. Ooit!

Vaak ligt de oorzaak in de manier waarop je – grotendeels onbewust – toegeeft aan je beperkende overtuigingen: niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet knap genoeg, te jong, te oud, te weinig talent, etc.. Maar je kan je onderbewuste ook herprogrammeren met positieve overtuigingen of aanmoedigingen: wel goed genoeg, een mooie uitdaging, goede intenties, vaardigheden leren, etc. Je onderbewustzijn kan je helpen of saboteren.

Prioriteit en commitment

Wat denk je ’s ochtends in bed?: “Weer een dag met beproevingen of een dag met mooie uitdagingen?” Zijn je dagen moeilijk voor je om door te komen? Of wordt je ’s ochtends wakker en weet je precies wat je die dag gaat doen en waarom? Inspirerende doelen geven je veel energie, maar verplichtingen (ik ‘moet’) vreten energie.

Wanneer je wakker wordt – zonder wekker – denk dan eens aan de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Waarom zijn ze belangrijk voor je? Stroken ze met je levenswaarden?

Probeer voor jezelf duidelijk te stellen aan welke doelen je je wilt committeren en wat je prioriteiten zijn. Die helderheid geeft je de inspiratie en motivatie om met plezier aan de slag te gaan.

Zonder die helderheid begin je de dag op je dooie akkertje. Door gemakzucht kan je je groei saboteren! Kom van de bank, wees niet langer een ‘reservespeler’ en stimuleer je groei.

Groei saboteren door Consumeren i.p.v. Creëren

Begin je dag niet alleen met het consumeren van triviale informatie. Met ‘scroll & swipe’ bladeren door de oppervlakkige berichten over de levens van anderen, voel je vaak alleen afgunst, een negatieve emotie.

Een goede manier om je dag constructief te beginnen is met het creëren van zinvolle informatie. Dat kan een planning zijn van lopende activiteiten of het ontwikkelen van – ideeën voor – projecten, producten of diensten. Of werken aan jezelf om een beter mens te worden met de studie en toepassing van inzichten uit psychologie en filosofie. Een creatieve start geeft je inspiratie waardoor je ‘vol gas’ begint aan je dag.

Investeer tijd in je groei

Weeg af waaraan je de kostbare tijd van een dag wil uitgeven, je krijgt maar 1 kans om vandaag doelen te bereiken. Morgen is er weer een kans, maar dan heb je de gelegenheid vandaag gemist en loop je het risico dat je uitstelgedrag blijft vertonen.

If not Now, When?

Door langzaam en zonder helderheid te beginnen is de kans groot dat je nooit goed op snelheid komt.

Te grote last?

‘Nog meer hooi op je vork nemen’ is een belasting waar veel mensen tegenop zien. Maar door jezelf op een positieve manier uit te dagen kan je meer presteren, meer kwaliteit uit jezelf halen. Het is geen kwestie van moeten presteren, maar je dromen mogen nastreven.

De extra last die je op je neemt door te investeren in jezelf, geeft je ook meer tractie. We hebben het dan over een half uur, 1 uur of meer in de ochtend, middagpauze of avond waarin je mag werken aan jezelf en je toekomst. Waarom zou je die kans niet nemen?

Hiervoor wordt wel het voorbeeld gegeven van een auto met weinig last waarvan de wielen doordraaien wanneer je gas geeft. Met meer gewicht op de aangedreven wielen maakt diezelfde wagen wel voortgang. Ga uit van de reden waarom je die extra last op je neemt, dan voelt het niet uit als een belasting maar een middel om vooruit te komen!

Keuzes maken

Choose yourself - James Altucher, Stimuleren of Saboteren

Committeren is ‘Nee’ zeggen tegen andere activiteiten. Als je voortgang wil maken met de zaken die het meest belangrijk voor je zijn, dan zal je daar andere dingen voor moeten laten. Het gezegde is dat succesvolle mensen bijna overal ‘Nee’ tegen zeggen. Ze zeggen volmondig ‘Ja’ tegen hun topprioriteiten, en dat geeft resultaten.

Zie ook het Chinese spreekwoord dat “degene die op twee hazen jaagt, vangt er geen”. In principe wensen de meeste mensen een ‘comfortabel’ leven met plezier en gemak. Je wilt niet te veel dingen opgeven voor je dromen en resultaten wil je liefst zo snel mogelijk (instant gratification). Maar om je doelen/dromen te bereiken en je eigen definitie van succes te bereiken, zal je comfort ondergeschikt moeten maken aan die doelen.

Accepteer dat iets beginnen moeilijk is, dat er altijd uitdagingen zijn die je op de proef stellen. Als je een uitdaging ziet als een ‘probleem’, dan mis je de kans om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Zowel je karakter als je vaardigheden worden door uitdagingen op de proef gesteld.

Hoe sterk is je verlangen om je doelen te bereiken? Waarom is je doel zo belangrijk voor je? Wat geeft het bereiken of niet bereiken van je doel je in termen van jouw waarde als persoon?

Choose wisely, grasshopper!

Zijn je doelen intrinsiek gedreven door overtuigingen en interesses of extrinsiek door een behoefte aan status en het vergelijken met de prestaties van anderen? De eerste optie kan je direct als je eraan begint al veel voldoening geven, ondanks alle problemen die je tegenkomt. De laatste heeft het gevaar dat je nooit tevreden bent en je doelen alleen maar hoger blijft bijstellen. Ambitie heeft een donkere zijde!

