Herprogrammeer de snoozeknop van je wekker

Home » Persoonlijke Groei artikelen » Herprogrammeer de snoozeknop van je wekker
Leestijd: 5 minuten

De Snooze/Sluimerknop op je wekker of telefoonalarm is bedoeld om je de gelegenheid te geven je nog een keer om te draaien in bed, en nog een keer, etc. Het risico is dat je daardoor te laat opstaat en gehaast aan de dag begint.

Snooze - nog even sluimeren of een beter begin van de dag?

Het kan zijn dat je slecht of te kort hebt geslapen, maar daarvan afgezien willen de meesten graag nog even in het comfort van het warme bed blijven. Soms zie je op tegen de uitdagingen van de dag en heb je even tijd nodig om op gang te komen.

Onderzoek lijkt bewijs te leveren dat veel mensen die de snoozeknop gebruiken, na het opstaan iets sneller bij de tijd zijn. Dit is onafhankelijk van hoe ze zich subjectief voelen (goed, slaperig, suf of moe) bij het opstaan. Vreemd, maar een geconstateerd feit.

Je kan het moment van opstaan uitstellen maar afstellen is geen optie.

At dawn, when you have trouble getting out of bed, tell yourself: “I have to go to work — as a human being. Or is this what I was created for? To huddle under the blankets and stay warm?”
Marcus Aurelius

De beste inspiratie om op tijd op te staan is de bijdrage die je aan het leven van anderen – met name je naasten – en de maatschappij kan leveren. Zie je voor jezelf te weinig bijdragen, hou dan je persoonlijke waarden eens goed tegen het licht.

Waarom sluimeren

Er zijn ochtendmensen die geen probleem hebben met opstaan. Voor nachtuilen is het aanzienlijk moeilijker. Zie ook Chronotypen die beschrijven hoe je natuurlijke circadiaans dagritme is.

Kan het kwaad om een aantal keren de snoozeknop in te drukken? Dat hangt ook af van het ingestelde interval voor sluimeren. Een sluimertijd van 30 minuten is aan de lange kant, ook al is het de bedoeling om na die tijd echt op te staan. Een minuut of 10 minuten sluimeren laat je meestal niet zo snel in slaap vallen en na 1 of 2 keer een herinnering van je wekker kom je er meestal wel uit.

Wanneer je het sluimer alarm bv. 30 minuten instelt voordat je er uit moet, dan kan dat 5 minuten of meer slaap kosten omdat je even wakker was om het alarm uit te zetten.

Sluimeren voor het opstaan werkt wellicht beter met een wekker die langzaam de helderheid van het licht laat toenemen en/of een rustgevende melodie speelt (geen reclame!).

To snooze or not to snooze

Heeft herhaald op de sluimerknop drukken negatieve gevolgen voor je (te laat voor afspraken en/of geen tijd voor ontbijt)? Overweeg dan het volgende:

  • Zet de wekker/telefoon op een plaats waar je gedwongen wordt om op te staan om hem uit te zetten of op snooze te drukken.
Gerelateerde inhoud  Ben je Solidair of Solitair?

  • Schakel de sluimerfunctie uit als dat kan. Sta op als het alarm afgaat. Uitstel kan afstel worden omdat je door het eerste alarm heen slaapt en vervolgens pas een uur of zo later wakker wordt waardoor je ochtend in de soep loopt.

  • Als laatste een radicaal idee… Ga op tijd naar bed zodat je voldoende uren maakt! En werk voor bedtijd aan je slaaphygiëne.
Snooze - de slaap der onschuldigen

Op een natuurlijke manier wakker worden (zonder alarm) is de allerbeste oplossing. Maar de meeste mensen nemen het risico liever niet. Toch kan je het aanleren door altijd (ook in het weekend) op een vast moment op te staan. Dit is onafhankelijk van het moment dat je naar bed ging, tenzij je extreem laat was.

Uiteraard zorgt de omschakeling van winter- naar zomertijd en weer terug, voor een verstoring. De roep om het af te schaffen wordt steeds sterker maar de politiek geeft het te weinig prioriteit.

Alternatief sluimeren

In plaats van nog even wegdommelen, zijn er andere dingen die je kunt doen tijdens een snooze-interval.

Mentale voorbereiding:

  • Dankbaarheid, een positief begin van de dag. Bedenk waarvoor je dankbaar kan zijn de komende dag. Mediteer over je waardering van alle goede en mooie dingen in je leven.

  • Voorbereiding op je belangrijkste taken door je prioriteiten van de dag kort door te nemen. Lig er niet te lang over te piekeren, denk aan kansen en niet aan potentiële problemen. Het is nog beter om je belangrijkste taken de avond ervoor op te schrijven zodat je weet dat die opsomming de volgende dag al voor je klaar ligt en je er ’s nachts niet aan hoeft te denken.

  • Voorpret voor de hoogtepunten van je dag: Ontmoetingen, samenwerking, gezelligheid, doelen die je gaat realiseren, etc.

Fysieke voorbereiding:

  • Een paar minuten met je partner (of een teddybeer) knuffelen. Of sex, ook een mooi begin van de dag… tenzij je daarna alsnog in slaap valt. Dat laatste is vooral een mannenkwaal omdat die vaker (letterlijk) ‘snel klaar zijn’ :-).

  • Wat lichte oefeningen in bed helpen om wakker te worden doordat je hartslag hoger wordt door de lichte inspanning. Bv. je benen optrekken en weer strekken, je bekken naar boven duwen met je voeten plat op de matras, heupen/benen van links naar rechts buigen en je wervelkolom wat los maken, etc.. Een sluimer interval van 5-10 minuten is hiervoor meer dan voldoende en er is een veel lager risico dat je alsnog in slaap valt.
Gerelateerde inhoud  Zelfsabotage door beperkende overtuigingen

Niet sluimeren

Als je in staat bent om direct op te staan als het alarm afgaat – of je op tijd wakker bent – dan geeft je dat de gelegenheid om je dag met minder stress te beginnen. Je kan je dag ontspannen beginnen en zonder haast aan je dagelijkse activiteiten beginnen.

Als je snooze-interval een half uur of langer is, kan je weer in slaap vallen en halverwege een slaapcyclus weer wakker gemaakt worden. Hierdoor kan je de hele dag groggy blijven. Gemiddeld zijn deze cycli ca. 90 minuten maar er zijn aanzienlijke persoonlijke verschillen. Probeer uit te vinden wat jouw cyclus is door – bv. in het weekend – het alarm af te zetten en te kijken wanneer je vanzelf wakker wordt. Probeer dit een aantal keren want soms zal je wakker blijven liggen door opdringerige gedachten. Zie voor dit laatste Mentale Hygiene).

Je behoefte aan sluimeren in de ochtend hangt af van veel factoren, o.a.:

  • Je slaaphygiëne, de omstandigheden rond slapen, speelt een belangrijke rol: je voorbereiding op de slaap (schermgebruik), temperatuur van de slaapkamer, comfortabele matras en kussen, niet te veel opwinding, etc.

  • Veel jongeren, en met name jongeren met veel veranderingen in hun lichaam en geest, zijn ’s ochtends niet het bed uit te branden.

  • Voldoende licht overdag is van invloed, niet alleen binnen zitten bij kunstlicht (met name in de winter).

  • Je fysieke conditie kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk beïnvloeden. Gezonde inspanning, zelf een korte wandeling na het avondeten, kan een positief effect hebben.

Maak werk van je sluimeren en herprogrammeer je snooze knop. Opstaan kan een probleem voor je zijn, maar je kan het constructief of ontspannend ombuigen. Snooze effectief & have fun! Geniet met mate, etc.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Knowledge is subtractive, not additive - what we subtract (reduction by what does not work), not what we add (what to do).Nassim Taleb

Plaats een reactie