Wat is succes? Als een van je doelen is om een goede tot geweldige ouder te zijn, dan is de positieve ontwikkeling van je kinderen jullie succes. Schrijf op wat belangrijk voor je is, wat succes daarin voor je betekent en stem je acties daarop af. Neem die definitie en je plannen aan het begin van elke dag een keer door.

Houden van wat je doet is geen dag ‘werken’… maar wel je hard inzetten voor uitdagingen en mooie doelen :-). Voel de energie van bewust gekozen activiteiten en interesses die je inspireren en motiveren.

Eindeloze energie voor groei?

Hoe breng je de energie op om je dromen na te streven en werkelijkheid te maken. Niet door ‘nog meer’ uren te werken maar door keuzes te maken voor de kwaliteit van je werk. Daarnaast zijn er een aantal ondersteunende zaken. Je gebrek aan energie kan je groei saboteren.

Vermoeidheid komt niet door werk maar door activiteiten die je niet inspireren

 • Leer de gewoonte aan om direct in de ochtend te bewegen, gymnastiek, yoga, wandelen of rennen, etc. Dat is goed voor je energie. Zo snel mogelijk naar buiten is het beste want licht maakt je wakker en frisse lucht geeft energie. Zorg ook voor hydrateren door direct na het opstaan één of twee glazen water te drinken.

 • Gebruik het eerste uur van de dag – terwijl het nog rustig is – om na te denken en plannen te maken. Het is nog beter om de belangrijkste activiteiten voor de volgende dag al aan het einde van de vorige dag op te schrijven. Dat kan ook piekeren ’s nachts voorkomen omdat je weet wat je morgen te doen staat. Om 5 uur opstaan om ‘productief’ te zijn is een optie, maar het is belangrijker dat je op tijd naar bed gaat en een goede kwaliteit slaap hebt. Een half uurtje eerder opstaan om aan je dromen te werken is beter dan liggen dromen tot het alarm af gaat.

 • Een beperkt aantal uren met diepe focus. Kwaliteit leveren lukt zelden 8 uur per dag. Begin met een half uur concentratie en bouw het op. Met 1 uur in de ochtend en 1 uur in de avond voeg je meer dan een dag extra aan je week toe! Je doet het uit interesse / liefde / passie of zelfs obsessie voor het onderwerp of degenen waarvoor je het doet.

 • Doe noodzakelijke klusjes efficiënt en zonder tegenzin. Niet te veel over nadenken, maar doen!

Kansen laten liggen = groei saboteren

onzekerheid bij transformatie, stimuleren of saboteren

Wil je liever niet te snel beginnen – en risico nemen – om aan je dromen te werken?

 • Ga je liever door in een gezapig tempo, dan zijn je resultaten ook voorspelbaar laag. Geen input, geen output!

 • Wat als je beperkingen alleen ingebeeld zijn? Wat zou je dan willen en kunnen doen?

 • Denk eens na over gemiste kansen. Laat je die nog/weer een keer voorbij gaan, of neem je proactief stappen om er een volgende keer wel op in te kunnen haken?

 • Niet het beste van jezelf geven is tegennatuurlijke zelfverloochening.

 • Je hebt maar 1 leven, maak er wat van, begin met werken aan de projecten die je echt interesseren. Maak keuzes en geef jezelf volmondig toestemming voor de onderwerpen die echt belangrijk voor je zijn.

 • Ben je bang voor mislukken (leer van je fouten) of juist voor succes en het beslag wat dat op je kan leggen?

 • Veel mensen gaan dood met spijt over alle kansen die ze niet benut hebben. Ze hebben nog dromen die ze nooit meer kunnen nastreven. Ze denken dat hun erfenis onvolledig en onvoldoende is (terwijl die grotendeels de verantwoordelijkheid is van de volgende generaties).

Abraham Maslow: What can be, must be!

Conclusies

Door langzaam te starten of alleen voor 10-20% groei te gaan, beperk je het resultaat. Groei saboteren is het resultaat van het afwijzen van gelegenheden om je doelen te halen.

Bepaal wat de activiteit (zoals groei of een project) voor je betekent in termen van voldoen aan je waarden en principes, of het aansluit bij je levensdoel. Geen match? Begin er dan niet aan. Sluit het wel aan, dan Vol Gas!

Voor een enkeling betekent het ontslag nemen en er helemaal voor gaan. Maar ook als je een salaris/inkomsten te hard nodig hebt, dan kan je een deel van je vrije tijd reserveren voor het serieus werken aan je doel. Met een uur per dag en een halve zaterdag win je ruim een dag per week en kan je veel bereiken om de basis van je beoogde succes te leggen.

When would NOW be a good time
Tony Robbins

Waarom doe je jezelf tekort door je dromen en verlangens niet volop na te streven? Soms omdat er consequenties aan verbonden zijn voor de mensen die afhankelijk van je zijn. En dus blijven je zitten in een uitzichtloze baan richting pensioen. In de eerste decennia van de 21e eeuw bestaan dat soort banen vrijwel niet meer. Alles lijkt op losse schroeven te staan.

Maak je eigen keuzes en ga er met hart en ziel voor! Niet met angst maar met opwinding om je dromen na te streven.

Succes met Jouw succes!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Maturity is learning how to start when you feel like procrastinating and learning how to listen when you feel like talking.James Clear

Plaats een reactie